НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xperia 1 IV и Xperia 10 IV продължават усилията на Sony при смартфоните

Sony отдавна се е превърнал в нишов производител на смартфони. Моделите му са предназначени за най-запалените фенове на марката или на тесни специалисти, като фотографи и филмографи например. Това е посоката, която японският гигант пое преди четири години. Както и продължаващ фокус към тези две потребителски групи.

Именно към тях са насочени последните два смартфона на Sony – Xperia 1 IV и Xperia 10 IV. Първият е премиум флагман ориентиран към претенциозните клиенти на марката, а втория – по-масов достъпен флагман. Фрапираща е разликата между цените на двата телефона. Xperia 1 IV ще струва в Европа около 1 399 евро, а официалната цена в България е 2 999 лева, докато Xperia 10 IV ще в по-разумните граници от около 500 евро или 999 лева у нас. На местния пазар се очаква да пристигнат през юни.

Xperia 1 IV – телевизор в джоба

Sony-Xperia-1-IV-Launch-Specs

Оправдава ли се изключително високата цена на премиум флагмана на Sony? Ситуацията е като през предишните години – японският гигант интегрира редица технологии от своите телевизори и фотоапарати в своя смартфон. Екранът на Xperia 1 IV е 4K OLED с резолюция 1 644×3 840 пиксела с честота на опресняване от 120Hz. Той поддържа и един от последните стандарти на HDR BT.2020. Дисплеят е 6.5 инча в диаметър, което го прави с една идея по-малък от другите премиум флагмани, но Sony винаги са наблягали на качеството, а не толкова на размера.

Камерите на хартия не впечатляват с броя си мегапиксели – всичките четири са фиксирани на 12MP. Ключовото при тях са другите параметри на някои от сензорите. Например телефото камерата е 125мм, която предоставя оптично приближение в диапазон от 3.5 и 5.2 пъти, както и оптична стабилизация. Последната присъства и при основния сензор. Оптиката е на Zeiss, след като Nokia изгуби преди две години ексклузивния договор с швейцарската компания. Sony и Xperia 1 серията винаги са се отличавали със силно приложение за снимане, включително и с доста развит професионален режим.

Това са по-специфичните възможности на Xperia 1 IV, останалата част от хардуера също се позиционира в премиум сегмента. Флагманския процесор Snapdragon 8 Gen 1 с 4nm архитектура е и тук, в комбинация от 12GB оперативна RAM памет. Мястото за съхранение започва от 256GB, като Sony са запазили слота за SD карта, който заема едно от мястото за SIM такава. Това е любима функция на фотографите, тъй като те разполагат с доста подобни формати за съхранение. Батерията е голяма с капацитет от 5 000 mAh, но бързото зарядно е само 30W.

Xperia 10 IV – за по-масовия фен

Sony-Xperia-10-IV-Launch-Stats

На противоположния полюс се намира Xperia 10 IV. Особено когато става дума за цена, тъй като той ще бъде два и половина пъти по-евтин от големия си събрат или около 1 000 лева. Моделът е насочен уж към средния сегмент, но според класификацията на TechTrends попада в този на достъпните флагмани. Екранът е 6-инчов OLED с разделителна способност от 1 080×2 520 пиксела и стандартно опресняване.

Процесорът е по-ниския клас Snapdragon 695 по 6nm архитектура. Xperia 10 IV разполага само с една конфигурация с 6GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение. Камерите също подлежат на по-достъпни версии, като единствено основната запазва 12MP си възможности. Останалите са по 8MP, като телефото сензора е с двукратно оптично приближение. Батерията е идентична с тази на Xperia 1 IV.

Двата модела определено са насочени за фенове на Sony, поради факта, че за възможностите които предлагат вкарват не малка премия в цената. Това може да се отрази на и без ограничените продажби на японския гигант на смартфон пазара. Или да очакваме свалянето на цената. Предвид конкуренцията и представените модели в средния клас под 800 лева, такова ще е задължително поне за Xperia 10 IV.

Свързани статии

Back to top button