НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Всевиждащото око на Qualcomm

Представянето на нов мобилен процесор рядко може да привлече вниманието на по-широката аудитория или пък да предложи нещо повече от сухи технически данни. Водещият производител в тази ниша Qualcomm представи на 30 ноември своя нов флагмански чипсет – Snapdragon 8 Gen 1. Освен частичната промяна на името в него има доста първи неща. Това ще е първият мобилен процесор с 4nm архитектура на ARM и новите Kryo ядра.

Ще разполага не с три, а с цели четири модула за обработка на изображенията. Тоест, те ще се използват изцяло от камерите, като се увеличава значително изчислителните способности на процесора в това отношение. Стигаме и до черешката на тортата – новият модул е отделен от останалите и е винаги включен.

Той позволява на предната камера да работи непрекъснато и активно да търси за вашето лица, за да знае дали да отключи смартфона. Казано с други думи и официално – умният телефон ще има нон-стоп активиран сензор. Това ще става хардуерно и отваря множество въпроси относно личната неприкосновеност и киберсигурността.

Добрите намерения

snapdragon-8-gen-1

Qualcomm представят тази възможност, като високотехнологично улеснение. Когато предната камера засече лицето на притежателя си тя ще отключи смартфона. Показани са примери как докато готвите можете да проверявате рецептата на устройството си, само като го погледнете, без да се налага да го активирате ако сте с нацапани ръце. В същия момент, когато не гледате към него, екранът се изключва, за да пести батерия.

Иронично, Qualcomm представя възможността за непрекъснато активна камера като защита на вашата лична сигурност. Така например, настоящите смартфони остават отключени, като ги оставите. При активно проследяване на лицето ви с новите процесори, това ще става автоматично, когато сензорът престане да го засича. При друг пример, ако смартфонът отчете, че не само вие гледате екрана, в зависимост от настройките и показаната информация, може да се изключи или да скрие по-лични данни.

На много пръв и повърхностен прочит, новата функционалност на Snapdragon 8 Gen 1 изглежда практична. Доста хора предпочитат лицево разпознаване за отключване на устройствата, защото е бързо и не изисква от тях специални действия. Добавянето на възможност за активно проследяване ще забърза допълнително този процес.

Въпросът за „Големия брат“

security-security-camera

Също има доста хора, които се страхуват от факта, че техните лични устройства разполагат с камери, които могат да ги следят непрекъснато. До голяма степен по този начин може да се реализира антиутопията от книгата „1984“ на Джордж Оруел, в която всеки е следен по всяко време. Доста хора, включително някои експерти по киберсигурност препоръчват дори да се залепят лепенки на уеб камерите на лаптопите. Като предпазна мярка, ако някой е проникнал в компютъра и е решил да ви наблюдава.

Всъщност ние вече сме жертвали частично своята лична неприкосновеност, като микрофоните на смартфоните са винаги включени. Това е факт, откакто има гласови асистенти и поне по дизайн, те следят за конкретна ключова фраза, за да се активират. Това, както и прекалено насочените реклами, които някои потребители получават, засилва опасенията, че все пак може да сканират и за други думи и фрази, които да се ползват за рекламна цел. Засега, това остава в рамките на градските технологични легенди, но показва възможностите ако някой проникне в устройството ви, то той може да го използва като подслушвателно такова.

Добавянето на камера към микрофона ще разшири неговите шпионски възможности. Опасността от това присъства и сега, но пак зависи, дали хакерите ще успеят да активират тези компоненти. Което може да се проследи като се видят кои приложения до достъп на кои функции имат в смартфона ви.

Уверенията на Qualcomm

Qualcomm-always-on-camera

Qualcomm се опитва да разсея тези опасения още с началото на презентацията си за новия модул в Snapdragon 8 Gen 1. В него изрично се споменава, че той е отделен от останалите в специална и по-сигурна част на процесора. Така се създава не само по-лесна софтуерна, но и хардуерна защита при атаки. Освен това, функционалността за непрекъснато включена предна камера ще може да се включва и изключва от потребителите.

Има и трети елемент, който Qualcomm не споменават – това е как производителите ще решат да се възползват от нея и по какъв начин. Някои ще предпочетат да я избегнат напълно, докато други – евентуално да засилят нейните функции. Като например да я включат по подразбиране или пък да я „закачат“ към някои от своите приложения.

Именно заради всичко това, идеята на Qualcomm е повече от странна и дори може да отвори вратата за сигурността в нашите смартфони. Защото може да е създадена тази функция с добри намерения, но да позволи реализацията на доста по-лоши и опасни такива. Отделно част от възможностите, които са показани при презентацията повдигат въпроси, дали всички от тях ще са практични.

Свързани статии

Back to top button