НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Руските секретни военни обекти и Google Maps

Google Maps разкрива руските секретни военни бази – беше една от водещите технологични новини от 18 април. Факт е, че популярната услуга за онлайн карти и сателитни изображения има практиката да „замъглява“ някои по-чувствителни за сигурността на различни държави обекти по света. В случая обаче става дума за поредната жертва на дезинформацията покрай войната в Украйна.

Интернет гигантът обяви, че не е предприемал никакви промени в своите сателитни снимки над обекти на Русия през последните години. Като изключим периодичните им обновявания. Оригиналната информация за тази новина идва по линия на предполагаем акаунт на министерството на отбраната на Украйна в Twitter. Което потвърждава мъдрата фраза на Ото фон Бисмарк, че „хората лъжат най-много преди избори, след лов и по време на война“. Дезинформацията не е еднопосочен процес и подобни практики се използват от двете страни на конфликта.

В този случай е интересно да се разгледа как Google отбелязва военните обекти в Русия и по света, от кога са снимките и много други въпроси, детайли, примери и случки с техния Maps. Както и как се определя кои военни обекти да се „цензурират“ и кои – не. Това е пореден любопитен момент от технологичния аспект на кървавата война в Украйна, като при предишния отново през Google Maps, можеше да се проследи инвазията в часове преди тя да беше започнала наистина.

Google Maps като OSINT инструмент

google-maps-app

Google Maps е истинско съкровище за първо прохождащите в OSINT или Open Source Intelligence. Това са любители, които обичат да ровят по сателитни снимки, големи архиви с данни, информация и други. По-запалените преминават към платени версии на различни платформи – било то за сателитни снимки (като Maxar), системи за триизмерно разпознаване на обекти или навигационни платформи за самолетни полети и кораби.

Какво предоставя Google Maps? Сателитни изображения на цялата Земя, които могат да се комбинират с кадри от самите места при ползване на Street View. Последното може да подпомогне идентификацията на различни събития – точно къде са се случили. Тази геолокация се използва доста от OSINT-овете, които следят военните действия в Украйна.

Има уловки естествено. Качеството на сателитните изображения в Google Maps варира драстично. Доста от по-слабо населените региони имат много ниска резолюция, докато при други кадри можете да разпознаете дребни детайли като пощенски кутии и предмети с размерите на голям куфар например. Street View например присъства масирано в повечето европейски държави и САЩ, но в Русия има само панорамни кадри например. То покрива също така и само публично и сравнително лесно достъпни локации.

Последният елемент е актуалността на снимките – било то от място или от спътник. В България например, имаме Street View кадри, които варират от 2012 г. до 2022 г. Колко са актуални зависи за колко време са били колите на Google в страната и дали са обходили всички маршрути. Отново, важи правилото: колкото по-населени и централни места са – толкова по-нови са кадрите. Същото е и за сателитните снимки. Тези над София са поне с година и половина-две назад. Това може да се определи, като хотел „Милениум“ до НДК (вторият висок небостъргач) е все още във финалните етапи на строителство.

Над руските бази

kubinka-russian-afb

Тези правила важат с пълна сила за руските военни обекти. Google никога не ги е замъглявала, дори най-секретните бази. Качеството на кадрите варира драстично. Инсталациите в близост до големи населени места са с почти кристален образ. На тях можем да видим изтребители, кораби, включително и ремонтните дейности по самолетоносача „Адмирал Кузнецов“. Големите морски бази, като тези в Мурманск, Североморск, Севастопол, Владивосток и на полуостро Камчатка са перфектно видими.

По-забутани военни бази в необятния Далечен Изток или по-малки формирования ще са с доста лошо качество на изображенията. Street View липсва до голяма степен и може да се намерят само панорамни кадри в по-популярни региони.

sevastopol-nb-moskva-cruiser
Крайцъерът „Москва“ невредим в Севастопол, според Google Maps.

Важен момент е, че повечето сателитни снимки са сравнително стари – от поне година и повече. Така например, потопеният по време на конфликта в Украйна ракетен крайцер „Москва“ в Google Maps се намира непокътнат и закотвен на пристана в черноморската база в Севастопол. Същото важи и за един от другите два кораба от този клас „Слава“). „Маршал Устинов“ е на котва редом до най-големия ракетен крайцер в света „Петър Велики“ (клас „Киров“) в Североморск. Той заедно с третия от клас „Слава“ в момента са развърнати в Средиземно море.

Същото важи и за останалите бази на руските въоръжени сили. Сателитните изображения са доста отпреди конфликта и няма да свършат голяма работа на по запалените в OSINT занаята.

Практиката е идентична и с американските съоръжения. Лесно може да видим редица големи бази, като авиационният комплекс в Нелис, военноморската в Норфолк с линията от самолетоносачи. Дори и секретната Зона 51, макар и в по-ниска резолюция, дали защото е по-секретно поделение или защото е по средата на пустинята в Невада.

Кога се замъгляват военните обекти

belgian-Florennes-afb
Замъглена база на белгийските ВВС във Флоренс

Има редица военни обекти, които са явно замъглени. Някои до толкова, че не можете да разберете какво точно представляват. Сред тях са редица инсталации в Гърция и Белгия. Причината те да бъдат замъглени е тривиална – самите правителства са помолили Google да направи това. Тоест, всяка държава, която поиска може да замъгли определени обекти, които смятат, че са обект на тяхната национална сигурност.

Дали Google ще се съобрази това вече е друг въпрос. Предвид обстановката в момента с Русия и факта, че доста от услугите на технологичния гигант не са налични в страната, подобна молба на Москва надали ще бъде разгледана сериозно.

taiwan-patriot-battery
Батареия Patriot в Тайван в столицата Тайпе

Има един любопитен пример с Тайван. Страната започва да протестира пред Google, заради това, че Maps е разкрил уж секретно поделение за противовъздушна отбрана. То се намира в източната част на столицата Тайпе и очевидно е въоръжено с най-модерните зенитни системи с голям радиус на действие MIM-104 Patriot PAC3. Google първоначално замъгли базата, но при последното ни посещение, е ясно видима батерията с установките.

Свързани статии

Back to top button