IT БИЗНЕСPLAYНОВИНИ

Microsoft преговаря за придобиване на Discord за 10 млрд. долара

Популярната чат платформа за геймъри Discord търси варианти за продажба, като вече води преговори с няколко технологични гиганта. Сред един от посочените кандидати за купувач се спряга Microsoft, който вече агресивно се развива в гейминг сферата след като придоби ZeniMax Studio за 7.5 млрд. долара. Друг разглеждан вариант е излизане на борсата.

Сумата, която Discord търси по потенциалните купувачи е 10 млрд. долара, като все още информацията за вариантите е неофициална. Преговорите за продажба идват само три месеца, след като компанията набра 140 млн. долара рисков капитал през декември, което направи пазарната ѝ оценка в размер на 7 млрд. долара.

Очевидно, Discord се опитва да набере още средства, както и евентуално някои от досегашните инвеститори да излязат от компанията и съответно да извлекат печалба от това. Чат програмата е изключително популярна в геймърските среди, като все повече се използва за създаване на игрални общества за различните заглавия.

Потенциалният кандидат

microsoft-hq-1

Това прави Discord доста апетитна хапка, особено за ориентирани към гейминга технологични компании, като Microsoft, например. По информация на Bloomberg, софтуерният гигант води преговори с чат платформата. За момента няма сключена сделка.

Другите компании, за които се смята, че са влизали в контакти и първични преговори са Epic Games и Amazon. Първите набраха допълнителен капитал от 1.78 млрд. долара през март и се оценяват на 17.3 млрд. долара. Amazon разполага със стрийминг гейм платформата Twitch и също се опитва да изгради облачна гейм услуга.

Според VentureBeat, които първи обявиха, че Discord се оглежда за купувачи, че компанията е навлязла в ексклузивни преговори с един от потенциалните кандидати. Това е една от последните стъпки, преди сключване на сделката. При този етап, купувачът обикновено оставя парични гаранции, за да остане единствен в последващите преговори. В същото време, обичайно върви и дю дилиджънс процеси, което означава предоставяне на достъп до счетоводните и финансови документи.

Дали този кандидат е Microsoft няма потвърждение. За софтуерния гигант придобиването на Discord е много логична стъпка. Той вече придоби големия гейм издател ZeniMax Studio, което седи зад Bethesda Games и хитовите AAA франчайзи като Doom, Quake, Fallout, The Elder Scrolls, Rage и др. Сделката беше финализирана преди месец, а цената – 7.5 млрд. долара. Microsoft разполага със собствена абонаментна и стрийминг гейм услуга – Xbox Game Pass. Компанията обяви и доста амбициозна визия за развитието на гейм активите си.

Интегрирането на Discord ще позволи на софтуерния гигант да разполага с множество платформи, подходящи не само за геймърите, но и за бизнеса, който иска да влезе във връзка с тази аудитория.

Вариант 2 – излизане на борсата

roblox-games

Чат платформата обмисля и резервен вариант – да излезе на борсата. Discord може да последва примера на друг гейм феномен – Roblox, който дебютира успешно през март. В рамките на първия ден, пазарната капитализация на разработчика достигна 45.3 млрд. долара.

Roblоx използва новия вариант за борсов дебют – чрез директно предлагане на акциите (DPO) и е първата компания, която го прилага през 2021 г. Този метод беше изпробван през 2020 г. от Palantir и Asana. За разлика от първичното-публично предлагане (IPO), директното предлагане преминава през по-облекчена регулаторна процедура и без посредници. Освен това се предлагат съществуващи акции, а не се емитират нови.

Успехът на Roblox може да накара Discord да се откаже от потенциална сделка с някой от големите играчи и да изпробва късмета си на борсата. Затова спекулациите, че компанията се продава за 10 млрд. долара, може би не са случайни. По този начин, тя ще може да изиска от инвеститорите при DPO двуцифрена милиардна сума. Именно такъв сценарий се намеква от източниците на VentureBeat.

Ефектите

discord-devices

Кой път ще избере Discord ще окаже влияние не само върху самата компания, но и върху гейм индустрията. За първото е очевидно, ако бъде придобита от някой от големите, платформата губи своята самостоятелност. При закупуване от Microsoft тя най-вероятно ще бъде интегрирана в Xbox услугите на софтуерния гигант. При излизане на борсата, Discord ще запази напълно своята идентичност, макар, че ще трябва да бъде по-отговорна и отчетлива пред акционерите.

Двата варианта ще имат голямо влияние върху гейм индустрията или по-скоро върху самите играчи и обществата, които те са създали в чат платформата. Discord набира все по-голяма популярност, като вече успешно замества онлайн форумите и програми за гласова онлайн комуникация подобни на TeamSpeak. Изграждането на гейм ориентирано общества е много лесно през платформата и затова се ползва от почти всички заглавия.

Discord разполага с 300 млн. регистрирани абоната, от които близо половината 140 млн. са активни на месечна база. Компанията обаче има потенциал за допълнително развитие и ръст. Discord се превръща в ключов инструмент за комуникация не само между геймърите, но и между тях и разработчиците. Освен потенциал за растеж на абонатите, платформата има такъв и за финансовите му възможности. Те в момента не са впечатляващи, като все още монетизацията на тези потребители е в много ранен етап на изграждане.

Свързани статии

Back to top button