НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi показа два нови модела смартфони от бранда Poco – F3 и X3 Pro

Xiaomi показа два нови модела смартфони в средния клас от техния подбранд Poco. Това са Poco F3 и Poco X3 Pro. Двата умни телефона се очакват скоро и в България, като цената на първия ще започва от 349 евро (около 700 лева), а на втория – от 249 евро (около 500 лева).

Основният им коз е наличието на сравнително висок и актуален чипсет на Qualcomm, което означава по-голяма скорост на обработване на информацията. Към това добавяме и съвместимостта с 5G мобилни мрежи за първия модел и получаваме едни добри попадения в средния клас през 2021 г.

Poco F3

POCO-F3-5G

Брандът Poco е доста сходен с доскорошния Honor на Huawei, който китайски гигант беше принуден да продаде в края на миналата година. Той е насочен към младежката аудитория и затова не е изненада, че акцентът на Xiaomi е в посока скорост, както в работата на устройството, така и във връзката, с която разполага.

Poco F3 се възползва от Snapdragon 870 процесора на Qualcomm. Той е едно ниво под флагмана 888 на американския разработчик, който е запазена марка за големите флагмани. Разликата между двата до голяма степен е в архитектурата, първият е със 7nm, докато втория разчита на 5nm технология.

Въпреки това, от компанията твърдят, че той е подходящ за гейминг, особено в комбинацията с бързата LPDDR5 RAM оперативна памет и UFS 3.1 пространство за съхранение. Това предоставя бърз пренос на информацията в рамките на самото устройство. Към тях добавяме 5G връзка и WiFi 6 модем, които допълват тези възможности.

Xiaomi Poco F3 Stats

Poco F3 разполага с вече почти задължителния AMOLED екран в горната част на средния клас и има честота на опреснява от 120Hz. Самият дисплей е достатъчно голям и съпоставим с флагманите по размери – 6.67 инча. Към това добавяме поддръжката на HDR10+ и яркост от 1 300 нита.

Елементите, които не са вече толкова впечатляващи са камерите и батерията. Първите се състоят от 48MP основен сензор, 8MP широкоъгълен и 5MP макро при задното гнездо и 20MP преден за селфита. Батерията е с капацитет от 4 520 mAh и има 33W бързо зареждане.

Идва в две опции – 6GB RAM и 128GB място за съхранение и 8GB и 256GB. Цената на базовия модел започва от 349 евро или около 700 лева.

Poco X3 Pro

POCO X3 Pro-black_4

Традиционно покрай Poco F-серията се обновява и X моделите. Тази година, това е Poco X3 Pro, който се позиционира в ценовия сегмент от около 500 лева или 249 евро. Той отново разчита на чипсет на Qualcomm, само че е  Snapdragon 860, като за разлика от този в Poco F3 не разполага с 5G модем.

Друга „дребна“ разлика между F3 и X3 Pro е в екрана. Дисплеите и на двата модела са 6.67-инчови като размер, с еднаква разделителна способност и опресняване от 120Hz, но втория е LCD, а не AMOLED. За някои потребители, това може да не е голяма разлика, но като цяло си има своите предимства. AMOLED например пести повече енергия в тъмния режим.

Xiaomi Poco X3 Pro Stats

Доста от другите елементи са като цяло сходни между двата модела. Poco X3 Pro разполага подобно на своя събрат опция за 6GB и 8GB оперативна RAM памет и конфигурация от 128GB и 256GB място за съхранение. Камерите също са една основна 48MP и 8MP широкоъгълна и 20MP селфи. Разликата е в макро сензора, който е свален от 5MP на 2MP, както е добавен още един 2MP дълбочинен.

Батерията е с една идея по-голям капацитет от 5 160 mAh с 33W бързо зареждане. Началната цена е от 249 евро или около 500 лева.

Свързани статии

Back to top button