НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi показа два нови смартфона – Redmi Note 9T и Redmi 9T

Китайската компания Xiaomi беше сред първите, които показаха нов модел за 2021 г. още в последните дни на декември. Това беше Xiaomi Mi 11, а сега още в първата половина на януари, компанията демонстрира своите по-достъпни модели. В петък, китайският производител представи два смартфона, които в Европа ще се предлагат на цени под 250 евро (под 500 лева).

Цялата презентация, можете да изгледате тук:

Новите модели са Xiaomi Redmi Note 9T, който е първият за компанията в достъпния клас с 5G връзка и Xiaomi Redmi 9T. Производителите на смартфони изместиха за януари своите основни премиери, като през следващата седмица има насрочена такава за Samsung. Очакваме и другите водещи играчи да ги последват през следващите дни.

Достъпният 5G смартфон

Xiaomi Redmi Note 9T Specs

Xiaomi Redmi Note 9T има два ключови акцента. Първият е, че е един от най-достъпните 5G смартфони, които ще навлизат на европейския пазар. Препоръчителната му цена е 229 евро (около 460 лева), като тя може да бъде и по-ниска при мобилните оператори при сключване на договор. Интересна екстра е възможността да се използват едновременно две 5G SIM карти.

Другият ключов акцент е чиспетът. Процесорът е изработен по 7nm архитектура, като такъв в смартфон за под 500 лева беше немислимо през 2020 г., но може да се очертае като тенденция за новата година. Той е от по-достъпния разработчик MediaTek, който изпревари Qualcomm в доставките на смартфон чипсети през миналата година. От Xiaomi твърдят, че тестовете на MediaTek Dimensity 800U превъзхождат аналога на Qualcomm. Последното предимство е 5 000 mAh батерия, която е добре дошла за всеки 5G модел.

Комплектът от камери включва един основен 48MP сензор, върху чийто плещи ще падне главната дейност по снимане. Към него са добавени още 2MP дълбочинен и 2MP макро, които да компенсират липсата на телефото такъв. Други компромиси има при екрана, който е само LCD, но е голям 6.53-инчов, пластмасов, матиран гръб, като устройството не е напълно водоустойчиво, а издържа само на напръскване. Оперативната памет е 4GB, а мястото за съхранение е 64GB или 128GB.

Нов мастодонт в достъпния клас

Xiaomi Redmi 9T Specs

Xiaomi Redmi 9T от своя страна идва с доста силни характеристики при своята скромна цена от 159 евро (около 320 лева). Тук, главният акцент са камерите. Задният комплект включва 48MP основен сензор и 8MP широкоъгълен. Той е допълнен от 2MP макро и 2MP дълбочинен. Xiaomi вкарват и нови софтуерни функционалности, с които снимките автоматично да се обработват без необходимостта от ръчна корекция.

Друг фокус е батерията с голям капацитет от 6 000 mAh, която се комбинира с 11nm процесор на Qualcomm Snapdragon 662. Xiaomi отново твърдят, че техния интерфейс MIUI разполага с доста функционалности за енергоспестяване, което допълнително да удължи работата с едно зареждане на Redmi 9T.

Компромисите в този модел са доста малко, ако вземем предвид цената му от 159 евро. Пластмасов гръб, сензор за пръстови отпечатъци интегрирани в страничния бутон за включване са част от списъка. Оперативната памет е 4GB или 6GB, като опциите за място за съхранение са съответно 64GB и 128GB.

Свързани статии

Back to top button