НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

MediaTek вече оспорва господството на Qualcomm

Най-високият клас мобилни процесори са сред най-привлекателните сегменти за производителите през последните години. Това е засилено покрай недостига на полупроводници от началото на пандемията, когато компаниите се насочиха към флагманските модели, защото дават по-добри маржове на печалбата. При устройствата за Android от известно време доминираше Qualcomm с техните серии на Snapdragon във високия клас. Тази година за първи път имаме потенциално разчупване на монопола, като в платформата за тестване на процесорите Antutu за първи път от години имаме няколко модела смартфони снабдени с чипсети на изгряващия конкурент Mediatek.

Промяната се забелязва през първата половина на 2022 г. и може да се проследи при тестовете на устройства през юни. Според Antutu, два от Топ 10-те най-бързи смартфона изпробвани на нейната платформа са задвижвани от флагманския чипсет на Mediatek Dimensity 9000. Като на второ място е класиран моделът X80 на Vivo, базиран на него, а лидер е Red Magic 7 със Snapdragon 8 Gen 1. Последният процесор заема се среща в още седем смартфона в класацията на Antutu, но за първи път от няколко години, монополът на Qualcomm е разчупен.

За кратко, статуквото беше разчупено от Huawei и техните процесори Kirin. Но след налагането на икономическите санкции на САЩ срещу технологичния гигант, той беше принуден да изостави своите чипсети. В момента, смартфоните на Huawei използват 4G версии на Qualcomm. За последните повече от пет години, единствено Samsung се е опитвала да достигне моделите на Snapdragon, но безуспешно. Развитието на MediaTek и добрата перспектива в средносрочен план, показва, че тайванската компания има всички шансове да установи истинска конкуренция в този сегмент.

Новата ситуация

antutu-2022

Завоят в тенденциите се забелязват от началото на тази година. Тогава започват да навлизат новите модели с процесори от висок клас. И за първи път от години сред най-бързите такива за Android имаме модели, които да не са произведени от американската компания Qualcomm. Тенденцията може да се проследи и до сега, като през юни в месечната Топ 10 класация на платформата за тестване на чипсети Antutu. В нея присъстват два модела с чипсета Dimensity 9000 на тайванската MediaTek.

Единият от които е Vivo X80 и заема престижната втора позиция. Другият заема осмо място и е Xiaomi Redmi K50 Pro. Останалите смартфони в класацията на Antutu използват актуалния флагман на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Лидер е Red Magic 7, но той е единственото устройство с 16GB оперативна RAM памет. Останалите са до 12GB. Прави впечатление, че Xiaomi имат общо четири модела, докато Samsung само един – класираният на последното 10-о място Galaxy S22 Ultra 5G.

Любопитен е коментарът на самите Antutu. Самите те подчертават, че тенденцията e за засилваща се конкуренция между двете компании във високия клас процесори и тя се забелязва от началото на годината. Snapdragon 8 Gen 1 и Dimensity 9000 се появяват по едно и също време в края на миналата година и първите устройства излизат на пазара в началото на тази. Двата модела разчитат на последната 4nm архитектура на ARM. Snapdragon 8 Gen 1 обаче се оказва с проблеми със загряването при по-силни натоварвания, което според Antutu е дало „инцидентен шанс“ на MediaTek да се позиционира по-добре.

Конкуренцията между двете компании ще продължи с пълна сила и през втората половина на 2022 г. Причината се крие, че Qualcomm и MediaTek вече обявиха своите обновени версии на 4nm си чипсети или т.нар. „плюс“ модели. Те не предоставят голям скок в производителността, но по-скоро работят в посока по-добра оптимизация. Ще видим дали идеята за „инцидентния характер“ на пробива на доминацията на Qualcomm, може да не издържи през следващите месеци.

Краткия монопол на Qualcomm

antutu-2021

Флагманските модели Snapdragon на Qualcomm винаги са асоциирани с качество и добри възможности. Те доминират класацията на Antutu през последните няколко години. С няколко изключения, за които ще се спрем малко по-надолу. Ако 2022 г. имаме 2 модела в Топ 10, които да не са Snapdragon, то в края на 2021 г. не е имало нито един такъв.

Snapdragon са успявали да се справят с производителността и в повечето случаи – със загряването при големи натоварвания. Може би затова от Antutu, коментират за „инцидентния шанс“ на MediaTek. Тенденцията е проследима и при по-ранните класации на платформата. През 2020 г. има само един модел – Huawei Mate 40 Pro, който води класацията, но всичко друго разчита на чипсета Snapdragon 888.

Ситуацията е идентична през 2019 г. и 2017 г., когато процесорите на Qualcomm просто доминират конкуренцията. Изключение е 2018 г., защото тогава Huawei успява да вземе предимство.

Временната доминация на Huawei

antutu-2018

Китайският гигант започва да разработва собствени чипове – Kirin. Подобно на всички модели на пазара и те използват актуалните ARM архитектури. Но компанията успява да оптимизира доста умело чипсетът и софтуера си. С което през 2018 г. превзима първите три места в класацията на Antutu – трите модела на Huawei Mate Pro се оказват по-бързи от смартфоните с актуалната версия на Snapdragon по това време.

Следват санкциите на САЩ, които започват да се налагат постепенно през 2019 г. Huawei P30 Pro например остава извън класацията на Antutu за годината и тогава чипсетите на Qualcomm доминират. Лебедовата песен на процесорите Kirin е изпята през 2020 г., когато излиза последния смартфон с флагмански чипсет – Huawei Mate 40 Pro. Той взима първото място по производителност за периода.

Всички следващи умни телефони на китайския гигант започват да излизат с процесори Snapdragon при това само с 4G модеми. Причината са в наложените от САЩ икономически санкции. Така, Вашингтон елиминира амбициите и възможността Huawei да се окаже ефективна и дълготрайна конкуренция на Qualcomm при мобилните процесори.

Неуспешните опити на Samsung

samsung-Exynos-980_2

Отвъд последните претенденти Huawei и MediaTek, други опити имаше от Samsung. За съжаление не толкова успешни. Exynos така и не достигнаха производителността на Snapdragon процесорите, освен това и загряват значително повече при големи натоварвания. Samsung ги развиваше поради две причини – да стане ключов производител на процесори и да може да диверсифицира доставките на компоненти.

Дълги години, флагманските модели смартфони на южнокорейския гигант в Европа идват с процесорите Exynos, което ги поставя в по-неблагоприятна позиция спрямо тези с най-високия клас Snapdragon.

Във всички случаи, динамиката, която наблюдаваме е повече от интересна. MediaTek се налагат като все по-надеждна компания за процесори. Въпреки, че има още път да извървят, за да постигнат имиджа на Qualcomm, първите големи стъпки са направени. Ще видим дали ще успеят да запазят позиции в Топ 10 на Antutu и с обновения Dimensity 9000+. Както и със следващите модели за следващата година.

Свързани статии

Back to top button