PLAYНОВИНИ

Nvidia се опитва да прескочи гейм монопола на Apple, Google ще ги последва

Облачните гейм платформи се очаква да предизвикат сходна трансформация на пазара за игри, каквато постигнаха стрийминг услугите спрямо разпространението на качествено видео съдържание. Apple активно се противопоставя на тази тенденция, като не позволява на нито една от новите платформи да се развива в нейната екосистема. Освен собствената ѝ Apple Arcade.

Nvidia, като най-бунтарна от работещите платформи, решава да заобиколи правилата и да пусне своята GeForce Now през браузъра Safari за iOS устройства. Google се очаква през следващите седмици да направи същото със Stadia. Microsoft, която първа беше отрязана от Apple за достъп до iOS през App Store, за момента се въздържа от ползването на браузърна версия. Много е вероятно, софтуерният гигант все пак да промени мнението си.

GeForce Now за iOS

geforce-now-platforms

От 19 ноември, Nvidia направи съвместима своята онлайн версия на GeForce Now, да може да поддържа iOS мобилни устройства през браузъра Safari. Изисква се регистрация в платформата и абонамент, който за момента е 4.99 долара на месец. След което, потребителят ще има достъп до широк каталог до редица конзолни и PC заглавия, като Assassin’s Creed Valhalla, Destiny 2 Beyond Light, Shadow of the Tomb Rider и др.

Предимството на облачният гейминг е, че играта се пуска в центъра за данни и се предава директно на мобилното устройство. Така, ще можете да подкарате заглавия с технология като Ray Tracing и други, дори и смартфона или таблета да не ги поддържа.

За iOS има някои ограничения, най-същественото е, че за момента те са оптимизирани само за игра с контролер. Nvidia препоръчва няколко модела, с които услугата работи най-добре, сред които е Razer Kishi.

Nvidia също така работят съвместно с Epic Games, за да предоставят по този начин достъп до Fortnite, тъй като Apple го блокира след спор между разработчика и технологичния гигант.

Популярният производител на видеокарти, все повече разширява възможностите на своята платформа. През февруари 2020 г. тя беше официално пусната, като първоначален безплатен достъп до нея имаха и българските PC потребители. По това време и за компютри тя реално представляваше виртуална машина, през която можете да си пуснете своя Steam акаунт. Практиката беше оспорена от редица разработчици, което накара Nvidia да преработят GeForce Now.

Бариерите на Apple

apple-arcade-2

Apple от една страна изгради собствена квази облачна услуга, в лицето на Apple Arcade, от друга се противопоставя да допусне останалите платформи в своята екосистема. Официалното обяснение е, че „ябълковият“ гигант не може да одобри поединично всяка една игра, която се качва в облачната услуга.

Според нейните общи условия това е задължително за всички гейм заглавия. Допълнително изискване е, всички трансакции в едно приложение да преминават през платежната система на Apple. Което също няма да става, през облачните платформи. По този начин, гигантът от Купертино ефективно блокира приложенията за iOS на Microsoft, Google и Nvidia.

Истинската причина е друга – близо една трета от приходите на Apple от App Store-a идват от мобилни игри. Допускането на облачните платформи постепенно ще намали този паричен поток за компанията, което е в разрез с нейната стратегия да печели повече от услуги.

И Google също

google-stadia-gamepad-display

Тази политика на недопускане на конкуренцията, не засяга само Nvidia. Microsoft и Google също са изправени пред недопускане на техните облачни гейм платформи. Втората компания също обмисля да заобиколи бариерата на Apple, като пусне версия на своята Stadia през браузъра Safari.

По думите им, новата им онлайн разработка ще бъде готова до седмици и ще бъде под формата на Progressive Web Application (PWA). Подобен подход се използва от Amazon за тяхната система за облачен гейминг Luna. Недостатъкът е, че тази версия може да не включва всички функционалности, които традиционното приложение ще предостави.

Въпрос на време е Microsoft да се включи и да трансформира своята Xbox Game Pass услуга (бившата xCloud) във формат за браузъра Safari. Иронията е, че Apple от iOS 14 ще предоставя възможност на потребителите да сменят своето интернет приложение под подразбиране. Практиката показва, че поне в началото, това го правят много малко потребители.

Действията на Nvidia, както и очакваното такова на Google, показва, че при добро желание и достатъчно ресурс, може да се прескочи монопола на Apple и стриктният ѝ контрол над нейната екосистема. Ще видим дали ще става за сметка на потребителското изживяване и дали технологичният гигант няма да предприеме ответни мерки.

Свързани статии

Back to top button