IT БИЗНЕСНОВИНИ

Allterco отчита 91% ръст на приходите от началото на 2021 г.

Едно от малкото наши технологични компании – Allterco, които присъстват на Българската фондова борса (БФБ), обяви силен ръст на приходите си за първото тримесечие на 2021 г. Те са вследствие на силни продажби на устройства тип Интернет на нещата (IoT), като в средата на периода беше пуснат нов модел, който предизвика интерес.

Allterco продължава със силния ръст и с амбициите за привличане на нов капитал. През изминалата година, компанията осъществи втора емисия на БФБ, а през настоящата обяви, че подготвя листване и на борсата във Франкфурт. Привлеченият капитал се използва за агресивното разширяване на дейността и портфолиото на Allterco. Българското дружество прави първите си стъпки на пазара в САЩ, като през периода януари-март има реализирани продажби там.

Повишен интерес към продуктите

allterco-shelly-motion-pro

Allterco обяви повече от добри предварителни финансови резултати. Тя отчита ръст на приходите от 91% на годишна база за първото тримесечие, които вече достигат 13.8. млн. лева. Основната част от тях се формира от продажбите на IoT устройства за автоматизация на дома Shelly. Постъпленията от тях са нараснали със 114%, а общите продадени бройки са над 610 хил. От тях 594 хил. са реализирани в Европа, а 16 хил. в САЩ, който се води нов пазар за компанията.

В средата на февруари 2021 г. Allterco пусна в продажба Shelly Motion – WiFi сензор с непрекъсната свързаност и живот на батерията от една година. По думите на компанията, новият продукт е предизвикал силен интерес сред потребителите. За по-малко от 24 часа са били разпродадени първите произведени 10 хил. бройки от него.

Успехът на Shelly Motion и на останалите досегашни модели на компанията ще бъдат подсилени с нови устройства. По този начин, Allterco се надява да запази инерцията към интереса на техните продукти и да се ориентира, както към крайни така и към по-професионални IoT системи.

Силната 2020 г.

Allterco

Предварителните данни за първото тримесечие на 2021 г. към редакционното приключвана на материала не бяха качени на сайта на българското дружество. Консолидираните резултати се очакват в началото на май. За сметка, на това са налични окончателните и консолидирани за цялата 2020 г. Allterco отчита добри темпове на растеж и през изминалата година. Приходите нарастват с над 21% на годишна база до 50.01 млн. лева. Нетната печалба почти се удвоява от 7.1 млн. лева на 13.9 млн. лева през 2020 г. Компанията започва 2021 г. по-силно от предходната и това дава предпоставка да очакваме по-добри резултати в нейния край.

Рецептата за успеха се нарича доста привлечен нов капитал и големи инвестиции в растеж. Allterco успя да набере финансиране от почти 9 млн. лева в края на 2020 г. Тогава, компанията пусна нова емисия акции, които бяха пласирани на БФБ.

Още тогава, от дружеството обявиха, че допълнителните средства ще бъдат инвестирани в три направления. Първото е в разширяването на дистрибуторската мрежа и регионите, в които се продават продуктите ѝ. Второто е в изграждане на складова база в България, за по-лесното обслужване на местния и европейски пазари. Последното е в засилването на разработката на нови устройства и развойната дейност.

Също в края на 2020 г. Allterco обяви намеренията си да дебютира и на борсата във Франкфурт, като тези планове продължават да са актуални. Подробности по тях все още няма. В началото на 2021 г., фирмата влезе в престижния общ индекс SOFIX на БФБ. Всичко това показва, че към компанията има силен инвеститорски интерес и тя се разглежда като дружество с потенциал.

Свързани статии

Back to top button