НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Смартфонът с камера под екрана ZTE Axon 20 4G дебютира в България

Първият в света смартфон с предна камера вградена под екрана – ZTE Axon 20 4G дебютира в България. Потребителите, заинтересовани от модела ще могат да направят предварителна поръчка за него от 23 ноември на сайта на телекома „A1 България“. Бройките се очаква да пристигнат на 4 декември, като първите 100 заявили умния телефон, ще получат подарък – комплект безжични слушалки.

Любопитно е да се отбележи, че българският оператор е първият не само в страната, но и в Европа, който ще предлага ZTE Axon 20 4G. От „A1 България“ обявиха цената му само с най-високия си абонаментен план – Unlimited 5XL. Тя е 359.99 лева в брой или 18.99 лева на месец при двугодишен договор.

Иновация от Китай

zte-axon-20-camera

Китайският производител ZTE винаги се е опитвал да експериментира с различни технологии, когато става дума за смартфони. Той беше една от малкото компании (заедно с Motorola и Phoneblocks), които изпробваха модулни модели. Сега, китайската фирма се насочва към друг аспект – премахването на досадния „прорез“ наложен от Apple преди няколко години, като интегрира предната камера под дисплея.

Това става, чрез специална технология на OLED панела, който включва различни „прозрачни“ слоеве, за да може да достига до сензора. Вторият компонент е добавянето на чип, който да изчиства образа получен от камерата от потенциални смущения или изкривяване на образа и цветовете.

Преди да са започнали споровете за „първата в света“, кратката хронология е горе-долу следната. В началото на 2019 г. други два китайски производителя Oppo и Xiaomi показват прототипи и концепции за подобни вградени камери под екрана. ZTE обаче е първата, която показва сериен модел в началото на 2020 г., а през лятото той дебютира на пазара. Като сега вече навлиза и в Европа.

Самата предна камера е 32MP, което е доста голям сензор, особено за смартфон, който не разполага с прорез. От задните камери, акцент заема 64MP, която е основна и ще поеме по-голямата част от работата при снимки. Към нея добавяме 8MP широкоъгълна и два 2MP сензора за дълбочина и телефото.

Малко познат процесор

zte-axion-20-4g-infograph

Въпреки, че „A1 България“ не дава цената без договор на ZTE Axon 20 4G, тя ще е приблизително в средния ценови клас – под 600 лева. Което поставя смартфона и повечето му характеристики в доста добра позиция на пазара. Той идва само в една конфигурация с 6GB RAM и 128GB място за съхранение. Екранът от своя страна е FullHD (1 080×2 460), при това идва с 90Hz опресняване на картината.

Батерията е с капацитет от 4 220 mAh, което е доста добре за 4G смартфон. Липсата на 5G връзка ще е един от големите компромиси, които ще трябва да направите, но в този ценови клас подобни устройства не могат да се намерят. Другият голям недостатък е процесорът. Това е малко познатия Unisoc Tiger T618, който е изработен по 12nm архитектура. Което може да означава по-слаба производителност от доста модели, които ползват чипове със 7nm или 10nm технология.

Като дизайн, прави впечатление задния стъклен гръб, тенденция, която много производители започнаха да избягват, с цел пестене на средства. В България ще се предлага в черен цвят.

Свързани статии

Back to top button