НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi представи серията си смартфони Redmi Note 10

Китайският производител Xiaomi представи четири смартфона в достъпния сегмент, които попадат в популярната серия Redmi Note. Моделите се отличават със сравнително силни за цената си чипсети, камери, екрани и възможности, но само един от тях позволява връзка от пето поколение (5G). Предвид факта, че те ще се продават за под 600 лева, пак ги прави привлекателни за феновете на бюджетните устройства.

Xiaomi Redmi Note 10 се опитват да вкарат флагманските тенденции в най-достъпния формат на пазара. Версиите са едноименния базовия модел, Redmi Note 10S, Redmi Note 10 5G и Redmi Note 10 Pro (с Pro Max под вариант). Всеки от тях е един коктейл от предимства и недостатъци, което може да направи потребителският избор малко по-труден и дори на моменти объркан. От друга страна като дизайн и цветове различията са имагинерни.

Базовата версия

xiaomi-redmi-note-10-specs

Xiaomi Redmi Note 10 може да се каже, че е базовата версия на новата серия на китайския производител. Специфичното е, че това ще е един от най-евтините за момента смартфони, които разполагат с AMOLED екран. Той е 6.43-инчов с разделителна способност от 1 080×2 400 пиксела. Към него добавяме процесор Snapdragon 678 на Qualcomm, което също е рядкост за ценовия клас под 500 лева. Факт е, че не е най-нов модел, но пак е силен чипсет за парите.

Оперативната RAM памет е 4GB, като има и опция за 6GB при по-скъпия модел, а мястото за съхранение е 64GB или 128GB. Камерите са един от големите компромиси, ако сравняваме Xiaomi Redmi Note 10 с останалите варианти, които представи компанията. Основният сензор е 48MP, следван от 8MP шриокоъгълен, 2MP макро и 2MP дълбочинен. Селфи камерата е 13MP.

Батерията е с капацитет от 5 000 mAh и бързо зареждане от 33W. Цената ще е около 199 долара, като все още не е обявена цена в Европа.

Xiaomi Redmi Note 10S

RedmiNote10S_2

Следващата версия по йерархията на Xiaomi е Redmi Note 10S. Разликата спрямо базовата се концентрират в три области – процесора, камерите и цената. Всичко друго е идентично – AMOLED екранът се запазва, както и неговите показатели, батерията, като капацитет и бързо зареждане.

Xiaomi Redmi Note 10S не разчита на Snapdragon чипсет, а такъв на Mediatek – Helio G95, който е малко по-компромисен вариант. Първият е с 11 nm архитектура, а вторият е с 12nm. Redmi Note 10S компенсира това с 6GB и 8GB версии при оперативната памет.

При камерите основната и единствена разлика е замяната на основния сензор от 48MP с 64MP такъв. Останалите се запазват непроменени. По-големият сензор и повечето оперативна памет идват с леко по-висока цена – тя започва от 229 долара.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

xiaomi-redmi-note-10-pro-specs

По-близката до флагман версия е Xiaomi Redmi Note 10 Pro. Тя е с по-голям AMOLED екран, който е с диагонал от 6.67 инча, но по-важното е, че има опресняване от 120HZ. Както и поддръжка на HDR10 стандарта. Резолюцията остава в рамките на 1080p.

Другият голям акцент е пробивът на 108MP сензор на Xiaomi и Samsung в смартфон на цена под 600 лева. Redmi Note 10 Pro го използва като основна камера, като запазва 8MP широкоъгълна от базовата версия, но разполага с малко по-силна макро такава – 5MP. Дълбочинния сензор от 2MP също продължава да служи в този модел.

Третият фокус на Xiaomi Redmi Note 10 Pro е процесора Snapdragon 732G изграден по 8 nm архитектура. Идва с 6GB или 8GB оперативна памет, докато мястото за съхранение е 64GB или 128GB. По всичко личи, че Xiaomi Note 10 Pro съчетава най-доброто от другите два модела, като добавя силната камера на китайския гигант. Всичко това натежава в цената сравнително поносимо – тя започва от 279 долара.

5G претендентът

xiaomi-redmi-note-10-5g

Всички изброени дотук модели поддържат само 4G свързаност. Xiaomi показа и 5G версия – Redmi Note 10 5G. Добрата новина при нея е, че идва на цена от само 199 долара (предполагаемо в България около 400 лева). Лошата е, че това е базовия Xiaomi Redmi Note 10, но с леки занижени характеристики.

Екранът почти се запазва като размери – 6.5-инчов, но не е AMOLED, а е LCD. Вярно, че е добавено опресняване от 90Hz, което ще направи работата малко по-плавна, но AMOLED технологията се смята все още за сравнително премиум такава.

Процесорът не е Snapdragon, а Dimensity 700 5G на Mediatek. За щастие, той е изграден по 7nm архитектура, което поне по този показател го поставя пред базовата версия. Оперативната памет и мястото за съхранение като конфигурации остават същите. Xiaomi Redmi Note 10 5G идва с 4GB или 6GB за първата и 64GB и 128GB при втората.

48MP основен сензор се забавя спрямо базовата версия, но отпада 8MP широкоъгълен. Макро и дълбочинния по 2MP са другите допълнения към задните камери. Селфи сензора пада от 13MP на 8MP. Батерията продължава да е 5 000 mAh, но бързото зареждане е снижено наполовина до 17W. Това е цената, която трябва да платим, за да имаме достъпен 5G смартфон.

Цените в България и премиерите им в Европа на новите устройства на Xiaomi все още не са обявени официално.

Свързани статии

Back to top button