PLAY

Консолидацята на гейм индустрията може да засегне и EA

Гейм индустрията преминава през ключова трансформация през последните години. Окрупняването на бизнеса е основният акцент от този процес, като само за две години бяха обявени няколко, буквално грамадни сделки. Microsoft придоби Bethesda Studio за 8.1 млрд. долара и след това обяви, че купува Activision-Blizzard за рекордните 68.7 млрд. долара. Към тях добавяме още няколко големи покупки на Take2 Interactive и Sony. В рамките на тези две години бяха сключени 6 от десетте най-големи сделки в гейм индустрията.

Ако придобиването на Acitvision-Blizzard от Microsoft бъде финализирано, то лидерите на пазара ще станат трудно достижими от някои от традиционните играчи. Такъв са Electronic Arts (EA). Гейм гигантът ще остане далеч зад останалите големи конкуренти, а позициите ѝ в сектора не са същите, както бяха преди 10 години, например. Затова не е изненада, че EA търси възможности за своята продажба или за сливане, което да ѝ осигурят допълнителен мащаб.

Според източници от индустрията, гейм компанията е преговаряла с различни медийни гиганти, като NBCUniversal, както и с Disney и технологичната Apple. Все още няма никаква потвърдена информация, нито, че има напредък по някоя от възможностите. Самото действие на EA обаче е логично на фона на развитието на гейм индустрията, както и на перспективите на компанията.

Възможности за сливане

Electronic_Arts_Redwood_City

Информацията все още е неофициална, но според източници на гейм журналиста Дайлън Бейърс, Electronic Arts търси активно купувачи. Разговори са водени с някои от гигантите, както в технологичната, така и в медийната индустрия. Основните кандидати са Apple, Disney и Amazon. Според Бейърс, най-далеч са стигнали преговорите с NBCUniversal. Медийният холдинг е напълно собственост на Comcast, които са сложили на масата идеята той да се раздели на няколко звена. В едно от тях да влезе EA, като водещо при гейм разработката.

По този начин настоящият директор на компанията за видеоигри Андрю Уилсън ще запази своя пост на главен изпълнителен директор. Именно такъв формат търси EA в момента – да е самостоятелно звено в някой гигант. Желанието е на Уилсън, който иска да продължи да изпълнява функциите си на най-високо ръководно ниво. До сделка с NBCUniversal не се е стигнало, като преговорите са пропаднали, заради спорове за цената.

Останалите разговори са били на много първично ниво. Тоест, не са стигнали до истински преговори за сделка, параметри и цена. Бейърс не дава подробности, като единствено подчертава, че търсенето на купувач на EA се е засилило, след обявяването на сделката между Microsoft и Activision-Blizzard.  Тя наистина прекроява пазара за видеоигри и създава опасност за гейм разработчика да загуби своя статут на ключов участник.

Загуба на позиции

fifa-22-license

Опасенията, че EA губи своя блясък се потвърждават с последната информация, че от 2023 г. компанията няма да разполага с ексклузивния лиценз на FIFA за своите футболни симулатори. С което се слага край на едноименната поредица видеоигри, които се превърнаха в нарицателно за този жанр заглавия.

Покрай COVID пандемията, Световната футболна асоциация (FIFA) преосмисли своята дигитална стратегия. Вместо да предостави един ексклузивен лиценз на EA, тя желае да предостави правата на няколко и различни компании, които да развиват, както игри, така и електронни спортове и др. Идеята е да се изгради потенциална екосистема, която дори в един момент да се пренесе в метавселената.

Загубата на EA на ексклузивния лиценз е тежък удар. Компанията сега ще трябва да сложи край на своята поредица FIFA, която има зад гърба си 30-годишна история. Тя се превърна в нарицателно за футболните симулатори в гейм индустрията и реално нямаше конкуренция. FIFA беше единствената игра, която предоставя максимален брой лицензирани играчи, клубове, първенства, стадиони, екипи и др. Останалите разработчици ползваха индивидуални лицензи за определени първенства и отбори или вратички, чрез фенски модификации.

Ясни тенденции

Game Industry Biggest Companies Infographis 2021

Загубата на ексклузивните права означава, че EA сега ще трябва да гради нов франчайз при засилена конкуренция. Което може да постави бизнес модела на FIFA на карта, след като той зависи от Ultimate Team функционалността. Тя от своя страна разчита на различни футболни легенди от различните исторически периоди. FIFA е един от основните източници на приходи за EA, което също поставя въпросителни, затова как ще се движат постъпленията и печалбата през следващите няколко години.

Всичко това, в комбинация с цялостната посока на гейм индустрията към окрупняване, ясно очертава тенденцията, че EA ще търси опции за сливане или придобиване. Възможно е да станем свидетели на още преговори. Настоящата позиция на компанията е само за сливане, при което тя запазва самостоятелност, може да ѝ попречи да намери бърз купувач.

Когато всички горни негативни фактори започнат да оказват влияние и натиск, тогава може да видим и промяна в концепцията на EA за продажба. Дружеството е публично, тоест се търгува на борсата и акционерите няма да са доволни от момента, в който приходите започнат да падат. С което да се засили натиска на ръководството да търси изгодна оферта и да прави повече компромиси. Вероятността EA да смени собствеността най-вероятно ще се повишава с всяко изминало тримесечие.

Сделка под въпрос

microsoft-activision-blizzard-deal-kv

Има един фактор, който може да обърне този процес. Това е самата сделка между Microsoft и Activision-Blizzard. Както обяснихме, тя е фундаментална за пазара, защото четвъртия по големина играч придобива петия. Заедно те ще заемат втората позиция, зад лидера Sony. Както и ще се отдалечат съответно от третия Tencent и четвъртия Nintendo. EA ще влезе в челната петица, но с много ниски приходи и както обявихме с риск те да намаляват.

Мегасделката обаче все още чака регулаторно одобрение. Финансовите пазари на Уолстрийт не са сигурни дали тя ще премине през такова. Причината е, че демократите, които в момента са на власт в САЩ гледат доста под лупа всякакви консолидационни процеси в технологичните среди. Те вече правят и първите крачки към по-силно регулиране на IT гигантите. Microsoft започва да се превръща в гейм мастодонт, който ще засенчи напълно конкуренцията в САЩ.

Сделката между Microsoft и Activision-Blizzard може и да премине през одобрението на антимонополните регулатори, но с тежки условия. При този сценарий, е възможно софтуерният гигант да прецени, че ползите се намаляват за цената и да я прекрати. Ако тя не бъде затворена, тогава може да се създаде малко свеж въздух за EA, които ще забавят темпото по търсене на купувач. Което да даде лека спирачка на консолидацията в гейм индустрията.

Свързани статии

Back to top button