НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi показа геймърски смартфон Poco F4 GT  

Подбрандът смартфони Poco на Xiaomi винаги се е целял в две неща. Да създава мощни като хардуер устройства, насочени към младите потребители. Както и да са на сравнително достъпна цена. Неслучайно представителите на марката редовно попадат в годишната класация на TechTrends за най-добри смартфони в средния и достъпни класове. Новият Poco F4 GT вдига летвата и ценовия сегмент. Той се стреми да даде най-доброто на геймърите с флагмански процесор, голям и мощен екран и различни възможности насочени към видеоигрите.

Недостатъците – цената. Новият Poco F4 GT струва 499 евро (около 1 000 лева) във версията с 8GB RAM и 128GB място за съхранение. Най-скъпата пък е 699 евро и включва 12GB RAM и 256GB място за съхранение. Това позиционира смартфона в класовете на достъпните и традиционните флагмани. Което не е класическите сегменти, в които брандът по принцип е силен.

Чистокръвен флагман

Хардуерът на Poco F4 GT е в почти всички аспекти флагмански. Разполага с голям 6.67-инчов AMOLED екран. Задължителното за феновете на игри висока честота на опресняване на дисплея присъства под формата на 120Hz. Премиум хардуера е и чипсета – Snapdragon 8 Gen 1 с 4nm архитектура и е най-доброто за момента на пазара, в портфолиото на Qualcomm. Към него добавяме 4 700 mAh батерия, но с бързо зареждане от 120W, което позволява постигането на пълен заряд за 17 минути.

Камерите са област, в която Poco F4 GT има да поработи доста. Основната е 64MP, което е вече стандарт дори за ниските класове смартфони. Широкоъгълната е традиционната 8MP, а третият сензор е 2MP макро. Предната селфи камера е 20MP, но нито една от изброените няма да предостави резултати от най-висок клас.

Геймърски глезотии

poco-f4-gt-side-view

Освен основния хардуер, Poco F4 GT разполага с няколко скрити оръжия, с които ще се опита да спечели сърцата на геймърите. Освен определени оптимизации и стандартните за подобен тип смартфони режими за игра има и няколко решения, които са още на фаза дизайн и проектиране.

Първият е интеграцията на допълнителни физически бутони, които да подпомогнат играчите при определени заглавия. Те са разположени на едната страна и могат да бъдат ползвани с показалците, когато се държи устройството хоризонтално. Така, се имитира позицията като при гейм контролерите. От Xiaomi обявиха, че те издържат на поне 1.5 млн. натискания всеки, което дава идея, че са достатъчно здрави.

Втората голяма глезотия за феновете на видеоигри е интегрирането на четири вместо на два говорителя в Poco F4 GT. За разлика от останалите смартфони те са разположени симетрично в горната и долна части на телефона. Но са изместени леко вляво, за да може при хоризонтален захват при игра, да не са запушвани от дланите на потребителите.

Последната глезотия, която си струва отбелязване, е интегрирането на RGB светлини в гнездото на камерата. Те могат да бъдат персонализирани по различен начин и да се ползват както по време на игра, така за известия и други дейности свързани със смартфона.

Свързани статии

Back to top button