IT БИЗНЕСНОВИНИ

Ucha.se и „Мобайл системс“ са големите победители в ежегодните награди на БАИТ

Образователната видео платформа Ucha.se и „Мобайл системс“ са големите победители в ежегодните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Първата взе отличието в категория „Специален принос“, а втората взе два приза – за „Успешен български ICT продукт“ и „Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ICT индустрия“.

Видео уроци за деца

Ucha.se предоставя образователни видеа и тестове за деца и ученици, максимално разбираемо и с нагледни примери. Платформата съдържа над 13 хил. видео урока, които обхващат широк спектър от предмети, като математика, физика, български език, география, компютърно програмиране и др. Всичките материали са съобразени с учебната програма, като може да се избира кой учебник използва детето, което пренарежда последователността на курсовете.

По данни на Ucha.se, платформата има над 500 хил. потребители в цялата страна и видеата им са изгледани общо над 40 млн. пъти.

Rumen Radev-Darin MadjarovНаградата за „Специален принос“ беше връчена от президента на България Румен Радев. Държавната институция за поредна година подкрепя надградите на БАИТ.

„Българският IT сектор започва да се превръща във водещ за българската икономика, като той вече е определящ за развитието на всички останали индустрии в страната“, коментира Радев. Той допълни, че без IT сектора иновации на практика няма как да има, а без тях няма как да се постигне стабилен икономически растеж.

„Платформата Ucha.se е прекрасен пример за интеграция на високите технологии с образованието“, заключи Радев.

По-добрият офис пакет

„Мобайл системс“ (MobiSystems) стои зад разработването на софтуерния офис пакет OfficeSuite. Той набира изключителна популярност през последните две-три години, като предлага всичко необходимо за дейности по бизнес продуктивност – обработка на документи, таблици, имейл клиент и дори PDF редактор. Версията за Android има над 300 млн. инсталации.

Компанията има доста сключени партньорства с големи производители на техника, които го интегрират в своите продукти. OfficeSuite идва инсталиран в устройствата Prestigio, смартфоните на Sony, Alcatel, Sharp, ZTE, Toshiba и др. Офис пакетът има и над 500 големи бизнес клиента, които са го внедрили като част от корпоративния си софтуер.

Останалите наградени

Образованието зае значителна част в наградите на БАИТ. Освен Ucha.se, в тази сфера беше наградено и Shkolo.bg – платформата за дигитални дневници за училищата. Тя позволява на учебните заведения напълно да дигитализират процесите си, с което да ги управляват по-добре. Shkolo.bg получи приз за „StartUp“. Постиженията ѝ не са никак малко – две години след старта на платформата, вече към нея се присъединяват 700 училища от цялата страна. Ежедневно в Shkolo.bg влизат 100 хил. родители, 50 хил. ученици, 20 хил. учители и пет хиляди души училищен персонал. Регистрираните потребители са общо 600 хиляди.

„Образователната награда“ беше връчена на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в град Бургас. Учебното заведение е разработило стратегия за подготовката на качествени технологични специалисти в крайморския град.

„Младежката награда“ получи Енчо Шахънов, ученик на Технологичното училище за електронни системи (ТУЕС) за неговата разработка на софтуерна система за локализиране на хора изпаднали в беда. Другите двама финалиста в категорията също получиха утешителни награди. Йордан Цветков от Математическата гимназия в Пловдив за своя достъпен четирикрак учебен робот и Николай Станишев от Техническия университет в София за приложение, което премахва хората от снимки на забележителности.

В чисто бизнес категориите, „Методия“ беше отличена в сегмента „Значителен корпоративен ICT проект“ за разработването на цялостна платформа за управление на газофизциращо предприятие във Великобритания. „Максима България“ и интеграцията на автоматизирани каси в магазин „Т-Маркет“ в София, получиха приза за „Компания-новатор в използване на авангардни ICT решения“.

Министерството на туризма е победител в категорията „Държавна администрация“, докато Община Варна – в „Общинска администрация“. Първото ведомство въвежда система, която заменя настоящия електронен подпис с комбинация от ПИН код и лицево разпознаване. По този начин услугите лесно могат да се заявят и от смартфон. Община Варна печели със своята електронна система за фонд „Култура“, която улеснява административните дейности на последния.

Свързани статии

Back to top button