IT БИЗНЕСНОВИНИ

БАИТ раздаде ежегодните си IT награди за 2021 г.

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) раздаде своите ежегодни награди за най-добрите проекти, инициативи и практики в родния IT сектор. Фокусът през 2021 г. пада върху традиционни теми като образование и е-управление, но бяха поощрени и проекти в актуални технологии, като виртуална реалност (VR).

Други моменти в наградите на БАИТ беше продължаващия дистанционен характер и силният фокус върху проекти и инициативи от черноморските градове Варна и Бургас. Вторият дори беше описан като потенциален „но център на IT индустрията“ в страната.

Събитието премина в сянката на новината за конфликта в Украйна. Президентът на Ррепублика България Румен Радев е традиционен патрон на наградите на БАИТ, но този път отсъства, заради извънредната ситуация. Те идват и ден след като цялата IT индустрия скочи срещу вдигането на максималния осигурителен праг до 3 400 лева.

Черноморските надежди

shopping-energy (2)

Един от най-важните призове на браншовата организация е Младежката награда. Тази година, тя беше връчена на ученичките Антония Митева и Румяна Иванова от Основно училище „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. Те разработиха и сертифицираха специална количка за пазаруване Shopping Energy, която произвежда „зелена енергия“. Чрез нея можете да си заредите смартфона или друго устройство докато сте на пазар.

Техният съгражданин от Бургас – десетокласникът Костадин Талигаджиев беше сред другите номинирани в тази категория. Негова е разработката на сайт, който да помогне на пожарникарската служба. Чрез него гражданите могат да подават сигнали за пожар, наводнение или друг проблем.

Друг призьор от Черноморските градове е журналистката Доротея Николова от Българско национално радио (БНР) във Варна. Тя развива предаване фокусирано около стартъпите и иновациите. Наградата за Специален принос беше връчена на професор доктор инженер Сотир Сотиров от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златарев“, който развива експерти в областта на изкуствения интелект.

Иновативните технологии

ampeco-graphic

Сред голяма част от останалите призьори са насочени към иновативни технологии. За „Най-добър стартъп“ беше избран Ampeco – компания, която разработва софтуер за управление на зарядни станции за електромобили. Тя стартира нетрадиционно с шестима съоснователи и 240 хил. лева начален капитал. Стартиращото дружество е на три години, с около 50 души екип и около 100 клиента на шест континента.

В категорията „Успешен български ICT продукт“ победител е ZenHold, които разработват VR технологията ZenArt. Решението позволява да се пресъздават фотореалистични обекти в триизмерна среда, които после се интегрират в Unreal енджина. Така се създава интерактивно преживяване във виртуална среда. ZenArt се предлага на корпорации, за подобряване на дистанционните обучения, индустрия и др.

3D принтирането влиза в полза на стоматологичната клиника „Доктор Парушева“. Технологията се използва, за разработването на дентални продукти, които да се предоставят на пациентите в същия ден, а не след седмица например. Клиниката получава награда в в категорията „Успешен ICT проект в полза на българската икономика“.

Сред последните двама наградени са Националната агенция за приходите (НАП) и платформата Abilities. Първата получава приз в „Публична администрация“ за надграждането на своята електронна система за услуги за потребителите. Abilities е образователна чат платформа, която позволява на учениците по-лесно да ползват дистанционно обучение. Тя интегрира чат-бот, който да се самообучава и да предоставя допълнителна информация по различните теми. Abilities получи наградата в категория „Образование“.

Технологичният сектор срещу осигуровките

basscom-2021-dobroslav-dimitrov-daniel-lorer

Призовете на БАИТ бяха раздадени часове, след като целия технологичен сектор се обяви против вдигането на максималния осигурителен праг на 3 400 лева от 1 април 2022 г. Решението беше взето от Народното събрание след гласуване на годишния бюджет.

Единната позиция беше подкрепена от БАИТ, Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската стартъп асоциация (БЕСКО), „Клъстър информационни и комуникационни технологии“ и Българската работодателска асоциация за иновативни технологии (БРАИТ).

Според тях, управляващите не са се консултирали с целия сектор и диалогът е стартиран след това. Увеличението на максималния осигурителен праг също така е било направено без оценка и анализ. Позицията на сектора е, че IT индустрията е почти на 100% на светло и плаща всички осигуровки и данъци, за разлика от други браншове.

На 22 февруари, БАСКОМ представи данните за 2021 г. за софтуерната индустрия и там те посочват, че основните плащания на IT компаниите към бюджета са от осигуровки. Също така, заплатите в бранша са едни от най-високите в българската икономика.

Свързани статии

Back to top button