НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Google Pay навлиза в България за притежателите на Mastercard

Разплащателната система Google Pay най-накрая навлиза в България. От 17 ноември тя е налична за всички картови потребители на Mastercard, които използват някой от четирите съвместими мобилни портфейла. Това са Curve, Revolut, phyre и TransferWise, като услугата ще може да се активира в тях, независимо дали имате издадена физическа или дигитална карта.

Така, година след като Apple Pay навлезе по почти същия начин, Google Pay вече е налична в нашата страна. Разширяването на услугата става паралелно в още девет държави – Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Португалия и Румъния.

За разлика от системата на „ябълковия“ гигант, Google Pay на теория е достъпен за много повече потребители, заради по-голямата популярност на Android устройствата. Което дава предпоставка за по-разширеното му използване. По данни на StatCounter за октомври 2020 г. малко под 86% от смартфоните и таблетите в България използват операционната система на Google.

Тясна интеграция

google_pay-screen_1

За да могат да използват Google Pay в България, потребителите на Android могат просто да изберат бутона „Добави към Google Pay“ в приложенията за мобилно банкиране (Curve, Revolut, phyre или TransferWise), откъдето да добавят своята Mastercard карта към разплащателната услуга. След като направят това, те ще могат да получат достъп до всички предимства на Google Pay чрез съответното приложение за банкиране.

С други думи, разплащателната система е напълно интегрирана в посочените платформи и не е необходимо свалянето на отделна програма. Чрез тях, потребителите могат да използват смартфона си, за да плащат на всеки POS терминал безконтактно.

За тази цел не е нужно да влезете нито в Google Pay, нито в приложението или пък да имате интернет връзка: нужно е единствено да докоснете с телефона си, за да платите. Това предотвратява нуждата от носене на портфейл или ползване на физическа карта. Google Pay предоставя и възможност за предварително поставени лимити на харчене. В случай че надхвърлите лимита за безконтактни разплащания, единствено е нужно да отключите телефона си, за да потвърдите трансакцията.

Допълнително ниво на сигурност

mastercard-cards

Свързването на Mastercard с Google Pay става по сигурен начин, като данните на потребителя са защитени чрез т.н. “токенизация”. При нея се използва Mastercard технология, която маскира информацията за потребителя и картата му чрез заместване на номерата на сметки с уникален алтернативен и виртуален номер или “токен”.

Токенизацията намалява измамите, свързани с дигилтани плащания, като прави транзакциите по-сигурни, включвайки динамичен компонент към всяко отделно плащане. Когато потребителят използва мобилното си устройство при трансакция, на търговеца се предоставя токенът, а не реалният номер на картата. Което внася допълнително ниво на сигурност при безконтактните разплащания.

Нови възможности в нова обстановка

GPay-subway

Услугата идва в България в момент, когато безконтактните разплащания в цяла Европа скочиха с до 80% в контекста на вирусната пандемия.  Потребителите започнаха да използват все по-малко пари в брой, мнозина приеха безконтактното разплащане като безопасна, удобна и бърза възможност. Добавянето на нови възможности за безконтактни разплащания може само да засили тази тенденция в България.

„Предоставянето на избор и иновации в плащанията е важна част от начина, по който подобряваме ежедневието на хората. Избягването на контактни повърхности през последните месеци се превръща в приоритет за много ред нас“, коментира Милан Гаудер, изпълнителен вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа.

Той допълни, че интеграцията Google Pay дава възможност на потребителите да изберат най-удобния и сигурен начин на плащане във всеки момент. Като Mastercard и Google работят съвместно за осигуряването на максимално добра интеграция между различните услуги.

„Благодарение на тясното сътрудничество с Mastercard, притежателите на карти на участващите партньори в 10 нови европейски държави ще могат да използват Google Pay чрез съответните си приложения за мобилно банкиране“, добави Флорънс Дис, ръководител на Payments Partnerships в Google.

Свързани статии

Back to top button