НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Oppo показа смартфон с камера под екрана

Oppo показа смартфон, който ползва предна камера разположена изцяло зад екрана. Китайската компания има дългогодишна история в опитите си да пусне модел, в който да ползва цялото пространство на предния панел за дисплея.

Стремежът на производителите в тази посока е от години. Доскоро техните усилия бяха спирани от различни елементи, които постепенно с времето изчезнаха. Говорители, физически и сензорни бутони, както и скенерът за пръстови отпечатъци. Напредването на технологиите позволи на всички те да минат под екрана.

Oppo-camera-under-screen 2

В опит да се премахнат прорезите

Остана единствени предната камера. Досегашните опити включваха грозни от визуална гледна точка решения, които оставяха прорези и дупки в дисплеите. Което при гледане на съдържание на цял екран скриваха известна част.

Тук се намесва китайският производител Oppo, който има интересна история в опитите си да скрие предната камера. Те включват, модел с изскачащ механизъм, който скрива сензора зад екрана. Или такъв дори изцяло плъзгащ се преден панел, който разкрива камерата, само тогава, когато трябва да се ползва. Всички тези решения водеха до известно неудобство за феновете на селфитата, които предпочитат да не мислят за допълнителни действия.

Затова Oppo може би е намерил перфектното технологично решение – да интегрира камерата ПОД екрана. Технологията все още е в тестова фаза. Китайската компания обяви, че „в близко бъдеще“ ще пусне модел на пазара, който ще я ползва. Но без да се ангажира с конкретни срокове.

Как работи

Oppo използва специален материал за екрана, който има прозрачни свойства. Под него в горната част на панела е разположена предната камера. Когато тя се включи, компанията използва технология да „изключи“ пикселите, за да може да работи безпроблемно. Това включва няколко предизвикателства. От една страна Oppo обявяват, че този подход не прави компромис с качеството на картината на екрана.

Но от друга, такъв съществува с възможностите на камерата. Независимо, че според Oppo ползват по-голям сензор с по-широка бленда. Въпреки това, в момента има редица проблеми, които са вследствие с разполагането на камерата под екрана. Появяват се нежелани отблясъци, замазвания или разминаване на цветовете.

Oppo работят върху софтуерни алгоритми, които да коригират картината и да премахват тези дефекти. Те ще трябва да бъдат настроени специално за спецификите на хардуера, за да могат да работят ефективно.

Решението на Oppo е дългоочаквано, но както личи, все още има какво да се желае от новата технология. Да не забравяме, че допреди две години, сензор за пръстови отпечатъци под екрана се смяташе за мечта, а сега вече имаме няколко флагмана, които го ползват. Някои успешно, други – не толкова.

Свързани статии

Back to top button