НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Частичното завръщане на роуминга в Европа

Гражданите на Европейския съюз, включително и българите, забравиха какво е роуминг при пътуване в чужбина. Или поне в границите на обединената част от Стария континент. С излизането на Великобритания беше въпрос на време, телекомите от Острова да преосмислят своята стратегия в тази насока. Особено, като вече не са обект на регулациите на Брюксел.

От 2007 г. ЕС се бори да премахне напълно всичките роуминг тарифи в рамките на Съюза, както и да уеднакви стандартите при пътуване и таксите, които потребителите плащат. Стриктните регулации на Брюксел към телекомите бяха допълнени с контрол на цените на терминиране между операторите (цените на едро – бел. ред.), както и към крайните клиенти. През 2017 г. този процес беше до голяма степен приключен.

Самите телекоми доста се противиха, тъй като те бяха принудени няколко години да понася спадове на своите приходи, докато балансират наново портфолиото си. Излизането на Великобритания от ЕС, развързва ръцете на местните оператори и те при желание могат да върнат някои от тези, смятани за порочни практики.

Действията на EE

ee-stadium-ar

Първата, която ще го направи, макар и в модифициран вариант е EE, която е мобилният оператор на British Telecom. Компанията ще вкара наново роуминг таксите за всички нови договори подписани от 7 юли 2021 г. Ако потребителите искат да ползват параметрите от своите планове, когато са в роуминг в чужбина, те ще трябва да заплатят 2 паунда такса.

С други думи, всички нови договори, които се сключат от 7 юли от абонатите на EE ще трябва да заплатят 2 паунда, за да могат да ползват своите смартфони, когато пътуват в Европа. Списъкът с държави включва общо 47 страни. Самата тарифа няма да влезе в сила незабавно през юли, а през януари 2022 г., но ще обхваща сключените договори от втората половина на настоящата година.

Ако лошата новина е, че EE връща роумингът, добрата е, че поне става по сравнително приемлив начин. Има „плоска“ такса, която е 2 паунда и чрез нея се „отключват“ включените в плана параметри за разговори и мобилен интернет в чужбина. Преди години, роумингът включваше изцяло различни тарифи, които понякога можеха да достигнат до абсурдни сметки с цени от дори десетина лева за минута разговор.

Другите оператори изчакват

Vodafone,_Leer

Докато EE връща под някаква форма роуминга, останалите британски оператори изчакват и не бързат да предприемат подобен ход. Three (3) прави ревизия на своята политика, но не слага нова тарифа, а само променя настоящите ограничения за ползваните услуги, когато абонатите са в чужбина. Естествено, корекциите са в ущърб на потребителите. Мобилният интернет трафик включен в роуминг в рамките на ЕС пада от 20GB на 12GB, а за разговорите не се споменава нищо.

O2 и Vodafone засега не правят промени, нито при таксите, нито при трафика, който предоставят. Първият оператор обяви, че при надвишаване на лимита от 25GB ще таксуват всеки гигабайт с 3.5 паунда. Vodafone обяви, че ще спазва ограниченията за момента, които е въвел, без да слага роуминг такси.

Връщането на роуминг тарифите от Three и O2 за момента не е на дневен ред. Двете компании, засега коментират, че няма да таксуват потребителите извънредно за мобилни услуги в рамките на ЕС. Ходът на EE обаче създава прецедент, който може да ескалира във времето. Така, роумингът, макар и под доста лека форма, се завръща на Стария континент, благодарение на излизането на Великобритания от ЕС. Как ще реагират европейските телекоми на този ход, тепърва ще видим. Някои може и да се изкушат да сложат подобни такси при роуминг на Острова.

Свързани статии

Back to top button