IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Хромбуците задминаха по популярност компютрите на Apple

Коронавирус пандемията преобърна с главата надолу пазарът за потребителска електроника. Вече описахме подробно тенденциите за 2020 г. при персоналните компютри, таблетите и смартфоните. В данните за първите два сегмента ясно се очерта силното развитие на хромбуците през изминалата година. Техният възход остана обаче на прекалено заден план. Като реално този тип устройства внася нова нотка на пазара за компютри.

Колегите от GeekWire правилно изчислиха, че доставките на хромбуци през цялата 2020 г. надминава тези на Apple. Което означава, че по пазарен дял на операционни системи, Chrome OS е на второ място след Windows при персоналните компютри. Поне по бройки устройства доставени през миналата година.

Хромбуци са достъпни и евтини лаптопи, които използват по-слаби компоненти, но много по-олекотена операционна система – Chrome OS. Тя е базирана на едноименния браузър на Google и разчита основно на облачни услуги, за да функционира пълноценно. Поради тази причина, техническите параметри са по-ниски от стандартните лаптопи и съответно – цената е много по-приемлива дори спрямо най-достъпния клас нормални преносими компютри.

Данните за 2020 г.

chromebook-marketshare-2020-idc

Развитието на хромбуците винаги е било на приливи и отливи, като и преди те са задминавали по популярност продуктите на Apple. Това се е случвало на тримесечна основа, но никога на годишна. През 2020 г. стремежът за бърза дигитализация, дистанционното обучение и работа доведоха до повишен интерес към всякакви продуктивни устройства.

Затова лаптопите под Chrome OS попадат във фокуса на потребителите. Те са и в основата на първия двуцифрен ръст на PC продажбите през 2020 г. По данни на IDC и Canalys дават скок от 11 до 13%, докато тези на Gartner, които не включват хромбуците в сметките, показва увеличение от едва 4.8%.

GeekWire се заравят малко повече в информацията на IDC, която за съжаление е платена. Те откриват, че продажбите на Chrome OS устройства са на едно ниво с тези под MacOS през първото тримесечие на 2020 г., но през останалите девет месеца, те убедително ги задминават. Така през периода на пандемия, интересът към хромбуци определено се увеличава.

В достъпните данни на Canalys има подробна разбивка за пазара на лаптопите под Chrome OS. За цялата година са доставени 30.7 млн. устройства, докато Apple е продала 22.7 млн. преносими и настолни компютри под MacOS. С което се потвърждава тезата на GeekWire.

Играчите в Chrome OS

chromebook-market-share-2020-canalys

Водещите производители в хромбук категорията са доста сходни с тези на PC пазара. Това, не е изненада предвид факта, че все пак става дума за достъпни лаптопи. Поне от хардуерната гледна точка. HP е лидер с 9.4 млн. бройки доставени през цялата 2020 г. и 31% пазарен дял.

Следвани са от Lenovo, с 6.8 млн. продажби и 22% дял. Китайският производител обаче има впечатляващият ръст от 287% на годишна база, което го поставя в благоприятно положение да атакува първата позиция през 2021 г. Ако тенденциите за повишен интерес към хромбуците се запази.

Трети и четвърти са Dell и Acer с доста близки продажби. Първата компания има 4.6 млн. доставени бройки, а втората 4.3 млн. Пазарният дял е съответно 15% и 14%. Ръстът на годишна база е под средния за целия сегмент от 58% и 43%.

По-интересният играч тук е Samsung. Южнокорейският гигант агресивно навлезе в сегмента, като е възнаграден засега с пета позиция. Той отчита 1.9 млн. продажби, но впечатляващ ръст от 400%. Компанията по принцип присъства при таблетите и е лидер при смартфоните, но с хромбуците, тя намира своето място. Макар и нишово, за момента.

Има ли промяна при платформите

OS-Market-share-StatCounter-01-2021

Сигурно вече на много хора преминава въпроса – дали Chrome OS задминава MacOS на глобално ниво? Засега отговорът е твърдо не. Може при продажбите на годишна база, хромбуците да привлекат вниманието, но кумулативно, активните устройства са много над тези, които са продадени през последните 12 месеца.

Тук, данните на StatCounter ясно показват, че Chrome OS има незначителните 1.91% от пазара на операционни системи при компютрите. Водещ е Windows със 76%, а доста под него е MacOS, като втори с малко под 17%.

Хромбуците трябва да запазят и дори да усилят ръста на продажбите през следващите години, за да може да кажем, че идва някаква фундаментална промяна. Засега те остават строго нишови устройства, които се ползват основно от ученици, деца и студенти за достъп до интернет. Отделно, Windows и MacOS все повече се оптимизира за лаптопи под ARM процесори, което ще свали тяхната цена. Процес, който и двете компании започнаха през 2020 г.

Свързани статии

Back to top button