НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Sony продължава да разчита на компактните флагмани с Xperia 5 IV

Докато повечето потребители и компании все повече гледат на компактните флагмански смартфони, като на прекалено нишови, Sony продължава да разчита на тях. Японският гигант представи новия си Xperia 5 IV, който ще се конкурира по габарити и възможности редом с Asus Zenfone 9. Той завършва тазгодишното портфолио от основни умни телефони на Sony, след представените вече Xperia 1 IV и Xperia 10 IV.

Новият Xperia 5 IV поставя въпроса дали все пак има нужда от подобен подклас устройства. Компактните флагмани имат сходни характеристики на традиционните представители във високия клас, но са с малко по-малък екран и съответно размер. Това идва с малко намаление на крайната цена, но понякога това не е достатъчно. Например, Sony Xperia 5 IV в България ще се продава в по-скъпата конфигурация за 1 999 лева.

От своя страна някои производители, като Apple например планират да се откажат от по-компактните си модели. Ябълковият гигант ще представи на 7 септември новата си серия iPhone 14, за която се смята, че тази година ще бъде без Mini версия. Тя влиза в ролята на такъв компактен флагмански модел.

Изчистен и по-малък дизайн

sony-xperia-5-iv-1

С Xperia 5 IV Sony успява да запази размерите спрямо неговия предшественик и дори да го скъси с 1 мм. Разликата в теглото е сходна – от едва 1 гр. Японският гигант залага на утвърдения дизайн на Xperia серията и продължава да избягва интеграцията на прорези или отвори за камерата в дисплея. Селфи сензорът от 12MP се намира в рамката над него.

Самият екран е OLED с 6.1 инча и честота на опресняване до 120Hz. Резолюцията е стандартна 1080p, като съотношението на дисплея е 21:9 – също характерна за Xperia серията. Sony твърдят, че панелът е с подобрена яркост от 50% спрямо миналогодишния си модел. Има стерео говорители с поддръжка на Dolby Atmos звук. Както и нещо, което вече рядко се среща във високия клас – 3.5mm жак за слушалки.

Хардуер и камери

Sony-Xperia-5-iv-launch-specs

Sony Xperia 5 IV е ориентиран във високия клас и затова очакванията към хардуера са подобни. Процесорът е Snapdragon 8 Gen 1 изпълнен по 4nm версия. Макар да е флагманския чипсет на Qualcomm за тази година, за съжаление той не е обновената „+“ версия, с която вече излизат повечето модели през втората половина на 2022 г. Оперативната памет е 8GB RAM и 128GB място за съхранение. Втората версия с 256GB за последното не се знае дали ще се предлага в България.

Батерията е доста голяма за компактен флагман – 5 000 mAh капацитет и бързо зареждане от 30W. Sony добавят безжично зареждане, което доскоро не беше налично в Xperia 5 серията. Японският гигант обаче ще премахнат зарядното и кабела от комплекта.

Задните камери са три 12MP – основен, широкоъгълен и телефото сензори. Последният предлагат 2.5-кратно оптично приближение. Той и основният разполагат с оптична стабилизация. Sony Xperia 5 IV е базиран на Android 12, като интерфейсът на японската компания е сравнително олекотен. Цената в България е 1 999 лева без договор, като ще има промоция при предварителна заявка ще идва в комплект с безжични слушалки. Ще бъде наличен от септември.

Свързани статии

Back to top button