PLAYАНАЛИЗИ

Стрийминг войните се пренасят в България

HBO Max и Disney+ навлизат на местния пазар, като това ще са първите такива платформи, които имат потенциала да обхванат масовия потребител.

Темата накратко
  • - HBO Max ще има летящ старт в България
  • - Disney+ най-вероятно ще търси партньори в страната
  • - Жертвите от новите стрийминг войни в България може се окажат косвени такива

Като миниатюрен пазар България много често остава в периферията на технологичните тенденции, когато те се налагат от големите в бранша. Същото важи и за видео стрийминга – битката за разпределението на новото поколение услуги отдавна е в разгара си. Залогът е огромен, говорим все пак за трансформацията на развлекателната индустрия и завършването на процеса по нейното дигитализиране.

В нашата страна тази битка ще започне реално от март месец. Тогава навлиза първата от големите платформи, официално и локализирано в лицето на HBO Max. Няколко месеца по-късно очакваме това да стори и Disney+. Независимо, че българските потребители имат достъп до Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+ и по-нишови като Curiosity, те не са локализирани до ниво, което да позволи по-голяма масовост.

България ще бъде само малка част от следващата фаза, в която навлизат стрийминг войните. В предходния ни материал за Disney+ сме разгледали какви са тенденциите и защо следващите месеци на разширение на новите платформи ще са определящи за по-дълготрайното разпределение на пазара за стрийминг услуги.

Родна реч, омайна, сладка

Netflix on Laptop

Навлизането на HBO Max и Disney+ има по-голям шанс да предизвика битка между платформите за надмощие в страната. Както ще видим, първата ще има значително предимство в България. Поне в началото. Каква обаче е причината, точно тези двете да пренесат стрийминг войните у нас, а не изброените и вече налични по-горе платформи?

Отговорът е прост – локализация. Всички те са достъпни на английски, като може да предлагат български субтитри за съдържанието в тях, но те не са с високо качество. Езикът е огромна бариера за достигането на масовост на една услуга. Засега няма изглед някоя от трите големи платформи – Netflix, Amazon Prime Video и Apple TV+ да направи скоро стъпка към локализирането им в България.

Това обаче няма да важи за HBO Max и Disney+. Първата вече има история в изграждането на онлайн видео платформа изцяло на български – това е все още действащата HBO Go. Втората разполага с огромен каталог от анимационни филми, детски предавания и съдържание. Disney+ няма да може да развие силно платформата в страната ако не я пусне на български. Затова навлизането на двете услуги ще предизвика и първата стрийминг война в страната.

Летящият старт за HBO Max

hbo-max-bulgaria

HBO обяви на 1 февруари, че нейната стрийминг услуга HBO Max ще бъде достъпна в България от 8 март. По-ранният ѝ старт спрямо Disney+, които обявиха единствено, че ще са налични в страната „през лятото“, не е единственото ѝ предимство. Реално HBO Max ще замени настоящата платформа за видеосъдържание HBO Go.

Това ще ѝ даде голямо предимство, защото тя е една от малкото качествени и добре развити подобни услуги в страната. Данни за точния брой абонати на HBO Go в България трудно могат да се намерят официално. Факт е, че трите телекома я предлагат като бонус и допълнителни екстри в своите мобилни планове, подсказва, че потребителите са значителни. Или поне тези, които са се възползвали от нея.

HBO споделя, че всички настоящи абонати на HBO Go ще преминат автоматично на HBO Max. Като това няма да се отрази върху месечната такса, която плащат. Тоест, целият потенциал на HBO Go автоматично ще прелее към HBO Max. За новите потребители таксата скача от 3.99 евро на месец на 4.99 евро. Разликата тук също не е фрапантна и има вероятност новата цена да е по-евтина от тази на Disney+. Отделно, през първия месец всички нови абонати ще получат до 30% отстъпка за първата година.

Неизвестните около Disney+

disney-plus-header

Докато HBO Max тръгва по-рано и с огромна потребителска база в България, дебютът на Disney+ е заобиколен в мистерия. Седмица преди новината за HBO Max, медийният гигант обяви, че влиза в страната ни „през лятото“. Без да фиксира дата, нито пък да обяви абонаментните цени. Периодът е доста разтеглив, тъй като обхваща всичко от края на юни до септември.

Относно цените, за момента в Европа те са по-високи от тези на Disney+. Допреди 2021 г. месечният абонамент е бил 6.99 евро, докато сега е 8.99 евро. Това е 80% повече отколкото ще иска HBO Max за нови абонати и 125% повече спрямо настоящите, които са на по-ниски планове.

Ситуацията с цените може да се промени, ако Disney+ използва местни партньорства с телекомите и операторите за предоставянето на услугата. Именно по този начин HBO наложи HBO Go в страната. Засега няма информация дали ще има такива и с кого. Поради тази причина, детайлите за навлизането на Disney+ в България все още остават на тъмно.

Ефекти и потенциални косвени жертви

Minority-report-torrent-trackers-301

Как ще се отрази пускането на двете платформи в България? Ефектите ще са няколко. Първият е, че това може да накара другите големи стрийминг услуги да инвестират пари за локализиране на съдържанието им в страната. Вторият обаче може да не се хареса на масовите потребители у нас. Това е, че може да очакваме подновен и засилен натиск върху нелегалното споделяне на съдържанието им онлайн.

С други думи – да се наблюдава активизиране на местните представителства на Disney, HBO и телекомите, които да настояват властите да предприемат по-силни мерки срещу пиратските сайтове. Най-вероятно по-засегнати ще бъдат нелегалните стрийминг страници, които не са най-препоръчителното място за гледане (заради опасностите от вируси и зловред софтуер), но са най-лесните за ползване.

Следващите на мерника ще попаднат добрите-стари торенти. Периодично се правят такива акции срещу някои от най-популярните платформи, като ArenaBG и Zamunda. Какви може да са новите мерки срещу тях – може само да спекулираме, но почти сигурно те ще бъдат под заплаха. Причината е, че HBO и Disney ще вложат доста средства за навлизането на техните стрийминг услуги и ще искат да извлекат максимума от тях в страната.

Така, стрийминг войните се пренасят на българска територия от март месец. Битката ще бъде както между отделните платформи, така и може да обхване любимите за българите торент сайтове.

Свързани статии

Back to top button