НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Бавно и славно тръгва новия Windows 11

StatCounter-windows-adoption-2021Бавно и славно тръгва разпространението на новата операционна система на Microsoft – Windows 11. За разлика от други дебюти, последната версия на популярната платформа ще има по-лежерен старт, най-вече заради стратегията, която софтуерния гигант избра. Windows 11 ще бъде наличен постепенно за различните типове машини, като за по-стари има голяма вероятност изобщо да не се появи.

Самата обновена версия на платформата се опитва за пореден път да реализира мечтата на Microsoft за една система за всички устройства. След два частично успешни опита с Windows 8 и 10, технологичният гигант прави нов такъв. Този път, конкуренцията е по-притискаща, след като Apple започна постепенно да интегрира единни хардуерни архитектури и да конвергира своите устройства още по-тясно в единна екосистема.

Старт, но с условия

windows-11-launch-multiwindow

На 5 октомври официално започна пускането на Windows 11. Но не за всички и не толкова агресивно, както беше при някои от предишните опити. Microsoft залага на сигурното, в случая – буквално. Първите машини, които ще могат да инсталират новата платформа са тези, които тепърва ще навлизат в продажба.

Допълнително, някои от циркулиращите компютри също ще могат да инсталират Windows 11, но с някои условия. Първото е, тяхното устройство да отговаря на няколко критерия, което може да се провери тук. Освен стандартните технически изисквания има едно, което включва наличието на специален защитен модул по стандарта TPM 2.0, вграден в дънната платка. Това е голямата бариера, с която потребителите ще трябва да се сблъскат при потенциален ъпгрейд. Microsoft предлага проверка дали машината ви отговаря на тези изисквания.

Въпросът със старите компютри

windows-11-computer-lifestyle

TPM 2.0 е наличен основно при по-нови компютри, които се появяват през последните 2-3 години. Останалите устройства няма да могат да преминат на Windows 11. Поне за момента това е позицията и стратегията на Microsoft. Обяснението на компанията е, че наличието на хардуерна защита повишава безопасността на компютрите и намалява риска от по-силните хакерски атаки.

Поради факта, че софтуерният гигант оставя милиони машини без възможност за преминаване към Windows 11, кампанията за подмяна на платформата ще бъде с по-бавно темпо. Настоящата Windows 10 ще получи голям ъпдейт, както и ще се обновява по отношение на сигурността поне до 2025 г. По този начин, Microsoft се надява през това време, потребителите да преминат към по-нови устройства, които вече да са съвместими с последната им операционна система.

Windows-adoption-rate-2021

StatCounter-windows_version-ww-monthly-202009-202109

StatCounter-windows_version-ww-monthly-202009-202109

Сметките на софтуерния гигант за скоростта на възприемане на новите им платформи, много често не излизат. Историята ни дава няколко поуки до момента. Първата е, че преминаването към нова версия на Windows е доста бавен процес и от последните опити, най-успешен беше този с Windows 10, най-вече заради безплатния ъпдейт от 8-цата. Но дори и с него, плановете на Microsoft бяха забавени с няколко години.

Темпото на разпространение ще се диктува от производителите на компютри и най-вече от цикъла на подмяна на устройствата от бизнес клиентите. Това е златно правило, което продължава да е в сила. Третата тенденция е, че обичайно, добрите версии на Windows са през една. Windows 7 и 10 са възприемани положително от потребителите, докато 8-цата, имаше доста проблеми в това отношение. Дали 11-ката ще затвърди тази традиция, тепърва ще разберем.

Свързани статии

Back to top button