НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung представи новите си попълнения в средния клас смартфони

Големи AMOLED екрани, 5G свързаност и обновен хардуер. Така може да опишем с едно изречение новата серия Galaxy A на Samsung, която е ориентирана в средния клас смартфони. Тя затвърждава няколко тенденции. Основната е, че AMOLED екраните и 5G връзката са стандарт за почти всички устройства, без най-ниския сегмент. Другата е, че виждаме уеднаквяване на производствените и компонентите в различните модели. Това е следствие на недостига на чипове и други елементи за смартфоните.

Затова и новите Samsung Galaxy A53 5G и Galaxy A33 5G споделят един дизайн, сходни екрани и чипсети. Разликите са основно в камерите и във възможностите на дисплеите им. Цените им са атрактивни, като Samsung продължава традицията в средния клас да представя конкурентни модели особено предивд факта, че това е най-наситения ценови сегмент.

Samsung Galaxy A53 5G ще струва в България 879 лева на свободна продажба и ще бъде наличен от 1 април. Samsung Galaxy A33 5G от своя страна е на цена от 699 лева без договор и ще пристигне в страната малко по-късно – от 22 април. За момента два от телекомите – „А1 България“ и „Йетел“ (Yettel) обявиха, че приемат предварителни поръчки за Galaxy A55 5G.

Samsung Galaxy A55 5G

Samsung Galaxy A53 5G Debut Specs

По-скъпият модел е почти на ръба между средния клас и достъпните флагмани, според класификацията на TechTrends. Samsung Galaxy A53 5G е оборудван с 6.5-инчов AMOLED екран с честота на опресняване от 120Hz. Разделителната способност на двата смартфона е стандартизирана от 1 080×2 400 пиксела.

Подобно на резолюцията, голяма част от хардуерът също е уеднаквен. Samsung не поясниха точно какъв процесор се използва, но по данните пуснати от тях става ясно, че е един и същ за Galaxy A53 5G и за Galaxy A33 5G. В съобщенията от операторите се посочва, че чипсетът е Exynos 1280, като препдолагаме, че изготвен по 5nm архитектура. Както предполага името, смартфонът разполага с 5G свързаност.

Samsung-Galaxy-A-Unpacked_press-release_main5

За България ще е наличен само моделът със 128GB място за съхранение, а оперативната памет е 6GB RAM. Батерията е с капацитет от 5 000 mAh, като Samsung добавят и бързо зареждане от 25W. Последната функция все още е ахилесова пета на южнокорейския гигант във всички сегменти на фона на конкуренцията.

Задните камери следват тенденцията от 2021 г. – 64MP основен сензор, следван от 12MP широкоъгълен и 5MP дълбочинен и макро. Предната е 32MP и е разположена в дупка изрязана в AMOLED панела в централната горна част на екрана. Samsung Galaxy A53 5G идва с Android 12, надграден с последната версия на интерфейска на компанията One UI.

Samsung Galaxy A33 5G

Samsung Galaxy A33 5G Debut Specs

По-достъпният вариант има идентичен дизайн и доста от възможности, но с някои разлики в екрана и камерите. Дисплеят на Samsung Galaxy A33 5G отново е AMOLED, но 6.4 инча или с 0.1 инча по-малко от A53 5G, което е минимална разлика. По-голямата е в честота на опресняване, която е свалена от 90Hz на 120Hz.

Смартфонът разполага със същия чипсет, конфигурации на паметта и мястото за съхранение, както и на батерията и бързото зареждане. Другата разлика е в камерите. При Samsung Galaxy A33 5G имаме основен сензор от 48MP, 8MP широкоъгълен, 5MP макро и 2MP дълбочинен. Селфи камерата е 13MP.

Свързани статии

Back to top button