PLAYТЕЛЕКОМИ

Телевизията на 21 век

Модерните ТВ услуги на новото дигитално време навлизат в България, като пример за такива е платформата EON на „Виваком“

Интернет, стрийминга и коронавирус пандемията успяха да поставят кино индустрията на колене. Ефектите върху нея може да са временни, но също така и дългосрочни. По този начин, бизнес, който се смяташе за непоклатим близо век, е поставен под въпрос. Сега същите фактори на пръв поглед повдигат въпроса дали това не може да се случи с друг сходен бранш – този на телевизията. Технология, която през 60-те години се спрягаше, че ще бъде „убиецът“ на киното, но не го постигна.

Проблемите на линейната телевизия преди пет години бяха поставени на карта, заради бурното развитие на интернет и зародишът на стрийминг платформите. Времето беше използвано ефективно от медийните компании и телекомите, да намерят правилната формула, в която да представят следващата еволюционна стъпка в развитието на ТВ съдържанието.

Тя включва най-доброто от двата свята – запазва духа на телевизията на 20 век, но интегрира иновациите, които маркират бъдещето на съдържанието през 21 век. Тенденцията се пренася в България през последните години.

Един от последните примери е ТВ платформата EON на „Виваком“, която беше официално представена през април 2021 г. Тя не е единствената на пазара, но окомплектова основните характеристики, които телевизията на 21 век трябва да притежава в момента. Основните са гъвкавост, универсалност, достъпност и океан от съдържание.

Навсякъде и на всяко устройство

devices-browsers-eon-tv

Най-отличителната част на телевизията на 20 век е, че тя беше налична само и единствена за ТВ приемници. При това, със сложната процедура по прокарване на кабели, само за нея, настройване на декодери, канали и др. Всичко това е в миналото, като целият процес минава през онлайн платформа, която е налична за максимално много устройства.

Тук не става дума само за мобилно приложение, което да ползвате от смартфони и таблети – практика, която беше любима на операторите през последните няколко години, а също така можете това да сторите и от компютри или лаптопи. С приложението EON TV се обхващат максимално много устройства. Предимствата на този подход е, че достъпът и активацията са лесни и липсват каквито и да е сложни инсталации.

Например, при EON който тествахме, гледаш директно през браузъра. За тези, които са свикнали ТВ устройството да го ползват само като такова, това може да стане с бърза инсталация през Google Play магазина, ако той е с Android TV.

За мобилни устройства, приложението EON TV на „Виваком“ е налично за двете платформи Google Play и App Store, както и за AppGallery на Huawei. С което можете да пуснете телевизия на всяко устройство достъпно на българския пазар.

Всичко от гледна точка на кабели минава през този за интернет връзка. Последната се превърна в единен стандарт за пренос на ТВ сигнал за всички телеком играчи в страната. Това е една от причините, „Виваком“ да е пакетирала своята EON TV с доставка за интернет.

Цифрова трансформация

tv-box-hbo

Ако нямате умен телевизор, но искате да се възползвате от новата ТВ услуга, тогава влиза в употреба малката черна кутийка или умна приставка, популярна и като Set-top Box. В България тези джаджи се използваха само пасивно – като цифрови декодери. Те трансформираха новия дигитален сигнал в аналогов, с което позволяваха да се свържат стари ТВ приемници с по-новите кабелни или оптични технологии.

В случая с EON TV на „Виваком“, декодерът позволява на телевизора да „поумнее“, като пуска онлайн платформата през него. Просто приставката влиза в ролята на мини компютър, който се закача на старото ТВ устройство.

Подобно решение има Apple, което е доста популярно в САЩ и някои Западни държави, както и много други подобни услуги в тези ширини. В България, подобни джаджи и услуги започнаха да се появяват отскоро. Тяхната роля е да се даде алтернатива на потребителите с по-стари телевизори, както и възможност да не губят от възможностите на новата платформа, заради тях.

Кралят съдържание

pay-tv-stock

Най-важният елемент във всяка една дигитална медийна услуга е съдържанието. Независимо дали става дума за стрийминг платформа, ТВ такава, за споделяне на видео или дори новинарски сайт. Съдържанието е кралят, алфата и омегата, като то движи дългосрочния интерес на потребителите.

В телевизията на 21 век, линейният подход, в който един канал има програма и, за да гледаш дадено предаване и сериал, трябва да чакаш определен ден и час е вече в миналото. Първите опити на доставчиците и телекомите беше да направят т.нар. „интерактивна“ телевизия. Тя през десетилетията променя значително значението си, като в момента означава, че докато върви даден канал, потребителят може да превърта назад до определен период и когато си иска.

В настоящите платформи има известен лимит, но той обхваща достатъчно широк времеви прозорец, за да бъде удобен за клиентите. При EON TV той е в рамките на седем дни за повече от 200 канала. През тях потребителите могат да връщат и да гледат предаванията, които са били пускани по линейните канали. С което, този формат еволюира към по-гъвкав подход, който е по-практичен за забързаното ежедневие на 21 век.

Бройката от над 200 канала, при които без дублирани при EON TV на „Виваком“ звучи наистина внушително. Особено и включването на редица платени такива като пакетите Diema Xtra и спортните Max Sport.

На поискване

vod-eon-tv

Потребителите вече са разглезени с видео на поискване (VoD), тоест да имат богата библиотека от хиляди епизоди и филми, които да могат да търсят и да пускат според настроението си. Стрийминг платформите наложиха този модел, който се превръща в основно изискване за по-младото поколение.

В България телекомите решават проблема с множеството стрийминг услуги по лесен начин. Те просто ги интегрират в своите платформи за телевизия. EON TV на „Виваком“ прилага точно това, като включва в себе си наличните за момента в страната VoD услуги, като HBO on Demand, Arena Play, Nickelodeon, както и най-популярната в региона – Pickbox, и др. Пълната информация за пакетите и функционалностите на EON може да видите на vivacom.bg.

Силата на профила

eon-tv-profile-1

Друг отличителен белег на телевизията на 21 век е, че тя може не само да се гледа от всяко устройство, но да се запазва прогреса на гледане, любимите филми и всичко от едно на друго. Едновременно с това, тя трябва да е достатъчно гъвкава не само за един потребител, но и за за цялото домакинство. Тъй като пакетът за телевизия обикновено обслужва цяло семейство.

При EON TV това е решено с възможността да се създадат няколко потребителски профила. До 5 ако трябва да бъдем по-точни. Те позволяват всеки потребител да си ги настрои спрямо своите изисквания, предпочитания и интереси. Фактът, че телевизионната платформа може да бъде пренесена на различни устройства улеснява различните членове на домакинството и спорът сапуненият сериал или футболния мач остават в миналото.

Друга полза от подобно профилиране е, че може да се създаде специален детски такъв, в който съдържанието да е специално подбрано за малчуганите. В тях, те имат достъп основно до анимационно и детско съдържание, което може да бъде препцизирано допълнително от родителите, а самият детски профил да бъде защитен с ПИН код, така че детето да не попада на друго съдържание.

И така, вече имаме представа как изглежда телевизията на 21 век – профилирана, гъвкава, на всякакви устройства, с богат каталог на поискване и линейни канали с възможност за връщане. Лесна интеграция и инсталация. Без борба за дистанционното, а само за пуканките.

Свързани статии

Back to top button