НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новият флагман на Vivo беше представен в Европа

Флагманският смартфон на Vivo X80 Pro беше представен в Европа на 15 юни. Той се очаква да пристигне и в България през втората половина на годината. Това се случва само дни след като китайският бранд обяви, че навлиза в нашата страна и представи местния си екип. Тогава беше загатнато, че компанията ще предлага в един момент и най-високия си клас модели в България.

Цената на Vivo X80 Pro за Европа е 1 199 евро, което в България ще е около 2 350 лева. Това ще засили битката в най-високия клас в страната, като освен моделите на Samsung и Apple, към тях ще добавим тези на Honor, Vivo, Xiaomi и потенциално Huawei и OnePlus. Този подсегмент е доста привлекателен за производителите, защото включва най-големите маржове на печалба. Недостатъците са, че за успешната реализация на флагманите изискват и големи разходи за маркетинг и реклама.

Големият флагман

Vivo X80 Pro Debut Specs

Vivo X80 Pro е наистина голям флагман – буквално. Екранът е голям 6.78-инчов AMOLED с висока резолюция от 1 440×3 200 пиксела. Той е с минимална рамка, която заради извития панел в краищата отсъства. Екранът е с честота на опресняване от 120Hz и е по технологията LTPO3, която помага за пестене на изразходваната електроенергия.

Хардуерът е флагмански, като разполага със Snapdragon 8 Gen 1 на Qualcomm, изграден по 4nm архитектура. Оперативната памет е 12GB RAM, като най-вероятно по-достъпната версия с 8GB няма да се предлага в страната. Мястото за съхранение е 256GB. Батерията е 4 700 mAh с бързо зареждане от 50W. Тези характеристики са задължителни за един конкурентен и потенциално успешен флагман.

Zeiss камери

vivo-x80-pro-2

Друг задължителен компонент за едно устройство във високия клас са камерите. Тук не се минава само с един добър основен сензор, като производителите трябва да предложат качество и балансирано решение за максимален брой ситуации. На помощ на Vivo и Vivo X80 Pro се притичва швейцарския оптичен гигант Zeiss. Европейската компания прекрати ексклузивното си партньорство с Nokia преди малко повече от година и сега работи с няколко смартфон производителя.

Vivo може би е най-големия за момента и логото на Zeiss краси задния панел при гнездото на камерите. Основния сензор е 50MP, следван от 48MP широкоъгълен и два телефото такива. Първият е стандартен 12MP с двукратно приближение, а вторият е 8MP перископен с петкратен зуум. Предната камера е сравнително голяма 32MP, която заема мястото в дупка в горната част на панела на екрана.

Поне на хартия, изглежда, че Vivo X80 Pro ще предложи сравнително балансирано решение за повечето ситуации за снимане, но за това може да се каже повече след неговото тестване.

Високата цена от 2 350 лева показва, че в най-високият клас производителите няма да посмеят да свалят цените на най-скъпите си модели под 2 000 лева. Дори и от нарастващата конкуренция. Китайските компании атакуват Европа в този клас, което засилва надпреварата между тях и установените в региона лидери Apple и Samsung.

Свързани статии

Back to top button