ТЕХНОЛОГИИ

Какво представлява ADS – военната система, в основата на 5G конспиративните теории

Една от любимите теории за 5G мрежите е, че технологията е разработена като оръжие и следователно е опасна за здравето на човека. Основен пример е микровълновото оръдие Active Denial Systems (ADS), чиято разработка започва през 2002 г., а осем години по-късно е развърната тестово в Афганистан.

Подобно на повечето заблуди и тази конспиративна теория има доста голямо зрънце истина. Реалността обаче е много по-различна от това, което се представя от противниците на 5G системите. Затова ще се спрем на военното приложение на микровълновите вълни, 5G технологиите, както и по-подробно ще разгледаме ADS системата.

Основните военни приложения

Minsk_port_bow_AK-630_CIWS_gun_fire_control_radar
Милиметров радар за управление на огъня

Първо, накратко ще се спрем на по-традиционните приложения на милиметровите вълни (между 23GHz и 100GHz). Те се използват най-вече за сателитна и космическа комуникация, както и на предаване на сигнал между отделни ТВ кули или базови станции. Военните се спират основно на първите две приложения. Сателитната връзка е ключова за почти всяка една отдалечена операция и тя се прилага от десетилетия.

Също от много време, подобни радиовълни се използват от милиметровите радари. Те са важен компонент в прицелните системи на зенитни установки, особено тези за автоматизирана непосредствена защита (т.нар. CIWS). Високата честота е ключова за засичането и прецизното следене на малки обекти, като снаряди и ракети, което помага за по-лесното им унищожение.

5G ще бъде в основата на революция във военното дело, но не в смъртоносните системи, а в комуникацията между тях. Капацитетът за пренос на данни и свързването на много устройства наведнъж ще подпомогне концепции, като изграждането на „рояци от дронове“. Такива ще могат да се управляват полуавтономно от един изтребител от непосредствена близост например. Вместо от 20 контролни контейнера със сателитна връзка, разположени в САЩ, както е сега.

Милиметровите вълни като оръжие

mmw-space-weapons

Всички тези приложения са поддържащи и реално не се използват директно за неутрализиране на противникова техника. Милиметровите вълни имат потенциал да правят това. Но не по начина по който се представя в конспиративните теории, а като несмъртоносни оръжия.

Приложенията им в тази графа са в общи линии две – едното е за разпръскване на тълпи или недопускането на хора да приближат даден периметър (без да им причиняват трайна вреда), а другото е за борба и неутрализиране на противникова електроника и оръжия.

Предназначение на ADS

Спомената ADS спада към първия клас оръжейни системи. Това е огромна и изключително мощна антена, която е инсталирана на голям камион. Нейната роля е да излъчва сноп от милиметрови вълни, които да могат да разпръскват тълпи или хора на разстояние до 700 м. Принципът на работа е, че силното излъчване загрява кожата и от получения дискомфорт те се опитат да избягат от облъчения регион.

ADS работи в диапазона на 95GHz при дължина на вълната от 3мм. Това е близо четири пъти по-висока честота от определените от Европейския съюз такива за 5G (25GHz). Този спектър е избран неслучайно – защото милиметровите вълни не могат да пробият повече от 0.4 мм от повърхността на кожата. Експериментите и няколко инцидента показват, че при прекомерно облъчване на максимална мощност, ADS може да доведе до втора степен на изгаряне.

В общи случаи, тестовете с хора показват, че те усещат бързо затопляне, който много бързо прераства в дискомфорт и желание да се избяга от облъченото място. Щатските военни са толкова сигурни в нейната безопаност, че дори организират публична демонстрация, в която участват военнни и представители на медиите (видеото горе). ADS е разработена от Raytheon като първоначалния договор включва създаването на прототип на обща стойност от 6.37 млн. долара.

Огромната разлика спрямо 5G

Active Denial System

Микровълновото оръдие“ има една много съществена разлика спрямо 5G технологии – то е в хиляди пъти по-мощно от базовите станции. ADS има мощност на излъчване от 100 kW, докато една кула на мобилен оператор има максимална такава от 50W. Това е разлика от 2 000 пъти. Освен това, военната система се пуска да излъчва на максимални стойности, когато тълпата е на пределната линия от 700 метра разстояние, на по-близки дистанции се ползва по-ниски излъчвания.

Raytheon създава впоследствие по-малка и компактна версия на ADS – Silent Guardian. Тя може да се инсталира на военен джип тип „Хъмви“, като нейната мощност на излъчване е редуцирана до 30 kW, а ефективният ѝ обсег е 250 метра. Тя е „само“ 600 пъти по-силна от нормалните базови станции.

Има и още една подробност – телекомите ще използват милиметровите вълни за покритие на къси разстояния. За да може да отговорят на изискванията за безопасност и да се вместят в лимитите за излъчване, тези 5G клетки няма да могат да излъчват повече от 10W, а очакванията са да достигнат дори до mW (миливати). Което в най-лошия случай е 10 000 пъти по-слабо от големия ADS и 3 000 спрямо компактния Silent Guardian.

Лазерна аналогия

laser-military-system-THEL-ACTD

За да си представите по-лесно разликата между военната система и комуникационните клетки, да вземем пример с лазерите. Различните въоръжени сили експериментират с бойни системи, които ползват тази технология. Като например с много мощни лазери, с които да прогорят противникови ракети.

Най-малката и компактна подобна система има мощност от 30kW. В същото време имаме лазерни показалки, които ползваме за забавление на домашни любимци като котки. Тяхната мощност е между 5 и 300mW или между 6 милиона и 300 хиляди пъти по-слаба от тези на бойните лазери. Като единственият доказан риск е ако случайно лъча попадне в очите. Ситуацията е абсолютно идентична с микровълновото оръдие и 5G клетките.

Бъдещето на ADS

ads-2

Официално ADS и подобните системи не постъпват на въоръжение в САЩ. Първата версия е изпратена за тестове в Афганистан през 2010г., но няма съобщения за реалното ѝ ползване. За бъдещето на програмата се знае единствено, че работата по нея продължава с цел прецизиране на технологията.

Повечето конкретни параметри не са общодостъпни, но има изтекла информация за част от проблемите, с които ADS се сблъсква. Основните известни предизвикателства са размерите на системата, по които се работи усилено и с които се сблъскват и споменатите бойни лазери.

Другите потенциални проблеми са свързани със самото естество на милиметровите вълни. Предполага се, че ADS не е ефективна в по-влажни метеорологични условия, като дъжд, мъгла, сняг, мараня и слана. Защото влагата разсейва вълните и вместо дискомфорт, хората ще усещат приятно затопляне.

Вторият свързан с това проблем е, че милиметровите вълни не могат да проникват дълбоко в тъкани. Което означава, че ако нападателите са облечени с дебели дрехи и по няколко слоя от тях, може изобщо да не усетят или да намалят ефектите от ADS.

На служба

15М107_Листва_(10)
Системата за дистанционно разминиране „Листва“

Любопитен факт е, че единственото, частично „офанзивно“, но несмъртоносно милиметрово оръжие, което е влязло на въоръжение е в Русия. Това е машината за разминиране 15M107 „Листва“. Тя използва насочен радиосигнал, за да детонира от разстояние до 100 метра заложени скрити експлозиви. Няма информация за честотата, която се ползва освен, че е в милиметровия диапазон. Нито има данни за мощността ѝ на действие.

„Листва“ е приета на въоръжение в ограничени бройки за охрана на стратегически обекти, като силози за ядрени балистични ракети. Системата показва другото военно приложение на милиметровите вълни – неутрализирането на електроника.

Още през 80-те години на XX век има идеи за тяхното използване в околоземна орбита за „изпържването“ на електрониката на противниковите сателити. С възобновяването на надпреварата във въоръжението между САЩ, Русия и Китай, както и потенциалното милитаризиране на Космоса, връща концепцията на обратно на чертожните дъски (компютърните проекти).

Във всички, милиметровите вълни няма да ви убият, дори като се излъчват от антена с размерите на гаражна врата и мощност на малка електрическа турбина за индустриални цели. При 5G параметрите ще са в хиляди пъти по-малки и съответно безопасни за здравето.

Свързани статии

Back to top button