НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ представи умната телевизия EON

След като смени цветовете на корпоративното си лого, „Виваком“ предприе и друга крачка в интеграцията си в новия си собственик United Group. Това е умната телевизия EON, която представлява онлайн платформа, достъпна от всякакви устройства, която в комбинация с едноименната ТВ приставка превръща и телевизорът ви в умен.

EON TV се предлага в пакетно предложение с фиксиран интернет от „Виваком“ и е част от стратегията на телекома, за развитието на своите фиксирани услуги. Те бяха подсилени и със серия придобивания на малки регионални доставчици от началото на 2021 г., като сега амбицията на оператора е да може да ги внедри в своите системи и мрежа.

Платформата EON TV

vivaco-eon-smart-box-tv

Сърцето на новата услуга е облачната платформа за съдържание EON TV. В нея са ситуирани телевизионните канали, които са достъпни за абонатите на „Виваком“, както и богата „видеотека“. Последното е каталог с над 10 хил. заглавия, които са налични на „поискване“ или т.нар. VoD. Наборът от ТВ канали варира между 112 и 210 в зависимост от плана, който потребителите са избрали.

Главният изпълнителен директор на „Виваком“ Атанас Добрев обяви, че една от новостите свързани с тях е, че за първи път абонатите ще могат да превъртат всички налични телевизионни програми до седем дни назад. Досега това е било възможно за някои, но не и за целия каталог на компанията. Към тях добавяме достъп и до над 40 радиостанции.

EON TV разполага и с гласови команди на български език, нещо, което също е рядкост за местния пазар. Почти всеки умен телевизор, особено тези под Android разполагат с гласов асистент и търсене, но той обикновено работи най-добре на английски език.

Vivacom-EON-TV-2

Новата платформа позволява да се създадат до пет профила, които да бъдат настроени в зависимост от това кой ползва услугата. Има възможност за създаването на изцяло детски такъв, при който съдържанието остава филтрирано само за малчуганите, а това за възрастните не се показва, при активирането му.

Това позволява по-лесно да се ориентират различните типове потребители в рамките на едно домакинство, което ползва един абонамент на EON TV. „Виваком“ също така предлагат и специално „детско“ дистанционно, което да бъде по-опростено и привлекателно за по-малките членове на семейството.

Умната приставка

vivacom-eon-smart-box

Тя може да бъде достъпна през мобилно и настолно приложение съответно от смартфон, таблет, компютър или телевизор. То е налично в магазините App Store на Apple, Google Play на Android, AppGallery на Huawei и Windows Store на Microsoft. Съответно може да бъда инсталирано на съвместими с тях устройства.

Умните телевизори под Android Smart TV ще имат достъп до него, но така и ТВ приемниците на Samsung и LG, които ползват по-малко популярните операционни системи. Засега, новата онлайн телевизия на „Виваком“ няма да е съвместима с Apple TV – едноименната приставка на технологичния гигант, но от телекома загатнаха, че работят и в тази насока.

За всички устройства, които не разполагат с подобни „умни“ функции, влиза в употреба т.нар. set-top box или ТВ приставка. Този метод не е толкова популярен в България все още, но е основен, за свързването му с глобалната мрежа на по-стари модели телевизори. Smart Box-а на EON поддържа 4K картина и Dolby Digital звук.

Приставката дава достъп освен до самата облачна платформа на „Виваком“ за съдържание, но и до пет хиляди приложения под Android, които включват други стрийминг услуги, социални мрежи, браузъри, игри и др.

Планове и цени

vivacom-eon-offers

EON TV ще се предлага в три пакета – Light, Full и Premium. Първият разполага със 112 ТВ канала, от които 40 са в HD качество, достъп до по-голямата част от видеотеката и фиксиран интернет със скорост до 100 Mbps. Вторият план предоставя 170 канала, от които 54 са в HD качество, достъп до видеотеката, включително каталога на Pickbox Now и 500 Mbps интернет.

Premium пакета е този, в който потребителите ще имат достъп до пълните възможности на EON TV. Той предоставя 210 ТВ канала, от които 78 в HD качество, цялата видеотека заедно с каталога на HBO OD и интернет скорости до 1 Gbps. От „Виваком“ подчертаха, че броят на каналите е реален и не се включват дублирани такива, като например един, който е пуснат два пъти, заради различното качество на картината.

vivacom-eon-offers-2

Цените са: за EON Light тя е 27.90 лева на месец, за EON Full е 33.90, а за Premium – 59.90 лева. Те важат при сключване на двугодишен договор. „Виваком“ предлагат няколко промоции при старта на услугата. Първата е, че за стартовите четири месеца, потребителите ще плащат месечна такса от 1 лев. След което от петия месец, минават на нормалната тарифа. Вторият е, че първите абонати на EON TV ще получат безплатно детското дистанционно, ако го заявят. След което, телекомът ще го продава отделно за 19.99 лева.

Част от по-голямата картина

Atanas-Dobrev-Vivacom-Gigabit-Internet

EON TV е част от услуга, която се предлага в доста от телекомите под шапката на United Group. Тя беше пусната за първи път през 2018 г. в четири държави, в които оперира фиксирания доставчик SBB – Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина и Черна гора. Навлизането ѝ на българския пазар, демонстрира амбициите на групата да развива активно предоставянето на медийно съдържание. Нещо, което беше подкрепено и с придобиването на „Нова телевизия“, „Канал 3“, „Телеграф“ и медийните активи около тях.

Смяната на цветовете на „Виваком“ и използването на тези, които са основни за доставчиците на United Group подкрепят все по-голямото унифициране, което предстои за българския телеком, с регионалната стратегия на компанията-майка.

Главният изпълнителен директор на българския оператор коментира и кои са трите основни посоки за развитие. Първото е увеличение на покритието на 10 Gbps мрежата, която до скоро покриваше само 1 000 домакинства, като до края на настоящата година ще се стремят за достигането на 200 хил. домове. Следва интеграция на операторите които бяха придобити от началото на 2021 г. и на трето място е развитието на 5G. Последното, отново се говори основно за покритието, но няма да е изненада, ако има и смяна на мрежовия доставчик при радиорелейното оборудване.

Добрев допълни, че инвестициите в 10Gbps мрежа в оптичната мрежа е 200 млн. лева, а само за услугата E-ON за последните няколко месеца са вложени над 20 млн. лева.

Свързани статии

Back to top button