IT БИЗНЕСНОВИНИ

Втората продажба на Sciant

За един IT предприемач е истинска мечта да изгради бизнес, който да продаде на някой от големите в бранша. След това да инвестира печалбата в изграждането на следващия такъв. Рядко срещано е, да направиш това с една компания два пъти в рамките на малко повече от десетилетие при това по идентичен начин. Ангел Митев и неговия Sciant постига точно това, както ще разберем в следващите редове.

На 16 ноември, една от малкото големи и сравнително установени български IT холдинги – „Сирма Груп“ обяви, че придобива по-малката и сравнително нова на пазара Sciant. Сумата не се споменава, но тя ще излезе съвсем скоро в отчетите на по-голямото дружество, които то е задължено да подава, защото е листнато на Българската фондова борса.

Сделката и дружествата

sirma-group-logo

Sciant разработва софтуерни решения за финансовия сектор, туристически обекти, ресторанти и логистика. Реално действа като доста от IT дружествата в аутсорсинг сегмента – създава програми по поръчка. Това е апетитен бизнес, при който може да се постигне стабилен растеж през първите години и е предпочитан за стартова точка на доста от родните софтуерни дружества.

„Сирма груп“ ще придобие 80% от собствеността на по-малката компания, като още през октомври е поискала разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и го е получила. Sciant ще запази автономност, както и досегашните собственици ще разполагат с останалите 20% от акциите. Дружеството е създадена през 2016 г. от Ангел Митев и Евлоги Георгиев. Тя разполага с офиси в София, Пловдив и Ямбол, както и в Тирана и Оломоуц в Чехия. Персоналът е над 100 души, с планове да се удвои през следващите години.

Пред „Капитал“, главният изпълнителен директор на „Сирма Груп“ Цветан Алексиев коментира, че има опция да се изкупи този дял през 2024 г. Решението дали ще се направи това ще се вземе на последващ етап. Обикновено това става в зависимост от резултатите и интеграцията на придобитото дружество, но в случая по-скоро ще е на база преговори с досегашните собственици.

„Сирма Груп“ е ползвала досега услугите на Sciant за различни проекти, така че двете дружества има познания за своите възможности и процеси. Това е често срещана практика в IT индустрията в България и особено в тази при разработването на софтуер по поръчка. Това е най-бързият начин да се привлекат силни екипи и експерти. Пример за такава сделка е придобиването на Upnetix от ScaleFocus. „Сирма Груп“ вижда в Sciant потенциал за развитие във финансовата индустрия и туризма.

Две за 15 години

angel-mitev-sciant
Ангел Митев

Името Sciant обаче не е нетипично за IT пазара ни. Това е втора компания, която Ангел Митев основава през годините. През 90-те години на миналия век, се създава дружеството WizCom от студента Аспарух Коев. През 2004 г. то променя името си на Sciant, като сред съоснователите е и Митев. Компанията реално прави това, което прави и настоящето дружество – изработва софтуер по поръчка.

Някои от клиентите им са авиогигантът Boeing и Formula 1. Друг се оказва американската VMware, която работи по софтуер за виртуализация и облачни услуги. Можете да се досетите как се развиват нещата. През 2007 г., малко след борсовия дебют на щатския IT гигант, тя обявява, че купува Sciant. По това време българското дружество разполага с около 200 души персонал – толкова, колкото са целите на настоящето такова.

То се превръща в основа за софийския офис на VMware. От тогава насам, българското звено се разраства до най-големия развоен център на щатската компания за целия регион. През настоящата година надминава 1 100 служители и е една от най-големите IT дружества по приходи в страната.

Макар, че юридически двете Sciant компании са напълно различни, те споделят доста сходна история. Да не кажем, почти идентична. Ще видим, дали новата покупка на „Сирма Груп“ ще донесе успеха, който пожъна VMware след тяхното придобиване. Едно е сигурно – Ангел Митев постига нещо, което не всеки IT предприемач успява – да продаде два почти идентични стартъпа в рамките на 15 години при това по сходен начин.

Свързани статии

Back to top button