НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Sony представи обновената си серия смартфони Xperia 1 III, 5 III и 10 III

Sony не се отказва от смартфон пазара, като представи три нови модела, които трябва да се появяват в началото на лятото на тази година. Японският гигант все повече залага на устройства, които целят да привлекат вниманието на специализираната аудитория. Във фокуса ѝ са фотографите, геймърите и хората, които се занимават с видео.

Стратегията за акцентиране към по-нишови потребители на Sony винаги е била на дневен ред, но по-отчетливо тя се появи при смартфоните през миналата 2020 г. Тогавашните модели разполагаха с някои екстри, които само професионалисти можеха да оценят, като много тясно специализиран софтуер за обработка на видео и други настройки.

Двата по-скъпи модела продължават сътрудничеството между Sony и производителят на оптика и лещи Zeiss при изработката на камерите. Швейцарската компания приключи своята ексклузивна сделка с Nokia в началото на 2020 г. и почти веднага след това, японският гигант се възползва от решенията на първата с предходната серия Xperia 1 II.

Трите нови устройства на Sony обаче няма да се появят веднага, а чак след няколко месеца. От компанията уточняват, че ще бъдат пуснати в продажба в началото на лятото и за момента няма официално обявени цени. На базата на предходните модели, може да определим кой къде ще се позиционира.

Флагманът Sony Xperia 1 III

sony-xperia-1-iii-kv

Премиум версията Sony Xperia 1 III обикновено заема място в най-високия клас устройства. Което означава цени между 1 800 и 2 000+ лева. Тя разполага с доста силен хардуер и е предназначена за потребителите, които искат най-доброто на пазара.

В случая със Sony Xperia 1 III това се превежда с 6.5-инчов OLED екран със 120Hz честота на опресняване и 4K резолюция. Японският гигант интегрират някои технологии от своите телевизори в умните си телефони. В случая, панелът поддържа 1 млрд. цветове и обновения стандарт HDR BT.2020, което ще е ценно за споменатите вече нишови потребители.

Sony-Xperia-1-iii-specs

Смартфонът е със стъклен дизайн на предния и заден панели, в комбинация с алуминиева рамка. В това отношение, се следва линията още от първата версия на Xperia 1 от преди две години. Чипсетът е флагманския модел на Qualcomm Snapdragon 888 изпълнен по 5nm архитектура и с поддръжка на 5G връзка. Оперативната RAM памет е 12GB и се предлага в две конфигурации с място за съхранение от 256GB и 512GB. Батерията е с капацитет от 4 500 mAh, с 30W бързо зареждане и опция за двупосочно индуктивно такова (безжично).

Камерите няма да ви впечатлят с огромен брой пиксели, като комплектът при Sony Xperia 1 III включва три 12MP сензора със Zeiss оптика. По един основен, широкоъгълъен и телефото. Компанията обаче интегрира някои интересни иновации в тях, които не се крият в мегапикселите.

Ключовият момент е, че според японския гигант, това е първият смартфон с варио обектив, тоест този за телефото има възможност да превключва междуфокусното разстояние между 70 и 105 мм. Досегашните решения разчитаха на повече лещи или софтуер за постигане на този резултат. Дори те обаче не могат да постигнат едновременно качествено 3 и 4.4-кратно оптично увеличение.

Цената на Sony Xperia 1 III не е обявена, но я очакваме в диапазона между 1 800 и 2 200 лева.

По-малкият брат Sony Xperia 5 III

Sony-Xperia-5-iii-specs

Следващият модел е реално леко умалена версия на флагмана, като се запазват доста от ключовите елементи. Свалят се леко някои показатели, което съответно ще понижи и цената на смартфона.

Sony Xperia 5 III разполага с 6.1-инчов OLED екран, като запазва 120Hz честотата на опресняване, поддръжката на 1 млрд. цветове и HDR BT.2020. Той обаче сваля разделителната способност до 1 080×2 520 пиксела. Чипестът е същия – Snapdragon 888, но оперативната RAM памет е свалена до 8GB. Конфигурациите за мястото за съхранение също са променени на 128GB и 256GB. Батерията е същата – 4 500 mAh, но смартфонът не разполага с безжично зареждане.

Смартфонът запазва трите основни камери с варио обектива и Zeiss технологиите. В това отношение Sony Xperia 5 III се отличава единствено по липсата на дълбочинния сензор. Другата разлика е, че не поддържа естествената връзка с камерите на японския гигант от серията Alpha. Отново – възможност, насочена към нишовите специалисти.

Цената най-вероятно ще бъде със стъпка или две по-ниска – от порядъка на 1 600 до 1 800 лева.

Достъпният флагман Sony Xperia 10 III

Sony-Xperia-10-iii-specs

Последният модел на Sony се цели в по-достъпния флагмански сегмент, който гравитира около 1 000 лева. Тук вече започват да тежат компромисите, които компанията прави с устройството. Sony Xperia 10 III разполага с 6-инчов OLED екран, отново с поддръжка на 1 млрд. цветове, но само със стандартен HDR и без по-високо опресняване. Резолюцията е същата като при Xperia 5 III.

Чипсетът пада до Snapdragon 690, който е изграден по 8nm архитектура и поддържа 5G. Конфигурацията е само една – 6GB RAM памет и 128GB място за съхранение. Батерията, отново е 4 500 mAh, но за разлика от по-големите си батковци, Sony Xperia 10 III поддържа бързо зареждане от само 18W и също няма опция за безжично.

Камерите вече не разполагат с иновативния варио обектив, нито са изградени заедно със Zeiss. Сензорите също имат компромиси с мегапикселите. Основният остава 12MP, но е с междуфокусно разстояние от 27mm, имаме 8MP широкоъгълна и 8MP телефото с двукратно оптично увеличение. С други думи – сравнително стандартен модел.

Свързани статии

Back to top button