НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Продажбите на компютри спадат от началото на 2022 г.

Продажбите на компютри спадат през първите три месеца на 2022 г. с 4.3%. Това показват данните на изследователската фирма Counterpoint Research. Добрата новина е, че експертите очакват доставките на компоненти да започнат да се нормализират през втората половина на настоящата година. Като първите признаци за това вече се забелязват от януари месец насам. С динамичната международна обстановка проблемите с компонентите не са единствените с които се сблъскват PC производителите.

Инфлацията в световен мащаб, войната в Украйна и блокирането на ключови китайски градове, заради COVID-19 попариха растежа на продажбите от началото на годината. Сред тях са мегаполиси като Шанхай и Къншан, където се намират доста от крайните производствени линии за лаптопи.

Без размествания

Според изследователската фирма, през първото тримесечие на 2022 г. са доставени 78.7 млн. компютри. Това е спад от 4.3% на годишна база. Counterpoint Research очакват за цялата година PC продажбите да са сходни с тези от мината 2021 г. Сред производителите няма големи промени или сътресения в класацията.

Водещите две компании отчитат понижения на продажбите. Лидер продължава да е Lenovo с 18.2 млн. бройки доставки през януари-март. Обемът обаче намалява с 10% на годишна база. Положението е с една идея по-затруднено за втория HP. Американският гигант отчита 16% спад на доставките на компютри до 15.9 млн. бройки. Основната причина – пониженият интерес към хромбуците през периода.

Това позволява на третия в класирането – Dell да скъси дистанцията. Компанията има минималния 1% ръст на PC продажбите до 13.8 млн. бройки. Dell постига този резултат благодарение на преструктурирането на стратегията си за премиум лаптопи и продукти.

Apple отчита най-силен ръст от водещите компании от 8% на годишна база. „Ябълковата“ компания се възползва от новото си портфолио компютри и лаптопи, задвижвани от собствените им процесори от сериите M1. При подобни промени се отваря нов цикъл на подмяна на устройства сред потребителите на Apple. Корпорацията от Купертино обаче предупредждава за проблеми с доставките на компоненти, което може да забави позитивната тенденция при тях.

Отхлабване на примката на дефицита

PC-component-shortage-counterpoint-2021-2022

Въпреки слабия старт на годината, анализаторите от Counterpoint Research очакват състоянието на доставките да се подобри до края на 2022 г. Основният фактор е, че дефицитът на компоненти трябва да бъде постепенно преодолян. Поне на повечето. Ако през 2021 г. недостигът на повечето PC части бяха между 20% и 30%.

Като изключим видеокартите, чийто дефицит е още от преди това, покрай копаенето на криптовалути, най-засегнати през първата половина на миналата година са били дисплеите. Следвани плътно от различни контролери – аудио, модеми и др., а след това и от процесорите. Недостиг на оперативната памет (RAM) е имало само в рамките на 10% през втората половина на 2021 г., както и на контролери за SSD дискове.

През 2022 г. се очаква само частичен дефицит и то на някои компоненти. Те ще бъдат в рамките на 10%, което ще може да стабилизира и пазара като цяло. От Counterpoint Research коментират, че производителите вече започват да нормализират доставките на компоненти и да запълват складовете.

Свързани статии

Back to top button