IT БИЗНЕСНОВИНИ

Джеф Безос слезе от трона преди бурята в Amazon

Джеф Безос, основателят на най-големият интернет търговец и на облачни услуги Amazon се оттегля от поста на главен изпълнителен директор на компанията. Това ще се случи до края на лятото, като новината беше обявена заедно с поредните рекордни финансови резултати за цялата 2020 г. Безос ще остане председател на борда на директорите на технологичния гигант.

Действието му напомня много на постепенното „пенсиониране“ на Бил Гейтс и излизането на последния от Microsoft. Разликата е, че легендарния основател на софтуерния гигант направи това след като години наред го защитаваше пред антимонополните органи на САЩ и Европа. На Amazon този дълъг и болезнен процес тепърва предстои. Което е и най-вероятната причина, за Безос да се оттегли, макар и да не я споменава директно.

Преследване на мечтите

BlueOrigin_NewShepard_Launch

В писмото си до служителите, което беше и официално публикувано, Безос дава за причина, че иска да се фокусира върху нови продукти и иновации, които са отвъд Amazon. Изброените активности, които ще продължи да действа са инициативата му за частни космически полети Blue Origin, медийната компания The Washington Post, както и личните му благотворителни фондове Day 1 Fund и Bezos Earth Fund.

„Като председател на борда, ще продължа да бъда ангажиран с Amazon, но ще мога да отделя време и енергия на други активности“, коментира Безос в писмото.


jeff-bezos-quote„Като председател на борда, ще продължа да бъда ангажиран с Amazon, но ще мога да отделя време и енергия на други активности“Джеф Безос, Amazon


Неговият пост на главен изпълнителен директор ще заеме Анди Джеси, директорът на ключовият бизнес за облачни услуги AWS. Той е сред основните печеливши дейности на компанията и предвид нарастващата нужда от дигитални ресурси, най-вероятно ще продължи да бъде такава. Назначаването на Джеси подсказва, че бъдещето развитие на Amazon ще бъде все повече насочено към подобни облачни услуги.

„Преди 27 години, когато започнах Amazon, най-честият въпрос, който чувах беше – Какво е това интернет? За щастие, от много време насам не ми се е налагало да правя подобни разяснения“, коментира Безос, подчертавайки ролята на дигиталните и онлайн технологии в момента.

Затишие пред буря

Регулация на технологичните гиганти - Amazon, Google и Facebook

Излизането на Безос от Amazon повтаря до голяма степен модела на Бил Гейтс. Основателят на Microsoft първо отстъпи оперативната дейност на Стив Балмър през 2000 г., докато той се посвети повече на техническият аспект на компанията. Това се случва малко след като Гейтс трябваше да отговаря на изслушвания в Сената на САЩ, свързани с монополно влияние на компанията. Милиардерът все пак запази поста си на председател на борда на директорите в компанията. През 2014 г. той се отказа от него и остана под формата на „съветник“ на Сатя Надела. Едва миналата 2020 г., Гейтс напусна напълно борда на Microsoft.

Джеф Безос ще стане председател на борда в Amazon и ще продължи да играе роля във взимането на стратегически решения. По-важният аспект е, че оперативната дейност и пряката отговорност за технологичния гигант в момента се прехвърля на Анди Джеси. Това ще включва и парирането на потенциални антимонополни разследвания.

САЩ вече откри първите дела срещу технологичните гиганти. Засега за злоупотреба с монопол се разследват Facebook и Google, но подобни действия се очаква да започнат скоро време срещу Amazon и Apple. С други думи, Безос бяга превантивно от компанията и от ситуация, в която да ангажира време и енергия за защитата ѝ. Самият милиардер многократно е признавал, че е въпрос на време, Amazon да попадне на прицела на антимонополните органи в САЩ и по света.

От друга страна притежанието на медийната група на Washington Post може да се използва от Джеф Безос за лобиране за по-меки регулации. Такива все още са в ранен етап на дискусия във Вашингтон, но се очаква през следващите месеци да започне да се оформя по-конкретна посока. Сред по-радикалните идеи са разделянето на бизнеса на четирите големи – Apple, Amazon, Facebook и Google. С други думи – да се разцепят дружествата, за да не може да се предлагат едновременно платформи и услуги в тях.

Пир преди регулация

amazon-delivery-mask

Регулаторната буря в Amazon предстои, като Джеф Безос слиза от ръководния пост малко преди началото ѝ. В същото време, компанията жъне силен ръст на своята оперативна дейност. Резултатите за 2020 г. са повече от обнадеждаващи. Пандемията засили необходимостта от електронна търговия и облачни услуги.

С което не е изненада, че приходите през цялата 2020 г. нарастват с 37% на годишна база до 386.1 млрд. долара. Нетната печалба се удвоява до 21.3 млрд. долара спрямо 11.6 млрд. долара през 2019 г. Освен онлайн продажбите и повишения интерес към облачни услуги, ръст бележи интернет рекламата, която все още е в графата „Други“ в резултатите. Дигиталният бизнес на Amazon започва да се отплаща, макар и по-голямото потребление на онлайн ресурси, изисква и повече разходи за поддръжка.

Свързани статии

Back to top button