НОВИНИТЕЛЕКОМИ

5G мрежата на „А1 България“ е най-бърза, според „Активни потребители“

5G мрежата на „А1 България“ е най-бързата от тази на трите оператора. Това показва изследване на неправителствената организация „Активни потребители“. Резултатите от нея не са изненадващи предвид няколко фактора, основният от които е начина по който модернизират своята инфраструктура трите оператора.

Изследването на организацията се припокрива от сертификата Ookla, собственикът на Speedtest приложението, с който от тази година разполага телекома. Това е нормално, предвид факта, че „Активни потребители“ използват същата програма, за да измерят скоростите. Затова резултатите не са никак изненадващи.

Параметрите

xiaomi-mi-11-lite-5g

Организацията прави замерване на 27 места в 9 града на открито, които са обществено достъпни локации. В тях се включват популярни площади, паметници, авто и жп. гари и други потенциални ключови точки. Избрани са седем големи града – София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Враца, както и две големи туристически населени места – Банско и Хисаря.

Тестовете са проведени в края на октомври – между 18 и 22. Използвани са достъпните тарифни планове на телекомите с 5G в с месечна такса в диапазона от 26-32 лева. Любопитното е, че се използва само един модел смартфон – Xiaomi Mi 11 Lite 5G.

Резултатите

BG Telecoms 5G Speeds 2021 Infographic

Крайните изводи са, че средните скорости са най-високи в мрежата на „А1 България“. Стойностите на мобилния оператор са 759 Mbps за сваляне и 69.48 Mbps за качване на пакетите. „Теленор България“ е на втора позиция, но с доста по-ниски средни показатели – 457 Mbps за сваляне и 63.18 Mbps за качване. „Виваком“ е трета с 340 Mbps и 50.55 Mbps съответно.

Най-силна връзка „А1 България“ средно предоставя в Бургас със скорост от 922 Mbps на сваляне, а най-бавна във Враца при 546 Mbps. Ножицата при другите два телекома е по-голяма. Мрежата на „Теленор“ също е най-добра в Бургас със скорост от 850 Mbps на сваляне, но с едва 81.77 Mbps в Хисаря. „Виваком“ е най-силна в Банско с 691 Mbps, но постига едва 56.19 Mbps във Велико Търново.

Изключително любопитни са максимално измерените стойности. При сваляне „Теленор“ е лидер с 1 287 Mbps замерени на Централните хали в София. „Виваком“ постига най-добър резултат при качване от 141 Mbps в Студентски град в София.

Изследването на „Активни потребители“ е доста индикативно и по-скоро повтаря данните, които Ookla предоставя в своя сертификат за най-бърза 5G мрежа. „А1 България“ е носител на документа през тази година и предвид факта, че неправителствената организация използва същото приложение, резултатите не са изобщо изненадващи. Има някои ограничения – това е факта, че е използвано само едно тестово устройство.

Логичните изводи

ookla-a1-bulgaria-5g

Този развой не е неочакван за всеки, който следи по-изкъсо развитието на българските оператори. „А1 България“ най-рано започна физическа модернизация на 5G мрежата и разчита почти изцяло на нея. Другите два оператора предпочитат да използват софтуерния ъпгрейд по технологията DSS. Последният предоставя 5G скорости като ползва вече наличните 4G клетки и честоти. Това изисква и по-дълго настройване и тестване на устройствата, които да работят в тази мрежа. С което се отваря възможността някои смартфони да имат по-добро представяне от други в условията на DSS.

Това обяснява защо средните скорости на „Виваком“ и „Теленор“ са значително под тези на „А1 България“. Както и защо, последния телеком получи сертификата на Ookla за най-бърза мобилна мрежа през 2021 г. Няколко поредни години преди това, това отличие се държеше от „Виваком“. От своя страна, най-големия по приходи телеком има най-добре разгърната 4G мрежа, което им дава и най-голямо покритие на 5G, като се ползва DSS.

„Теленор“ от своя страна се хвали с наградата „Най-качествена мрежа“ на Umlaut. То обхваща много повече фактори и не акцентира само на скоростта на сваляне и качване. Което също е логично, предвид факта, че „Теленор“ има най-хомогенна като архитектура мрежа – почти изцяло изградена от Huawei. Факт, който в момента се явява голяма спирачка към физическата модернизация към 5G.

Препоръките на „Активни потребители“

bulgaria-unlimited-mobile-plans-2021

Организацията „Активни потребители“ отправя няколко сравнително адекватни съвета към крайните клиенти в България.

  1. Четете внимателно офертите и описанието на тарифите на операторите – това е задължително условие за всяка телекомуникационна услуга, особено предвид факта, че те вече са пакетирани с много и различни допълнителни възможности. Това важи с пълна сила за 5G плановете.
  2. Проверете дали смартфонът ви поддържа 5G – доста ключов момент, който доста потребители забравят да направят. Но да, ако не се поддържат новите мрежи, няма да можете да ползвате тази услуга.
  3. Проверете покритието на 5G мрежите на операторите – както при всяка модернизация, в началото обсегът на новата услуга ще е ограничен. За „А1 България“ това ще важи по-силно отколкото за другите оператори. Поради технологичния избор за обновяване, който са направили трите компании.

Свързани статии

Back to top button