IT БИЗНЕСНОВИНИ

Наградите на БАИТ за 2019 г. акцентираха върху образователните инициативи

Ежегодните награди на Българската асоциация информационни технологии (БАИТ) за 2019 г. се фокусираха доста силно върху образователните програми и младежките проекти. Поради тази причина, отличието за Специален принос беше връчено на учителския състав на Технологическото училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет в София.  Младежката награда включваше петима финалисти, вместо традиционните трима, от които двама заеха призови места.

Специалната награда на учителския състав на ТУЕС бе връчена от Президента на Република България Румен Радев, който подкрепя за поредна година наградите на БАИТ. Директорът на учебното заведение Стела Стефанова я прие. Единият победител, както и единия екип от номинираните в категорията Младежка награда са ученици именно на ТУЕС. Във всички категории, общо бяха подадени над 100 кандидатури, обявиха от БАИТ.


Rumen-Radev-Quote„За няколко години ICT секторът в България претърпя истинска еволюция“ Румен Радев, Президент на Република България


„Радвам се да видя как всяка година расте броят на участниците и продуктите, които стават все по-иновативни. За няколко години ICT секторът в България претърпя истинска еволюция“, заяви президентът Румен Радев. „Днес той е неотменима част от българската икономика – от селското стопанство, през туризма, до високите технологии.“

Младежките и образователни проекти

Ceremony BAIT awards 2019_4

Ученическите и студентските проекти заеха централно място в наградите на БАИТ за 2019 г. Бяха номинирани общо пет екипа и бяха наградени два от тях. Единият от победителите в тази категория е Йордан Цветков от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив за разработването на четирикрак робот за изследователски цели. При неговото конструиране е ползвана помощта на 3D принтер и дигитално проектиране. Вторият победител е Теодор Тодоров от ТУЕС, който създава собствена механизирана инвалидна количка.

Общо 14 проекта участват в категорията Младежка награда на БАИТ, като браншовата организация решава да номинира петима кандидати, за да окуражи младите хора в страната да търсят реализация в сферата на информационните технологии.


Над 100 проекта участваха в тазгодишното издание на наградите на БАИТ


Сред другите три проекта е софтуер за лицево разпознаване Shadower, изработен от Евгени Димов и Анета Цветкова от ТУЕС. Вторият и единствен студентски екип – Илиян Кордев и Борис Боровски от Техническия университет в София – кандидатстваха с дигитална платформа Insilica, която анализира данни от биопсии на пациенти с онкологични заболявания чрез помощта на изкуствен интелект. Третата номинация, която не получи награда беше за Цветелин Цветков от Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски“ в Монтана за разработването на език за програмиране наречен Cake.

Образователната награда беше връчена на онлайн платформата Знам.бе. Тя позволява на деца или родители да проверят коя потенциална професия е подходяща за тях. Това става, като се отговори на серия въпроси, които включват поведение, реакция, социални контакти и др. Двата други проекта, които получиха номинации са Телерик академията и проекта CodeIT на „Мусала Софт“.

Предимствата на изкуствения интелект

Ceremony BAIT Awards 2019_1

Трансметрикс“ получи наградата за успешен български ICT продукт или услуга със своя софтуер за прогнозиране и оптимизиране на логистични процеси. Той използва алгоритъм за изкуствен интелект, за да повиши до максимална степен ефективността на предложените решения. Любопитното е, че сферата на логистиката явно е силно застъпен през 2019 г., защото втория номиниран „ЛогиСофт“ участва със своя система насочена в същия сектор.

Изкуственият интелект (AI) има доста дейно участие в тазгодишните награди на БАИТ. В подобна насока отиде и наградата за успешен български ICT проект в полза на местната икономика. Това е роботът ПАПи на адвокатството дружество „Попов, Арнаудов и партньори“. Основната му дейност е да систематизира и обработва различни документи от голяма база данни. Той е доста добър пример за това как може да се въведе автоматизация на повтаряеми процеси.

В категорията за публична администрация, спечели разработката на Комисията за защита на личните данни, за мобилното приложение „GDPR в твоя джоб“. За най-добра стартъп компания беше избрана I Rise Mechanics 357, която разработва система за подпомагане на хора със затруднена мобилност. Наградата за журналистически принос в IT сферата получи Вероника Денизова от Bloomberg TV и нейното предаване „В развитие…“

Свързани статии

Back to top button