НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi 12 е основната серия смартфони за 2022 г. на китайската компания

Традиционно в последните дни на годината, китайският гигант Xiaomi представи своите нови и основни модели за новата 2022 г. Отново по традиция, първо това се случва за китайската публика, като демонстрацията за международния пазар се очаква през следващите седмици.

Това ще е първата цяла серия, която ще включва новия формат за имената на основните смартфони на Xiaomi. Компанията представи общо три модела. Стандартен Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro и по-достъпен Xiaomi 12X. Засега нямаме Ultra модел, но той обикновено идва малко по-късно.

Също така, два от смартфоните са първите масови в света, които бяха обявени с новия процесор от висок клас Snapdragon 8 Gen 1 на Qualcomm. Това няма да е единствената причина, новите Xiaomi 12 да са привлекателни за потребителите. Към тях имаме нови комплекти камери и обновения интерфейс за Android – MIUI 13. Последният се очаква постепенно да бъде въведен в настоящите модели на Xiaomi от началото на 2022 г.

Xiaomi 12 Pro – флагман на ръба

Xiaomi 12 Pro Specs

Позициониран потенциално в долния ценови сегмент на флагманите, Xiaomi 12 Pro е може би най-интересният и мощен модел от новата серия. Той е по-голям с 6.73-инчов AMOLED екран и единствен по LTPO технологията, която помага за пестене на батерията. Опресняването му е до 120Hz.

Xiaomi 12 Pro разполага с новия Snapdragon 8 Gen 1 чипсет, който е с 4nm архитектура, което означава, че ще имаме високи очаквания за производителността. Смартфонът идва в няколко конфигурации с 8 и 12GB оперативна памет и 128 и 256GB място за съхранение. Батерията е 4 600 mAh, но се възползва от 120W бързо зареждане на Xiaomi. Технологията позволява да се постигне пълен заряд за около 18 мин.

xiaomi-12-pro-camera

Интересна е конфигурацията от камери. Xiaomi зарязва своя 108MP сензор и ще разчита вместо на него на три 50MP, които трябва да си разпределят по-ефективно работата. Един основен, един широкоъгълен и един телефото с двукратно оптично приближение. Очакваме тази тенденция да се пренесе и при Ultra модела, но ще видим. Селфи камерата и за трите модела е 32MP в изрязана дупка в горната част на екрана.

Цената на Xiaomi 12 Pro е около 650 евро в Китай. Няма все още обявени цени за европейския пазар, но ако е в рамките на посочената сума, то в България може би ще се предлага за около 1 300 лева, което го поставя в долната част на флагманския клас.

Xiaomi 12 – основният играч

Xiaomi 12 Specs

Основният модел серията е Xiaomi 12. Той е стъпка надолу спрямо Pro версията, но запазва може би най-важното – процесора. Чипсетът остава Snapdragon 8 Gen 1. Конфигурациите също варират между 8 и 12GB оперативна памет и 128 и 256GB място за съхранение.

Xiaomi 12 използва по-малък OLED екран – 6.28 инча, което означава, че и самият смартфон ще е с една идея по-компактен. Разделителната способност пада от 1 440p при Pro версията на 1 080p. Опресняването остава 120Hz. Камерната конфигурация също има промяна – като остава само един 50MP основен сензор. Широкоъгълният става 13MP, а телефото камерата се заменя от 5MP макро такъв.

Батерията е 4 500 mAh и е само с 67W бързо зареждане. Въпреки това, можете да очаквате постигане на пълен заряд в рамките на около 40 мин. Цената за Китай е около 510 евро, като прогнозната за България (но неофициална) е около 1 050 лева, което поставя Xiaomi 12 при достъпните флагмани.

Xiaomi 12X – по-евтиният вариант

Xiaomi 12X Specs

Китайският гигант представи и трети модел, който припокрива доста от възможностите на базовия Xiaomi 12, но идва с друг чипсет. Това е Xiaomi 12X, който се възползва от процесор Snapdragon 870 5G със 7nm архитектура. Почти всичко друго е идентично със стандартния модел – екранът, камерите, конфигурациите. Има разлика в звука, който при Xiaomi 12 и Xiaomi 12 Pro е изграден от Harman Kardon с поддръжка на Dolby Atmos, докато при Xiaomi 12X, такава нямаме.

Цената е около 450 евро или около 900 лева. Това поставя Xiaomi 12X в долния спектър на достъпните флагмани. Той не е изненадващ предвид факта, че китайският гигант преследва стратегията на Samsung – да разполага с модел във възможно всяка една ценова гама.

Свързани статии

Back to top button