НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Настъплението на Xiaomi или дебютът на новата серия Poco в България

Xiaomi продължава с амбициозната експанзия на смартфон пазара в Европа и по-конкретно в България. Тази седмица, официално в страната дебютираха 4 модела умни телефона и един умен часовник от марката Poco. Тя е насочена към младите потребители, като устройствата от по-високия клас са във все още нишовата гейминг категория.

Това е вторият голям дебют на смартфони от Xiaomi в България, след като през пролетта, китайската компания вкара на местния пазар още три устройства. Тогава бяха под основния бранд и серия Xiaomi 12. Портфолиото на китайския гигант вече набъбва сравнително, а едва е средата на годината.

Двете премиери също така бяха осъществени с големи събития за журналисти и онлайн инфлуенсъри, което показва, че Xiaomi вече е голям фактор със стабилни маркетинг бюджети за страната. Това става за сметка на друг голям бранд от Китай със силни местни позиции. Huawei намали значително присъствието си в България и Европа, покрай санкциите на САЩ. Компанията все още пази някакви позиции, най-вече покрай работата си с моиблните оператори и доставката на тяхно оборудване за тях. В потребителския сегмент, тя обаче вече не е сред лидерите.

Все пак да видим и новите попълнения на Xiaomi от марката Poco, които вече са в продажба в страната.

Poco F4 и Poco X4 GT

Xiaomi-Poco-F4-BG-Prices

Два от смартфоните бяха показани от Xiaomi на TechTrends, макар и за кратко. Първите ни впечатления можете да прочетете тук, но имайте предвид, че цените са малко по-високи от първоначално обявените за Европа. Poco F4 е достъпен флагман с голям 6.67-инчов AMOLED екран с 1 080p разделителна способност и 120Hz честота на опресняване на екрана. Официалната му препоръчителна цена без договор започва от 939 лева за версията с 6GB RAM памет и 128GB място за съхранение. Втората е 8GB и 256GB съответно, като цената е 999 лева.

В него имаме процесор от долния сегмент на високия клас Snapdragon 870G изпълнен по 7nm архитектура. Камерите са тройни, но сравнително базови – 64MP основен, 8MP широкоъгълен и 2MP макро сензор, както има и 20MP селфи. Батерията е с капацитет от 4 500 mAh и бързо зареждане от 67W.

Xiaomi-Poco-X4-GT-BG-Prices

Вторият модел – Poco X4 GT е геймърски смартфон, който първоначално се позиционираше в горната част на средния клас, но вече гони долния спектър на достъпните флагмани. Официалната му препоръчителна цена започва от 879 лева за версията с 8GB RAM памет и 128GB място за съхранение, а тази с 256GB пространство за файлове ще се предлага за 949 лева.

Освен тях имаме още 5 080 mAh батерия и 67W бързо зареждане. Камерите са идентични като тези на Poco F4, а екранът е LCD, но с опресняване от 144Hz. Процесорът е по 5nm архитектура, но е от Mediatek – Dimensity 8100.

Poco F4 GT – геймърската добавка

Xiaomi-Poco-F4-GT-BG-Specs

Най-скъпият модел, който показа Xiaomi и пуска в продажба под марката Poco е геймърският Poco F4 GT. Той се позиционира във флагманския клас, като отново две версии ще са достъпни в България. Първата е с 8GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение при цена от 1 249 лева, а втората – с 12GB и 256GB съответно за 1 399 лева.

Poco F4 GT се отличава с по-геймърски дизайн от базовия модел, като има вградени RGB светлини вградени в задната част при гнездото за камерите, които сигнализират за известия. Отделно има вградени магнитни бутони в едната страна на рамката и улесняват при гейминг. Екранът отново е AMOLED, макар за разлика от другия GT модел, честотата на опресняване да е само 120Hz. Другите надграждания са флагманския процесор Snapdragon 8 Gen 1 изпълнен по 4nm архитектура и 120W бързо зареждане за 4 700 mAh батерия.

Poco C40 в свръхдостъпния клас

Xiaomi-Poco-C40-BG-Prices

Xiaomi и Poco са известни и силни марки в средните и достъпни класове, затова не можеше да мине без представител в някой от тях. Това е Poco C40, който идва в свръхдостъпния клас под 300 лева. Цената за 3GB RAM версията и 32GB място за съхранение е 279 лева, а срещу още 20 лева можете да удвоите мястото за съхранение до 64GB.

Основната му отличителна линия са големия LCD 6.71-инчов екран и още по-внушителната 6 000 mAh батерия. Последната, по данни на Xiaomi осигурява 32 часа работа в режим на разговори и 20 часа на видео. Най-вероятно при смесена работа ще може да издържи минимум два дни.

Достъпният умен часовник

Poco-Watch

Последната добавка на Poco е умният часовник Poco Watch, който се опитва да заеме позиция между фитнес гривните и смартчасовниците. Цената му е 179 лева и разполага с 1.6-инчов AMOLED екран. В него са вградени над 100 циферблата, а в България ще се предлагат версиите в три цвята – черен, син и тип слонова кост.

Той е водоустойчив до 5 атмосфери и над 100 спортни режима. Има още GPS проследяване, сензори за нивата на кислород в кръвта, пулсомер и възможности за следене на съня. Ключов момент е издръжливостта на батерията достига до 14 дни с един заряд, поне според твърденията на Xiaomi.

Свързани статии

Back to top button