IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Allterco иска да придобие словенската GOAP

Една от най-големите български компании в сферата на интернет на нещата (IoT) – Allterco възнамерява да придобие словенската GOAP. Намеренията за сделката са обявени публично на Българската фондова борса (БФБ), където местното дружество е листнато. Целта е родната компания да разшири технологичното си портфолио и да навлезе в нови нишови сегменти на IoT пазара.

Компанията съобщава и цената на сделката – 3.3 млн. евро, които ще се плащат в кеш и в акции. Тоест, собствениците на словенската GOAP ще получат не само пари, но и книжа на Allterco при трансакцията. Важен аспект е, че информацията публикувана на БФБ е само индикативна – преговорите продължават, но са в напреднала фаза. След приключването им, сделката ще трябва да премине през одобрение от антимонополните регулатори на двете страни.

Потенциалното придобиване на GOAP от Allterco потвърждава потенциала на българската компания. След нейното второ листване – на Франкфуртската фондова борса през 2021 г. пазарната ѝ оценка надмина 500 млн. лева. Дружеството има стабилен ръст през последните години и ще се опита да го задържи, чрез подобни трансакции.

Нова ниша

qubino-smart-house

GOAP предлага различни тясно специализирани контролери за дома. Те са под формата на релета и умни контакти с възможност за дистанционно управление. Част от портфолиото на словенската компания се припокрива с продуктите от серията Shelly на Allterco. С което до голяма степен, българската компания купува частичен свой конкурент, но и с него получава достъп до няколко технологии и възможности.

Словенската GOAP е специализирана в предоставянето на IoT решения не само за автоматизация на дома, но и такива за круизни кораби. Това е интересна и доста тясно специализирана ниша в рамките на сегмента.  GOAP още използват технология, базирана на мрежовия протокол Z-Wave. Той използва нелицензираната част от честотите в края на спектъра 800MHz за Европа, както и разчита на собствен стандарт чипсети.

С придобиването на GOAP, Allterco получава достъп до тези две неща – Z-Wave ноу-хау и продукти, както и цялостни IoT решения за круизни кораби. Двете дават възможност на българската компания да разшири своето портфолио и обхват на услуги.

Заддържане на растежа

Allterco-Dimitrov-2

До момента, Allterco се въздържаше от подобни придобивания, като разчиташе на органичния пазарен растеж. През 2021 г. компанията отчете ръст на приходите от 22% до 59.7 млн. лева, а нетната печалба с 13% до 15.9 млн. лева. Ако постъпленията следват сходен темп на нарастване, то увеличението на печалбата се забавя значително спрямо 2020 г., когато скочи двойно в сравнение с 2019 г.

Развиването на продуктите, разширяването на производството, складовата база и географското покритие, бяха сред основните приоритети на Allterco покрай дебюта на борсата във Франкфурт. Компанията очевидно използва привлечения капитал да подсили органичния растеж, като добави и придобивания.

Сделката с GOAP ще е първата по-сериозна за Allterco, ако бъде финализирана. Както отбелязахме, тя все още е във фаза преговори, след което ще бъде обект на регулаторно одобрение. Тя обаче показва, че българската компания, вече достига ниво, в което ще търси растежа не само с органични пазарни действия.

Свързани статии

Back to top button