НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Да предскажеш войната в Украйна с Google Maps

Забележка: Основната снимка на този материал е илюстративна!

Няма нищо по-страшно от войната. Независимо от това тя е силно притегателно и още по-здраво интегрирана в човешката природа, като съпътства нашето развитие като цивилизация от самото ѝ начало. Не е изненада, че тя доминира темите в България, поради факта, че конфликтът е на около 150 км от североизточната ни граница, а бойните действия се развиват на под 400 км.

Официално, голяма част от света разбра за началото на войната в Украйна от изявлението на руския президент Владимир Путин в 5 сутринта. В същото време в социалните мрежи започнаха да се споделят кадри от първите по-тежки обстрели на украинските позиции. Около час по-късно, навлизат и първите разузнавателни части.

Часове преди това по-съобразителните и вещи с дигиталните технологии можеха да видят признаците за предстоящата инвазия. При това не през секретни сателитни кадри или специални сводки от някое военно разузнаване, а от… Google Maps. Съвременните технологии ни позволяват да следим, макар и не директно, почти в реално време, тези трагични събития в Украйна. Проблемите с дезинформацията и пропагандата при един конфликт обаче остават.

Руснаците идват: първо в Google Maps

kiev-blocked-google-maps

По-наблюдателните можеха да проследят инвазията няколко часа преди тя реално да е започнала. Google Maps показва големи задръствания по основните пътни артерии в пограничните региони на Беларус и Русия два часа преди изявлението на Владимир Путин. В 3 часа през нощта масивни задръствания в мирно време няма как да има на няколко километра до границата, с което лесно може да се заключи, че руските части се готвят за офанзива.

Точно това прави професор Джефри Люис и неговия екип от университета в Мидълбъри, Калифорния. Те ползват данните от Google Maps и ги комбинират с другите изтекли в общественото пространство за разположението на руските войски. Като виждат голямото задръстване в Белгород в 3:15 сутринта разбират, че Кремъл се готви за атака.

„В миналото, трябваше да разчитаме на репортер, който да отиде на място и да ни каже какво се случва“, коментира Люис пред Washington Post. „Сега, отваряме Google Maps и виждаме как се евакуира Киев“. Последното, отново като се вземат данните от трафика в украинската столица.

По подобен начин, в следващите дни може да се определят и кои предградия на големите украински градове като Киев и Харков са блокирани от бойни действия. Така, на 26 февруари сутринта може да потвърдим информацията от други източници, че в северозападната и западната посока на столицата на Украйна се водят сражения или има напредване на руски части. При Харков например, блокираните улици са в североизточна посока.

Картина и звук от бойното поле

Twitter-destroyed-russian-grad

Социалните мрежи като Twitter, Facebook и руската VKontakte предоставят платформа за споделяне на видео и снимки директно от бойното поле и от участниците в конфликта. С подобни кадри може да се видят само моменти от сраженията и то само от едната страна. Ако видеото предоставя отличителни маркери (пътища, специфични сгради, природни дадености и др.), определянето на местоположението може да се направи лесно като се ползват сателитните карти на Google Maps, снимките от Google Street View и от рускоезичните им аналози.

Доста потребители в социалните мрежи имат за хоби да правят подобна геолокация и за някои кадри се появява информация с точно до няколко метра къде са направени снимките или видеото. В други случаи, доста от хората, които качват материалите споделят приблизителната локация. С което дават някаква представа в пространството.

Геолокация и проследяване в почти реално време

liveuamap-ukraine

Ако местоположението в някои случаи може да се определи с голяма точност, това не важи в 100% за всички постове. След втория ден, започнаха да се появяват кадри без допълнителна информация или с минимален контекст. В други – директна дезинформация. Любим похват при постовете е ползването на стари кадри. Един от примерите е снимка на която се маха украинския флаг от кметството в Киев и се заменя с руски, а тя се оказва от 2014 г. В друг случай, за голям пожар след престрелки в град Суми, някои от кадрите са от предходен пожар в Украйна, но преди месец.

През първите два дни някои неутрални Twitter акаунти пускаха сравнително обективна информация, с което приблизителното проследяване на движението на руските сили и отпорът на украинските беше възможно. Събирането на тази информация и проверяването ѝ, даде възможност за изграждането на интерактивни карти. Точно на такъв принцип работи услугата Liveuamap.com, като тя прави това и с други конфликтни зони от години.

С напредването на бойните действия е много трудно да се определи кое е вярно, кое и как е свързано и дали не е пропаганда от някоя от враждуващите страни. Колкото повече конфликтът се задълбочава, толкова повече дезинформация започва да се публикува, както от руска, така и от украинска страна. Затова е необходимо да приемаме с висока доза критичност информацията, която намираме онлайн. Новите технологии позволяват да следим нещата в почти реално време от всяка точка на света, но и да бъдем заблуждавани с почти същата скорост.

Свързани статии

Back to top button