НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Realme 9 серията предлага три модела в средния и достъпния клас смартфони

Китайският бранд Realme представи трите си последни модела в серията Realme 9, които започват продажби и в България. Двете Pro версии са ориентирани в средния клас, докато последната е ориентирана в достъпния сегмент. Устройствата бяха обявени в началото на февруари и те вече са достъпни на нашия пазар, през веригите магазини „Технополис“ и „Зора“. Това обявиха от местното представителство на Realme.

Представянето на трите смартфона идват само седмица преди започването на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона и дни преди повечето премиери на останалите производители. Сред компаниите, които се готвят да покажат нови модели са Xiaomi, Honor, Motorola и др.

Realme 9 Pro+ е моделът в най-високата ценова категория, като в България се предлага за 749.99 лева в споменатите магазини. Другият модел в средния клас е стандартния Realme 9 Pro, който идва при цена от 649.99 лева. Realme 9i е достъпният смартфон от серията и ще се продава за 449.99 лева.

Realme 9 Pro+ в горната част на средния клас

Realme-9-pro-plus-launch-specs

Realme 9 Pro+ се опитва да вземе някои елементи от достъпните флагмани за тази година, но да ги предложи на една идея по-ниска цена. В основната му е 6.4-инчовия AMOLED екран с 1 080p резолюция. Той обаче ще е с 90Hz честота на опресняване, лек компромис, който идва с по-добрата технология на панела.

Хардуерно също имаме лек компромис с процесор Mediatek Dimensity 920, който поддържа 5G връзка и е изграден по 6nm архитектура. Опциите са за 6GB и 8GB оперативна памет и съответно 128GB и 256GB място за съхранение. В България се предлага по-ниската версия. Батерията е с капацитет от 4 500 mAh, като Realme 9 Pro+ идва с бързо зареждане от 65W, което ще е най-доброто в серията от трите модела.

Камерите са 50MP основна с оптична стабилизация, 8MP широкоъгълна и 2MP макро сензор. Предната е 16MP, която е с минимални разлики и почти стандартна за трите модела. Телефото сензор липсва, което все още е нормално за смартфони при тези ценови параметри.

Класическата Realme 9 Pro

Realme-9-pro-launch-specs

Realme 9 Pro идва с една идея по-голям екран от Plus версията, но с уловката, че вече е LCD. Той е 6.6-инчов, като се запазва 1 080p разделителната способност, но се вдига честота на опресняване на 120Hz. Батерията е с по-голям капацитет от 5 000 mAh, но бързото зарядно е само 33W или близо двойно по-бавно от това на Plus версията.

При процесорите имаме добра новина за феновете на Qualcomm, тъй като Realme 9 Pro ползва Snapdragon 695 с 5G връзка и също изграден по 6nm архитектура. Вариантите за оперативна памет са 6GB и 8GB, а мястото за съхранение е фиксирано на 128GB. В България засега се предлага версията от 6GB.

Камерите търпят промяна спрямо Realme 9 Pro+ само при основната. 50MP е заменена от 64MP такава, която беше стандарт през миналата година в средния клас. 8MP широкоъгълна, 2MP макро и 16MP селфи сензор остават същите. Двата Realme Pro модела идват с Android 12 от кутията.

Достъпният Realme 9i

Realme-9i-launch-specs

В достъпният клас от новата серия имаме Relame 9i. Той запазва 6.6-инчовият LCD екран от Pro версията, но с намалена честота на опресняване – от 120Hz на 90Hz. Резолюцията остава 1 080p. Батерията и бързото зареждане са същите като при базовата Pro версия – 5 000 mAh и 33W съответно.

Любопитното е при камерите. Имаме 50MP сензор, който обаче не е същия от Plus модела и е без оптична стабилизация. Въпреки, че имаме две изявени камери в гнездото, втората реално e само 2MP макро, а до тях имаме и още един 2MP – този път дълбочинен. Селфи сензорът остава също 16MP.

Големият компромис при Realme 9i е липсата на 5G връзка. Чипсетът е Snapdragon 680 с 6nm архитектура, но само с 4G модул. В България засега се предлага версията с 4GB RAM памет, но със 128GB място за съхранение. Другите конфигурации са за 6GB оперативна и 64GB място. Realme 9i също така идва само с Android 11 от кутията.

Свързани статии

Back to top button