IT БИЗНЕСНОВИНИ

IT наградите на БАИТ отличиха ученици, фирми и инициативи в е-управлението

На ежегодните награди в IT сектора, организирани от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), бяха отличени ученици, компании и институции. Изненадващо за първи път от няколко години, приз беше даден за централизирана инициатива за изгражданото с десетилетия в страната електронно управление.

Наградите на БАИТ за 2020 г. има регистрирани 94 номинации в общо осем категории. Във всяка бяха избрани по трима финалисти, от които по един победител. Традиционно инициативата се подкрепя от Президента на Република България. Не толкова традиционно, самата церемония по връчването на наградите беше проведена в изцяло дигитален формат, заради мерките свързани с коронавирус пандемията.

Победителите

StorPool-19-1

БАИТ полага доста грижи да насърчава ученически инициативи в областта на IT, като и тази година имаме двама победители, които са насочени в тази посока. „Младежка награда“ получи възпитаникът на математическата гимназия в Пловдив „Акад. Кирил Попов“ Радостин Чолаков. Той изгражда проектът АзБуки.ML, който цели да се предоставят изследванията и практиките в сферата на машинното самообучение на достъпен език. Така, технологията ще може да се внедрява и ползва от повече хора и компании, както и да се преподава по-лесно.

В категорията „Образователна награда“, победител отново е ученик, само че този път от СМГЕ „Джон Атанасов“. Георги Герасимов може още да не е завършил гимназия, но активно преподава роботика, електроника и 3D принтиране на по-малки деца между 1 и 7 клас. Сред номинациите, като интересна инициатива може да споменем сравнително новата Arc Academy – която е ориентирана към обучаването на експерти в гейминг индустрията.

Една от класическите награди, тази за успешен български ICT продукт и услуга привлече най-много номинации – цели 23. В нея победител стана StorPool Storage, с едноименното решение за облачно съхранение на данни. То помага да се управляват хардуерните ресурси по-ефективно и оптимизира продуктивността на центровете за данни. Сред българските ѝ клиенти са SuperHosting.bg и Delta.bg, но и има и редица международни като Dustin, Nasdaq Dubai и др.

Категорията „Успешен ICT проект в полза на българската икономика“ имаше само 9 номинации. Наградата беше дадена на „Работоспособни.бг“, което е онлайн платформа за кариерно развитие на хора с уязвим социален статут, като такива с увреждания или в пенсионна възраст. Тя им помага да си намерят по-лесно работа и да свържат работодатели с подобни групи.

При стартъпите надпреварата може би не беше толкова оспорвана, като компаниите, които са подали заявка за участие бяха 8. Наградата в тази категория, беше връчена на „Ондо Солюшънс“, които предоставят решения за автоматизиране на земеделските компании, прецизно наторяване и наблюдение на всичките засадени култури. Призът за „Журналистически принос“ беше даден на подкаста на Computerworld.bg и списание CIO – ICTalks.

Електронното управление отново на фокус?

daeu-crc-building

Освен двете ученически награди, в тазгодишното издание на IT призовете на БАИТ направи впечатление активното присъствие на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). В категорията „Публична администрация“, институцията присъства с два проекта, като и двата бяха избрани сред номинираните три финалиста. Първият е свързан с изграждането на регистри за бюджетен и проектен контрол в разходите за ICT на публичните ведомства. Именно той печели и наградата на БАИТ за 2020 г. Вторият е надграждане на системите за заявяване, плащане и предоставяне на административни услуги онлайн.

Различни институции, включително и ДАЕУ направиха няколко малки крачки в развитието на е-управлението в България през 2020 г. Това беше неизбежно, предвид пандемията и необходимостта от дигитализиране на публичната администрация. За завършването на процеса и пълноценния старт на електронно управление в страната продължава да липсва един ключов компонент. Това е централизирана и единна е-идентификация на гражданите и бизнеса. В момента тя се замества частично от електронните подписи, които са трудно достъпни за масовия потребител и ПИН кодовете на НАП.

Свързани статии

Back to top button