АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Истинската голяма грешка на Бил Гейтс и Microsoft

Основателят на компанията съжалява, че не разработи мобилна платформа, която да изпревари Android

Основателят на технологичния гигант Microsoft Бил Гейтс, признава, че най-голямата му грешка като ръководител на компанията е пропуска в развитието на мощна мобилна операционна система. Това той споделя в свой разговор по време на конференцията The Economic Club of Washington DC.

Своеобразното интервю, разкрива доста интересни разсъждения на Бил Гейтс спрямо теми свързани с технологичния сектор и неговата фондация. Но една част от разговора привлече световното внимание.

Мобилната надпревара

Android

Признанието на Гейтс, че Microsoft изпусна „за малко“ възможността да наложи собствена мобилна операционна система, която да доминира пазара. Което е основното нещо, за което той съжалява.

„Изпуснахме с малко възможността да създадем доминираща мобилна операционна система“, коментира Бил Гейтс. Той допълни, че основната причина за това са различните антимонополни дела, които се водеха по това време срещу Microsoft.


bill-gates-microsoft„Изпуснахме с малко възможността да създадем доминираща мобилна операционна система” Бил Гейтс


„Бяхме разсеяни да се занимаваме с нашите антимонополни дела. Затова не фокусирахме най-добрите си експерти в тази област“, коментира Гейтс. Според него, Microsoft е разполагал с капацитета да създаде мобилна операционна система, която да превземе пазара, което би бетонирало позицията на компанията.

„Microsoft щеше да е много по-ценна в момента, ако бяхме спечелили мобилната надпревара. В момента Android е огромен актив за Google“, смята Гейтс.


bill-gates-microsoft„Microsoft щеше да е много по-ценна в момента, ако бяхме спечелили мобилната надпревара. В момента Android е огромен актив за Google” Бил Гейтс


Миналата година, Microsoft се присъедини към технологичните гиганти, които надминаха пазарна капитализация от 1 трлн. долара. Софтуерната компания дори успява да поддържа този статут, като към 27 юни тя е 1.026 трлн. долара, по данни на Yahoo Finance.

Логиката зад думите

Bill_Gates_MSC_2017_2

Изказването на Бил Гейтс звучи логично, но изглежда непълно, защото фактологично нещата се разминават. Основното дело за което говори той е, когато САЩ започват разследване срещу Microsoft. Всичко е започнато през 1998 г., а целият процес официално стартира през 2001 г. и приключва три години след това. Европейският съюз стартира редица подобни действия горе-долу по същото време. Някои от тях се проточват чак до след 2012 г.

Гейтс реферира основно за антимонополното дело в САЩ, където той активно участва. Но то се провежда доста години преди Android и дори Apple да навлязат в мобилния свят. Друг проблем е, че самият Бил Гейтс решава да се пенсионира, като ръководител на Microsoft през 2006 г. Тогава той стартира процедура по преходен период за предаване на управлението. Целият процес е финализиран две години след това.

С други думи, Гейтс решава да се откаже от управлението на Microsoft точно в момента, в който Apple и техния iOS и Android правят своите първи крачки. Така неговото действие, реално създава една от предпоставките, за изпускането на момента с мобилните платформи. Но тя не е единствена.


bill-gates-microsoft„Цялата тази работа (около антимонополните дела) ме накара да изляза от ръководството 5-6 години по-рано, отколкото исках“” Бил Гейтс


Да не забравяме, че Android не се появява първи на пазара, нито iOS. Те просто успяха да грабнат създателите на приложения. Последното е процес, който отнема години, но веднъж завършен той ефективно блокира опитите на други играчи на пазара. Именно в такава ситуация попада Microsoft през 2011-2012 г.

Ключовото обяснение се крие в един друг цитат на Бил Гейтс:

„Цялата тази работа (около антимонополните дела) ме накара да изляза от ръководството 5-6 години по-рано, отколкото исках“, коментира той.

Индиректно Гейтс обяснява, че преждевременното му излизане от ръководството е причината, Microsoft да изпусне влака за мобилната надпревара. По този начин, доста меко и абсолютно индиректно той обвинява за това своя наследник – Стив Балмър. Последният поема поста главен изпълнителен директор на Microsoft още през 2000 г., но Гейтс до 2006 г. остава председател на борда, който контролира „технологичната визия“ за развитието на компанията. След това, цялата власт и решения се поемат от Балмър.

Негативизмът срещу Балмър

Steve_Ballmer_-_MIX_2008

Доста експерти го обвиняват за лошите решения и реалното изпускане на Microsoft на целия мобилен пазар. Под ръководството на Балмър, компанията придобива Nokia през 2012 г., което се превръща повече във финансово бреме, отколкото в успех. Освен това, редица производители на смартфони се отказват да правят модели с новия Windows Phone поради опасения, че Microsoft ще контролира, както софтуера, така и хардуера.

Допълнително, Балмър не успява да привлече достатъчно подкрепа от разработчиците за своята мобилна платформа.

Замяната му, със Сатя Надела през 2014 г. връща Microsoft към период на почти постоянен растеж, фокусирано бизнес развитие и заветното преминаване на трилион долара пазарна капитализация.

За регулациите и перспективите

AI deepfake video

Въпреки, че антимонополното разследване е повлияло на Microsoft и Бил Гейтс дотам, че да изпуснат мобилния пазар, основателят на компанията обяви, че технологичните гиганти трябва да бъдат регулирани.

„Технологиите станаха толкова ключов, че правителствата трябва да помислят: Какво те означават за провеждането на избори? За онлайн тормоза? За подслушването на властите в стремеж да открият големи престъпления. Подобни неща“, коментира Бил Гейтс. „Така че, да, правителствата трябва да се намесят“, допълни той.


bill-gates-microsoft„Ако бях млад, предвид моя профил и интереси, бих стартирал сега компания за разработването на AI, който може да учи компютрите да четат и разбират цялото човешко познание на Земята“Бил Гейтс


С което се присъедини към Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, който също призовава към подобни действия на правителството на САЩ.

Друг любопитен въпрос, който беше зададен на Гейтс беше, каква компания щеше да стартира в момента, ако сега беше 20-годишен.

„Предвид моя профил и интереси – ще стартирам такава за разработването на изкуствен интелект (AI), който може да учи компютрите да четат и разбират цялото човешко познание на Земята“, отговори Бил Гейтс.

Свързани статии

Back to top button