НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Дистанционната работа и обучение изстреля продажбите на лаптопи

Продажбите на лаптопи се увеличиха с 81% през първите три месеца на 2021 г. спрямо същия период предходната година. Това се случва въпреки недостига на чипове в различни сегменти и показва ефектите на засиленото практикуване на дистанционна работа по време на пандемията. Данните са на консултантската фирма Strategy Analytics.

Много работодатели вече обмислят да наложат хибриден модел, при който служителите ползват едновременно офиса и могат да изпълняват своите задължения и от разстояние. Мобилността ще бъде ключова дори и след пандемията, тъй като доста компании и потребители усетиха предимствата и недостатъците на дистанционната работа. Налага се мнението, че комбинацията от ходене в офис и работа от вкъщи ще бъде водещия подход и след нормализирането на здравната обстановка.

Без размествания

Сред водещите производители няма големи размествания, като всички отчитат стабилни ръстове през първите три месеца на 2021 г. Лидер продължава да е Lenovo с 85% увеличение на годишна база и 16.3 млн. доставени бройки. Плътно следван е от HP, които отчитат ръст от 91% или 15.4 млн. бройки.

От представителите на челната петица най-умерено увеличение отбелязва Dell. Американският гигант има 37% ръст на продажбите на лаптопи или до 10 млн. бройки. Apple и Acer са с по 94%, като първата компания има 5.7 млн. доставени преносими компютри, а втората – 4.9 млн. Графата „други“ също отбелязва 95% ръст до 15.8 млн.

Експертите от Strategy Analytics коментират, че отличните резултати стават независимо от недостига на чипове по целия свят. Според тях, засега производителите успяват да изпълнят заявките на търговците. Самите компании обаче предупреждават нееднократно, че има силен натиск върху веригата от доставки, което може да окаже влияние на продажбите през следващите периоди.

Източници на растежа

notebook-q1-2021-sales

Впечатляващото постижение на ръст от 81% до 68.2 млн. продадени лаптопа през първото тримесечие на 2021 г. не се дължи само на бизнеса. Не малка част от преносимите компютри са закупени и с образователни цели. Училищата и университетите продължават да редуват присъствено с дистанционно обучение, което налага и по-голям интерес към подобен тип устройства.

Те обясняват и ръста към лаптопи тип Chromebook или такива, които ползват облачната операционна система Chrome OS на Google. Те са по-евтини и мобилни от своите традиционни събратя, което ги прави по-предпочитан избор от ученици и студенти. Chrome устройствата почти утроява продажбите си през първото тримесечие от 4.4 млн. бройки до 12.1 млн., показват данните на Strategy Analytics.

notebook-os-share-q1-2021-sales

Интерес има и към Windows системите, които отчитат по-скромен ръст от 66% или от 30.1 млн. на 49.8 млн. продадени лаптопа. Преносимите компютри на Apple под MacOS почти удвоят продажбите от началото на годината до 5.7 млн. бройки. Те обаче остават сравнително малък дял спрямо глобалния пазар. Както и се затвърди тенденцията Chrombook да надминат устройствата на Apple като пазарен дял.

Оптимистични очаквания

chromebook-chrome-os-lifestyle

Тенденцията за растеж би трябвало да продължи и през следващите периоди. Причините са, че хибридния модел на работа и обучение ще се задържи и ще поддържа интереса към преносими компютри. Има няколко фактора, от които ще зависи дали ще видим подобни високи темпове.

Основният е недостига на компоненти, който може в един момент да постави пред изпитание веригата за доставки на производителите. Другият е във факта, че последните девет месеца на 2020 г. бяха силни за пазара на компютри и лаптопи. Това прави сравнителната база при следващите тримесечия по-висока и съответно по-трудна за надскачане.

Свързани статии

Back to top button