НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi 12S серията демонстрира възможностите на новото партньорство с Leica

Xiaomi гордо обявиха партньорството си с германския производител на фотоапарати Leica преди няколко седмици и първият плод на това сътрудничество е новата серия Xiaomi 12S. Китайският гигант ще се опита да повтори успеха на Huawei, които се превърнаха в лидер при мобилната фотография през последните години именно с работата си с Leica.

Санкциите на САЩ срещу компанията засенчиха този успех от миналата година насам. Така, германците сега залагат на друг набиращ скорост китайски производител. Xiaomi от своя страна се стремят да развиват камерите в своите смартфони, особено когато става дума за флагмански и премиум модели.

Първият резултат от това партньорство са трите смартфона от новата Xiaomi 12S серия. Базоватa и Pro версия ще бъдат достъпни на глобалния пазар, а по-интересната и доста изпъкваща Ultra такава ще остане за момента само за азиатските потребители. Дизайнът на последната следва традициите на Xiaomi, когато правят смартфон ориентиран откъм камери, да разполага с огромно гнездо за тях на задния панел. Този дизайн беше преди години запазена марка на брандове като Nokia, но сега китайската компания разчита на него.

По-интересният Xiaomi 12S Ultra

Xiaomi 12S Ultra-Black 9

Затова ще се спрем първо на него – Xiaomi 12S Ultra. Задното гнездо за камерите не е просто каприз на някой дизайнер, а побира доста големите сензори. Буквално и преносно огромният 50.3MP сензор на Sony IMX989, който е с размер от 1 инча. Той успява да улови 12.5MP кадри с размер на пикселите от едва 3.2 микрона. Снимките могат да се записват в 10-битов RAW формат, като в смартфона има вграден профил за Adobe Lightroom. Към него добавяме два 48MP големи сензора – един широкоъгълен и един телефото. Предната селфи камера е 32MP.

Партньорството с Leica не опира само до хардуерни решения, но включва и софтуерни иновации. От първата страна имаме обектив, който включва специална Summicron леща от осем елемента, с  която се премахват редица нежелани ефекти. Софтуерните възможности са подсилени с вграждането на два фотографски стила – Authentic и Vibrant Look. Добавени са и различни филтри, като Leica Vivid, Leica Natural и черно-белите – Leica BW Natural и Leica BW High Contrast.

Xiaomi-12S-Ultra-Launch-Specs

Отпред имаме екран от висок клас Super AMOLED панел от Samsung с 6.73-инчов диагонал и с резолюция 1440p. Изграден по технологията LTPO, както и с наличието на адаптивна честота на опресняване от 1Hz до 120Hz, позволява максимална оптимизация на консумацията на енергия. Другият ключов елемент е, че Xiaomi 12S серията е първата на компанията с обновения флагмански процесор Snapdragon 8+ Gen 1, изграден по 4nm архитектура.

Ultra версията ще идва в няколко конфигурации между 8GB и 12GB RAM, както и между 256GB и 512GB място за съхранение. Батерията е с капацитет 4860 mAh с включено бързо зареждане от 67W и с опция за безжично такова до 50W. Друг интересен елемент е в дизайна, кат включва специално покритие на гърба, което имитира кожа. Цената на китайския пазар на Xiaomi 12S Ultra ще започва от 860 евро или около 1 600 лева, за съжаление за момента информацията е, че този модел няма да бъде пускан на международния пазар.

Xiaomi 12S и 12S Pro залагат на по-сигурното

Xiaomi-12S-Pro-Launch-Specs

За разлика от Ultra модела, останалите два представителя на флагманската серия залагат на сигурното при дизайна. Гнездото на техните камери е по-скромно, а задния панел е без специалното покритие. Базовият Xiaomi 12S и неговата Pro версия има доста общи елементи. Партньорството с Leica продължава и тук. Основният сензор е еднакъв – 50MP на Sony, който поддържа RAW формат и интеграция с Adobe Labs. Разликата е при останалите камери, като Xiaomi 12S Pro разчита на още два 50MP – един широкоъгълен и втори телефото с двукратно оптично приближение. При базовия Xiaomi 12S те са заменени с по-скромните 13MP и 5MP съответно.

Xiaomi-12S-Launch-Specs

Двата смартфона залагат на новия чипсет Snapdragon 8+ Gen 1, като Pro моделът ще може да идва и с Dimensity 9000+. Вариантите между смартфоните са еднакви и са между 8GB и 12GB RAM и от 128GB до 512GB място за съхранение. Разликите се задълбочават при екраните. Xiaomi 12S Pro запазва LTPO AMOLED екрана с 6.73 инча размер и адаптивното 120Hz опресняване, но сваля резолюцията на 1 080p. Xiaomi 12S разчита на по-малкия 6.28-инчов AMOLED дисплей, отново с опресняване от 120Hz и резолюция от 1 080p, но без LTPO.

Други изменения между двата модела са при батериите. Стандартната версия идва с 4 500 mAh, а Pro модела – с 4 600 mAh. По-драматична е разликата при бързото зареждане, като при по-скъпия смартфон тя е 120W, докато при базовата е свалена на 67W. Двата модела идват с 50W безжично. Xiaomi 12S ще струва около 570 евро или в рамките на 1 000 лева, което го поставя в категорията на достъпен флагман. Докато Xiaomi 12S Pro се позиционира при традиционните флагмани с цена от 670 евро или около 1 340 лева. Стойностите може да бъдат с една идея по-високи при пускането им на пазара, защото все пак това са тези за Китай в момента.

Свързани статии

Back to top button