НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новите джаджи на Google – Pixel 7, Pixel 7 Pro и Pixel Watch

Google обеща, че продължава и дори ще разширява развитието на мобилните си устройства, по време на своята I/O годишна конференция. Тогава, компанията показа за много кратко новите смартфони Pixel 7 и Pixel 7 Pro, както и таблет, но малко повече наблегна на първия си умен часовник Pixel Watch. От началото на октомври, устройствата вече са официално обявени, с възможностите им и съответно – с цените.

Общото между всички тях е използването на собствени процесори на Google, засилен акцент върху софтуерните възможности (и най-вече на изкуствен интелект), както и на новия Android 13. Умният часовник също така е плод почти основно на придобиването на Fitbit, което както е видно от модела идва със своите предимства и недостатъци.

Новите Pixel 7 и 7 Pro – една идея под премиум флагманите

Като първи впечатления новите Pixel 7 и Pixel 7 Pro звучат повече от обещаващи, особено вторият. Той е позициониран във флагманския сегмент с цена от 1 760 лева, но по редица показатели се приближава и до най-високия клас. Разполага с голям 6.7-инчов AMOLED екран с LTPO технология и висока резолюция от 1 440p. Към него добавяме и адаптивна честота на опресняване от 120Hz. Pixel 7 разполага с една идея по-малък екран – с диагонал от 6.3 инча, 1 080p резолюция и само 90Hz опресняване.

Двата модела разчитат на последния модел процесор, по дизайн на Google – Tensor G2, изпълнен по 4nm технология и архитектура ARM. Оперативната памет е 8GB RAM за Pixel 7 и 12GB за Pixel 7 Pro. Мястото за съхранение и за двата варира от 128GB или 256GB, но при втория има и опция за 512GB. Батериите са съответно с капацитет от 4 355 mAh и 5 000 mAh, като и при двата модела имаме 30W бързо зареждане.

Другата голяма разлика е при камерите. Основният сензор е 50MP, а широкоъгълният е 12MP. Но при Pixel 7 Pro имаме добавен телефото такъв от 48MP, който в комбинация с алгоритмите и oversampling дава, поне според Google доста впечатляващи резултати. Предната камера е 10.8MP и за двата модела. Компанията обещава още двойно по-бърз нощен режим и различни други софтуерни подобрения, които разчитат на изкуствен интелект.

Новият Fitbit Pixel Watch

google-pixel-watch

Pixel Watch е дългоочакваният опит на Google да навлезе по-силно в сегмента на умните часовници. Той е основно продукт на придобиването на Fitbit, което може да се види от няколко места. Първият е софтуера, който стъпва изцяло на този на доскорошният лидер при фитнес гривните. Няма какво да се лъжем – дълги години по някои показатели той беше лидер. Проблемът е, че от известно време Fitbit затвориха някои функции и ги направиха платени. Макар и споменато само веднъж, този режим ще остане и под крилото на Google.

Другият елемент е батерията. Fitbit са печално известни, че техните продукти нямат дълга издръжливост по този показател, особено в сравнение с конкуренцията. Pixel Watch спазва тази традиция и предоставя „до 24 часа“ живот на батерията с едно зареждане.

По редица други показатели, умният часовник е достоен конкурент в бранша. Разполага с пулсомер и сензор за ЕКГ. Pixel Watch е водоустойчив до 5ATM. Изненадващо, чипсетът е на Samsung – Exynos 9110, който е комбиниран с 2GB RAM. Тялото е от неръждаема стомана, разполага със силиконова каишка, но с опция за закупуване на друга. Има един хардуерен бутон отдясно на корпуса, а екранът е 1.2 инча. Предлага се в две версии само с Wi-Fi свързаност за 380 евро (742 лв.) и такъв с LTE, който струва 430 евро (839 лв).

Свързани статии

Back to top button