IT БИЗНЕСНОВИНИ

ЕК обвини Amazon в злоупотреба с монопол

След близо едногодишно неофициално разследване Европейската комисия (ЕК) повдигна конкретни обвинения на Amazon за злоупотреба с монополно положение. Брюксел е на мнение, че американският гигант изкривява пазара на онлайн търговия на Стария континент.

Според ЕК, компанията системно е използвала поверителни бизнес данни на търговците, които са ползвали нейната платформа, за да развива собствена дейност, която от своя страна влиза в директна конкуренция с тях. Подобни обвинения се чуха срещу Amazon и по време на изслушването на четирите основни технологични корпорации от Конгреса в САЩ преди няколко месеца.

Сега, ЕК започва официално разследване срещу най-големият онлайн търговец в света именно по това обвинение. По този начин Европа продължава със своите по-решителни действия срещу основните щатски IT компании. През последните години, основен фокус на Брюксел беше Google и различни нейни практики, като интернет гигантът беше глобен с милиарди евра. Apple за момента е обект на разследване най-вече покрай своята противоречива данъчна практика в Ирландия.

Данни за пазарна доминация

Amazon Hub Counter Image 2

Главното обвинение срещу Амазон е, че компанията събира поверителна информация за продажби, клиенти и обработва тези тенденции чрез своите автоматизирани алгоритми. След което, тя използва заключенията в развитието на бизнес стратегии за навлизане и реализиране на същите продукти и услуги, но самостоятелно. Или да коригира параметрите на вече предлаганите от платформата конкурентни продукти.

Данните, които се проследяват, според ЕК са доста разнообразни. Те включват информация на външните търговци за направените поръчки, доставените продукти, приходите на дадена фирма от онлайн платформата, броя посещения на нейните оферти, на потребителските жалби и на включените гаранции.


ec-margrethe-vestager-quote„Данните за активността на търговците не трябва да се използва от Amazon срещу тях, когато компанията влиза в ролята на техен конкурент“Маргрет Вестагер, Европейска комисия


„Трябва да се уверим, че дуалната роля на платформи с голямо пазарно влияние като Amazon не потискат конкуренцията“, коментира зам.-председателят на ЕК Маргарет Вестагер. „Данните за активността на търговците не трябва да се използва от Amazon срещу тях, когато компанията влиза в ролята на техен конкурент“, допълни Вестагер.

Amazon използва всичко това, за да прецизира собствените си предложения, които влизат в директна конкуренция с тези на фирмите. Според ЕК, по този начин, компанията избягва рисковете на нормалното пазарно съревнование и постига доминация в е-търговията на ключови региони, като Франция и Германия.

Другите обвинения и заплахата за регулации

Amazon Fulfillment

Към това обвинение, Брюксел добавя и второ, което разглежда практиките на Amazon да дава допълнително конкурентно предимство чрез соята Prime услуга и логистичните си центрове. Компанията предлага в рамките на платен абонамент да доставя съответните продукти за много къс срок, както и да поставя надписи на определени стоки, че са налични в нейните логистични центрове. ЕК ще разследва дали тази практика не дава допълнителни предимства на компанията и прави нейните предложения по-привлекателни за потребителите.

Европейският съюз обяви, че ще засили контрола върху големите дигитални платформи в рамките на Стария континент. Отделно от Брюксел планират за потенциалното създаване на специални данъци насочени към IT гигантите.

В същият момент, в САЩ все повече клонят към по-смели действия за регулациите на компании, като Facebook, Amazon, Google и Apple. Все още не са напълно ясни последиците от резултатите на изборите за американски президент. Някои представители на демократичната партия директно призовават за тяхното разцепване. Победителят Джо Байдън за момента не е дал конкретни индикации за посоката, която ще преследва. От една страна, в екипа му фигурират доста бивши представители на технологичния сектор, от друга – има доста негови критици.

Свързани статии

Back to top button