НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Vivo стъпва официално в България с три модела смартфони

Китайският бранд Vivo стъпва официално в България, като до дни ще предлага три модела смартфони. Първоначално те ще се продават през веригата магазини „Технополис“, но списъкът с търговци ще се увеличава, увериха от новото българско звено. Предлагането на марката през трите мобилни оператора също влиза в плановете на компанията.

Българският екип на Vivo обяви официално на 9 юни, че започва активна търговска дейност в страната. До момента, смартфоните на бранда можеха да се намерят само от някои търговци, които в повечето случаи оперират с чуждестранни звена. Това означава по-директна комуникация с различните продавачи и възможност за такава с крайните клиенти. Разширяването на присъствието, както в търговската мрежа, така и в медийното пространство, също ще са сред ползите от отварянето на българско звено.

Трите модела, с които ще открият дейността си в страната са Vivo V23 5G, VIVO Y33s и Vivo Y21. Първият е позициониран в средния клас към достъпните флагмани, вторият е в долния спектър на средния, а третия – сред достъпните модели. От българското звено очакват да пуснат в продажба и Vivo Y76 5G, който е един от най-търсените модели в Европа, но за момента няма заявки за него. В плановете е портфолиото да се разширява и през следващите месеци в България да се появи и устройство от по-висок клас. При тях, може да се възползваме от камерите разработени съвместно с компанията Zeiss.

Vivo V23 5G

Vivo-v23-5g-specs

Основният модел, който може да хване окото на по-претенциозният потребител е Vivo V23 5G. Смартфонът по принцип е позициониран в средния клас при 8GB RAM версия. Според презентацията на компанията, в България ще се предлага по-скъпата 12GB версия. Това го поставя на границата между средния клас и този на достъпните флагмани и ориентировъчна цена от около 1 000 лева. Точните им стойности не бяха обявени при презентацията пред медии.

Vivo V23 5G разполага с 6.44-инчов AMOLED екран с 90Hz честота на опресняване. Резолюцията е стандартната за този клас 1 080×2 400 пиксела. Дизайнът е изчистен, като изключим деликатния прорез в екрана, в който са поместени селфи камерите. При хардуера имаме силни и слаби страни. Към втората причисляваме процесора, който е Mediatek Dimensity 920 изпълнен по 6nm архитектура. 12GB оперативна RAM памет е причината за по-високата цена в България. Конфигурациите при нея са 256GB място за съхранение. Батерията е с капацитет от 4 200 mAh и бързо зареждане от 44W.

Камерите са три на гърба – основна 64MP, 8MP широкоъгълна и 2MP макро. Селфи сензорите са два – един 50MP и втoри широкоъгълен 8MP. Това прави V23 5G насочен повече към потребителите и феновете на предните камери или казано по друг начин – младежката аудитория. Смартфонът ще идва с Android 12 от кутията, но с интерфейса на Vivo Funtouch 12.

Достъпната Y серия

Vivo-y33s-specs

България е типичен пазар, в който по-евтините смартфони са повече търсени. Затова Vivo стартират в страната с два по-достъпни модела. Първият е Vivo Y33s, който разполага с голям 6.58-инчов, но LCD екран без по-високо опресняване. Резолюцията от 1 080p е запазена.

Хардуерно имаме процесор по 12nm архитектура – Mediatek Helio G80 и Vivo Y33s не разполага с 5G връзка. В България ще се предлага по-скъпата версия с 8GB RAM памет и съответно 128GB място за съхранение. Батерията е по-голяма – 5 000 mAh, но бързото зареждане е само 18W. Камерите са 50MP основна, която е подсилена от два 2MP сензора – макро и дълбочинен. Селфи камерата е 16MP. Цената се очаква да е над 450 лева, което го позиционира в средния клас.

Vivo-y21-specs

Моделът, който попада в достъпната категория смартфони е Vivo Y21. Той ще е на цена около 300 лева и разполага с 6.51-инчов LCD екран. Резолюцията му е свалена до 720p. Процесорът отново е Mediatek Helio, но P35 по 12nm архитектура. Конфигурациите включват 4GB оперативна RAM памет с опции за 64GB и 128GB място за съхранение. В България ще се предлага по-евтиния вариант.

Батерията е същата като при Y33s – 5 000 mAh с 18W бързо зареждане. Основната камера е базова 13MP, комбинирана с 2MP макро. За селфита е предвиден стандартен 8MP сензор. Двата достъпни модела са с Android 11 от кутията с интерфейса на Vivo Funtouch 11.1.

Свързани статии

Back to top button