НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Ще преоткрие ли смартфон камерата Metalenz

Еволюцията на камерите в смартфоните е един от ключовите елементи, които потребителите следят с интерес. Технологията измина дълъг път, като първият мобилен телефон с вградена възможност да прави снимки се появява през 1997 г. като разработка на Sharp и Kyocera. Последният пуска и първият модел на пазара две години по-късно, а първият по-масов вариант през 2000 г. Ако решим да върнем лентата – експериментите с миниатюрни камери датира от още по-отдавна.

Любопитното е, че еволюцията им много често се концентрира върху сензора, мегапикселите, броя им и софтуера. Лещите са елемент, който често се пропуска и който претърпява промени, но не толкова значителни. Може би най-големият скок в това отношение е на т.нар. перископни телефото камери, които използват специална призма за да постигнат по-голямо оптично приближение. Metalenz се надява да промени това.

Константният момент

Nokia_N8

Развитието на технологията преминава през различни цикли. От Nokia N8. който е един от първите умни мобилни телефони с вграден 12MP сензор и първият за компанията с Carl Zeiss оптика и ксенонова светкавица. През гигатнският Nokia 808 PureView с 41MP сензор и процесор, който да обработва изображенията. Последният се пренася и при Lumia 1020, модел, който доминира камерафоните поне в рамките на няколко години.

Huawei е един от първите, който налага идеята за интеграцията на два основни сензора с P9. Впоследствие, китайският гигант пуска и първият с три камери. Повечето сензори и софтуера за обработка за известно време компенсират по-малкото мегапиксели.

До миналата година, когато надпреварата при мегапикселите отново се завръща, най-вече със 108MP решение на Samsung и Xiaomi. Huawei заедно с Leica интегрират RYYB сензора, който дава на китайския гигант огромно предимство при нощните снимки, заради повишената си светлочувствителност.

oneplus-8t-cameras-2

Независимо от мегапикселите или сензорите, всички смартфон камери в момента си приличат по едно нещо – лещите. В една камера има по няколко, като при основните – между четири и седем, обикновено по шест. Колкото по-големи са сензорите, толкова по-големи са лещите и съответно това е причината, гнездата на смартфоните с най-добри камери да изпъкват значително спрямо корпуса.

Има конкретна причина, да се използват няколко лещи. Ако се ползва само една, чисто заради физичните закони, тя ще изкривява изображенията. Ползването на няколко лещи позволява на производителите да изчистват различните дефекти – като оцветяване на по краищата, отблясъци и др.

Решението на Metalenz

Metalenz-lenses-2

Една компания излиза с потенциално решение на проблема. Metalenz разработва единична леща, но е съставена от няколко слоя. Всеки от тях е с дебелина между 1 и 3 мм, като ползва специална силициева нано структура. Така, те могат да комбинират различни типове оптика в единичен компонент. Което ще направи модулите много по-компактни, лесни за разработване и ще изискват по-малко енергия за работа.

Разработчиците твърдят, че една тяхна металеща постига същите резултати, като множеството пластмасови и стъклени такива в смартфоните в момента. Дори може да доведе до подобряване на качеството на изображението, ако например постигне ефекта на повече от седем традиционни лещи.

При успех на разработката на Metalenz може да кажем довиждане на комплектът от няколко лещи в камерите в мобилните устройства. Това може да се окаже рецептата за миниатюризацията на сензорите, особено на по-големите такива.

Компанията стъпва на работата на екип от университета Харвърд и е базирана в Бостън. Тя набира инвестиции от 10 млн. долара, за да може да започне първите етапи от серийно производство за новите камери.

Амбицията е първите модели да се появят на пазара през 2022 г. Metalenz ще се фокусира първо в разработването на 3D камери. Те използват няколко сензора плюс лазерен такъв, с които да сканират пространството и обектите и да създават триизмерни модели. След което, компанията ще се фокусира и върху голямата цел – масовото им налагане в смартфоните.

Подобна технология разработват още университетите Колумбия в САЩ и Крал Абдула в Саудитска Арабия. Решението е любопитно и ако се докаже, като качество, цена и сложност за производство, може наистина да промени камерите в нашите умни телефони през следващите няколко години.

Свързани статии

Back to top button