НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Смъртта на Петр Келнер поставя под въпрос телеком и медийната му империя

Екстремно и опасно е карането извън очертаните ски писти. Допълнителна доза адреналин дават и т.нар. спускания с хеликоптер или heli-skiing. При тях вертолет превозва скиорите до девствен планински връх, откъдето те се спускат надолу. Удоволствието е скъпо, особено ако избереш по-отдалечени места.

То крие редица рискове, основните са с предизвикване на лавини или излитане в някоя пропаст, ако скиорът или сноубордистът не внимава. Поради тази причина, подобни практики са забранени на алпийските територии на Германия и Франция. Рядкост е търсачите на силни усещания да загинат още по време на полета. Точно при такива обстоятелства загива чешкият милиардер Петр Келнер.

Подобни трагични новини, обикновено не са обект на сайта TechTrends, но в случая смъртта на най-богатия чех може да има директно отражение на медийния и телеком пазар в България. Както и не само – неговият инвестиционен фонд PPF Group контролира огромни активи в цяла Централна и Източна Европа. Той заедно с регионалния United Group създадоха в рамките на две години телеком и медийни конгломерати, чиято сила тепърва ще се усеща от местните потребители.

Империята PPF Group

PPF-Group-BG-Portfolio

Въпреки, че се води международен инвестиционен фонд, PPF Group се контролираше напълно от Петр Келнер. Милиардерът разполагаше с 98.93% дял, а богатството му се оценяваше на 17.5 млрд. долара.

В България, фондът PPF Group е краен собственик на вече три дружества – телекомът „Теленор“, медийната „БТВ Медия груп“ и инфраструктурната „ЦЕТИН“ (CETIN). Последното преди беше в рамките на мобилния оператор, като мрежовите операции бяха разпределени в отделна фирма. Това беше практика, наследена от телеком бизнеса на PPF Group в Чехия, която постепенно започна да се налага на ниво група.

По този начин, чешкият милиардер контролира първият по приходи и втори по брой абонати мобилен оператор в нашата страна. Към него добавяме една от най-големите ефирни телевизии – bTV към която има още пет канала – bTV Action, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Lady и спортния RING. Както и сайтовете към тях, които също имат доста посещаемост. Групата на bTV включва още платформата за онлайн стрийминг VOYO, сайтовете Bistro, LadyZOne, Zodia.bg и Dalivali.bg. За десерт, добавяме радиата bTV Radio, Jazz FM, Z-Rock, Classic FM и NJOY.

PPF Group CEE Assets News

Петр Келнер се превърна в телеком магнат през 2018 г., когато придоби операциите на Telenor в Централна и Източна Европа. Освен едноименния българския мобилен оператор в тях спадат още звената на норвежкия гигант в Сърбия, Черна гора и Унгария. Сделката беше за 2.8 млрд. евро. Допълнително, PPF Group вече разполагаше с телеком активите на Telefonica в Чехия и Словакия (оператора O2) и нидерландския оператор Arena 1.

През октомври 2020 г. беше приключено придобиването на CME Group, която беше купена за 1.9 млрд. евро. С нея, Келнер получи достъп до българската медийна група на bTV, но и стабилни подобни активи в родната му Чехия, Румъния, Словения и Словакия. Общо CME предостави на PPF Group 21 ТВ канала в пет държави, с прилежащите им дигитални и радио активи.

Комбинацията между медии и телекоми беше в основата на доста по-масивното придобиване на United Group в региона. Двете групи реално се превърнаха в доминиращ фактор в двата сектора на Балканите. Заедно, те се опитаха да придобият мобилните операции на Telekom Romania в Румъния, но тези амбиции така и не се реализираха до момента. Не измина много време и съвместните им действия прераснаха в конфликт между тях в Сърбия.

Неясното бъдеще

ppf-group-lobby

Мащабното и ударно разширяване на PPF Group и United Group в региона веднъж пренареди напълно телеком и медийния пазар. Смъртта на основателя и мажоритарен акционер на първата група дава предпоставки да се стигне до ново преразпределение. Това още не е сигурно, изминали са само часове от кончината на Келнер, като делът му ще бъде предаден най-вероятно на неговите наследници.

Дали ще има нова продажба е още рано да се говори. Дори без нея, може да има промяна в политиката на групата. Келнер се смяташе за бизнесмен по-близък до китайските и руските интереси, отколкото до американските в региона. Косвено потвърждение за това е фактът, че PPF Group има стабилно портфолио от фирми в двете държави и бившето пост-съветско пространство.

Telenor беше изградил мобилните мрежи на своите звена в региона изцяло с помощта на китайския вендор Huawei. Негово е оборудването за всичко – от радиорелейната мрежа, през опорната, до системите за нейното управление. Факт, който не се нрави на САЩ, които продължават своята търговска война с Китай. Досега, нито българския „Теленор“, нито на ниво група не е подсказвано за подмяната на Huawei. При преструктуриране на бизнеса е възможен подобен завой.

Засега, точната посока за развитие на всичките активи на PPF Group след смъртта на Келнер е забулена в мъгла. Вариантите са няколко – продажба на част от активите, преструктуриране на бизнеса, продължаване на настоящата линия или дори пълната продажба на фонда. При всеки един от тези сценарии ще се отрази върху медийния и телеком бизнеси в България и региона.

Временно управление (обновено)

ppf-gate-2

След труса с кончината на Келнер, PPF Group обяви, че управлението на инвестиционният фонд се поема от миноритарния акционер Ладислав Бартоничек. Той разполага с 0.5% дял, колкото има и другия съдружник Жан-Паскал Дювюар. Тримата с Келнер бяха ядрото на PPF Group и беше повече от логично единия от двамата миноритарни акционери да поеме управлението на групата. Самият фонд потвърди в своето съобщение, че структурата на фонда е изградена по начин, по който кончината на мажоритарния собственик да не окаже влияние върху ежедневната му дейност.

ladoslav-bartonicek-ppf
Ладислав Бартоничек

Чешката преса сравнява смъртта на милиардера като тази на Стив Джобс и Apple. Визионерски ще окаже някакво влияние, но като цяло посоката на фонда е добре зададена вече. Сравнението обаче изобщо не е коректно. При това не само заради напълно различните дейности на двете дружества. Дългосрочният проблем за PPF Group остава – Келнер беше основният собственик и в неговото семейство остават 98.9% от акциите на фонда.

Нещо, което никога не е било поставено на масата при Apple. Технологичният гигант просто си смени главния изпълнителен директор от Джобс с настоящия Тим Кук, като транзицията стана, още докато легендарния предприемач беше жив. PPF Group може да има нов директор, но тепърва ще разберем къде ще отиде неговия почти цялостен дял на компанията и дали няма да има по-големи промени в средно или дългосрочен план.

Свързани статии

Back to top button