НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Google се опитва да прави видео от статични интернет страници

Google усилено работи със своите данни, които е събрал за глобалната мрежа и алгоритмите за изкуствен интелект (AI), които създава. Те са в основата на успеха на нейната търсачка, на автоматизираните системи за онлайн реклама. AI на Google многократно се доказва, като бие хора, не само на древни игри като Go, но и на комплексни такива, като StarCraft 2.

Технологичният гигант в момента експериментира и в друга насока. Като ползва изкуствения интелект да създава видео от статични интернет страници. Алгоритмите извличат ключовото съдържание и го преобразуват в кратки видеоклипове. Идеята е да се запази дизайна, логиката и така да се трансформира сайта, продуктите или услугите, които той предлага в кратка онлайн реклама.

Системата е наречена URL2Video и все още се води технологичен прототип. Неговата цел е да тества концепцията и да се види как алгоритмите се справят с подобна задача. Предвид, че тя е директно обвързана с основния бизнес модел на Google, няма да е изненада, ако скоро я видим в действие.

Технологията URL2Video

URL2Video позволява да се извлекат основните компоненти от един уебсайт, като текст, снимки, клипове и др. По-важното е, че алгоритмите запазват максимално дизайна и подредбата, като освен горните компоненти, те взимат още цветовата палитра на елементите, шрифтовете, шаблони и др.

Цялата тази информация се подрежда във видео формат, който да е максимално близък по визия, съдържание и логика, така че да може да служи като кратка презентация. Друга важна способност на URL2Video е, че може да подреди новия клип в различни формати на картината – вертикално или хоризонтално ориентирана.

Всичко зависи – от самия сайт

AI системата се използва за анализ на подадената информация и сравнение между първоизточника (сайта) и крайния резултат (видеото). Последният зависи от много фактори, някои от които не са свързани само с прецизността на алгоритмите на Google. От компанията демонстрират, че качеството зависи много и почти изцяло от наличното съдържание онлайн.

Ако има елементи с хубави анимации и интегрирани кратки видеа, даден сайт ще може да се преобразува във видео по-добре, спрямо изцяло статичен такъв. Първият тип е по-характерен за продуктови страници, особено на големите компании, като Apple, Samsung, Huawei и др. Те изискват доста повече усилия за разработка, но разполагат с много повече елементи, които да се ползват от алгоритмите на Google.

Приложение и следващи стъпки

Чрез URL2Video технологичният гигант се опитва да предостави инструмент, с който различни бизнеси да могат бързо и лесно да създават продуктови видеа, като използват вече публикуваните ресурси на сайта си. Google разполага и с лесен интерфейс, с който да се задават параметрите и да се правят клиповете.

Кратките видеа, могат да се използват за най-разнообразни реклами, като времетраене и формати са доста подходящи за различните такива, които предлага интернет гиганта в отделните платформи. Било то YouTube промоция, банер или визуализация за мобилно устройство. Подобен инструмент може да спести доста време и пари на компаниите за изготвяне на подобни реклами и те директно да могат да ги интегрират в решенията на Google.

Самият интернет гигант се надява да може да интегрира и нови възможности в URL2Video. Сред споменатите такива са извличането на аудио файлове и добавянето им като озвучение на клиповете.

Свързани статии

Back to top button