НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola Edge 30 е новият достъпен флагман на бранда

Motorola представи базовия модел от флагманската си серия Edge 30. Това става малко след като Pro версията вече е на пазара в България и ревю за нея можете да прочетете тук. Motorola Edge 30 е по-достъпния смартфон от серията на компанията, запазвайки редица ключови аспекти от флагманския модел, но сваляйки цената значително. В България на свободна продажба тя започва от 849 лева, което е близо два пъти по-евтино спрямо вариантите на Pro версията, които се предлагат у нас.

Какво предлага Motorola Edge 30 – сходен дизайн и възможности, среден клас процесор, но по-добро съотношение между цена и качество. Производителите все повече се опитват да напипат правилния баланс при който да свалят стойността на смартфоните, без да повлияят прекалено много на възможностите им.

На фокус – 144Hz-овия екран

Motorola-edge-30-charged

Motorola Edge 30 запазва най-важният фокус от Pro версията – AMOLED екрана със 144Hz честота на опресняване. Разликата е, че е смален с малко от 6.7 инча на 6.5 инча. Това прави смартфона с една идея по-компактен. Резолюцията се запазва на 1 080×2 400 пиксела. Високата честота на опреснява се цени най-вече от геймърите, но придава плавност на работата с устройството.

Сред другите неща, които се запазват са основните камери. Това са двата 50MP сензора, като единия е широкоъгълен и 2MP дълбочинен. Сменена е предната камера, която вече е 32MP при Motorola Edge 30. Конфигурациите са доста по-малко от Pro версията, въпреки, че не всички от последната са налични в България. Motorola Edge 30 се предлага само в 8GB оперативна RAM памет и с опции за 128GB или 256GB място за съхранение.

Сред другите позитиви е, че по-малкият екран позволява на смартфона да е сравнително тънък. Той е поредния „слаб“ 5G модел, който напълно разсейва опасенията отпреди две години, че смартфоните с пето поколение мобилни мрежи, ще са големи, обемни и тежки.

Пътят към достъпен флагман

Motorola-Edge-30-Launch-Specs

Освен предната камера и по-компактния размер има някои други разлики между Motorola Edge 30 и Pro версията. Именно те оправдават по-ниската цена, на която се предлага първия. Може би най-голямата е процесорът, който вече не е премиум клас на Qualcomm, а едно ниво надолу – Snapdragon 778G+. Изпълнен по 6nm архитектура и с поддържка на 5G. Това е най-честата практика и компромис, който правят производителите при моделите под 1 000 лева.

Другата голяма разлика е батерията. Тя е с една идея с по-малък капацитет – 4 020 mAh. Бързото зареждане пада до 33W спрямо 68W на Pro версията. Както и споменахме за предната камера. Като цяло компромисите не са толкова много, при положение, че говорим за близо двойно по-ниска цена. Ще бъде интересно да тестваме модела, за да видим дали се представя като Motorola Edge 30 Pro версията, която вече изпробвахме.

Компанията е известна с това, че използва сравнително изчистени версии на лицензираната платформа на Google, като от кутията идва с последната Android 12. Основните ни очаквания за подобрения са софтуера със снимане, върху който имаше какво да се проработи.

Свързани статии

Back to top button