НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Cruise започва тестове на автономни автомобили изцяло без шофьори

Разработчикът на автономни автомобили Cruise е получил разрешение от властите в Сан Франциско да премахнат шофьорите от роботизираните коли. Компанията, част от General Motors (GM) ще започне веднага тестовете в новата конфигурация. По този начин, тя се надява да се превърне в първата такава, която да пусне напълно автономни коли в реална градска среда. Първите коли, без човек зад волана ще се появят до края на настоящата година.

Досегашните регулации в Сан Франциско позволяваха движението на автономните автомобили по улиците на града и в региона. Но само при положение, че зад волана има човек, който да може да поеме контрола в случай на проблем с управлението или отказ на системата. Местните власти са вдигнали това ограничение, като не важи само за Cruise, но и за останалите разработчици на роботозирани коли, като Uber, Google и др. Просто компанията на GM ще се опита да изпревари всички, като първа пусне подобни превозни средства по пътищата.

Големият скок

cruise-autonomous-car-3

Това е голямо постижение за автономните коли. Пълното премахване на водача показва увереност в технологията, както на разработчиците, така и на регулаторите. Което ще покаже дали системите са узрели достатъчно за по-масовото им използване. При успех, през следващите седмици и месеци, скоро може да се даде старт на първите реални такси услуги без шофьори.

„Пълното премахване на шофьора е огромно постижение за автономните коли“, коментира Дан Аман, главен изпълнителен директор на Cruise в Medium пост. „До края на тази година, започваме да тестваме нашите коли по улиците на Сан Франциско“.


Dan Ammann Cruise quote„Пълното премахване на шофьора е огромно постижение за автономните коли“ Дан Аман, Cruise


Щатът Калифорния беше дал подобно разрешение за определени междуградски пътища, които се превърнаха в тестова площадка на редица компании за автономни коли. Шофирането в градска среда е много по-трудна, ангажираща задача, с куп фактори, които трябва да се вземат предвид.

Cruise и редица други експерти са на мнение, че автономните коли са ключът към решаването на ключови въпроси. Като замърсяването на въздуха, градският трафик, намаляването на инцидентите по пътищата и други.

Кои са Cruise

cruise-autonomous-car-1

Cruise са компания, която разработва системи за роботизирани коли. Тя е основана през 2013 г. от Кайл Воут и Дан Кан. Първият е сравнително популярен предприемач в Силициевата долина, като е бил сред съоснователите на стрийминг платформата Twitch. През март 2016 г. Cruise е забелязана от GM и е придобита за официално неназована сума, като сделката се оценява приблизително около 1 млрд. долара. По това време, компанията разполага с около 30 коли, които са оборудвани с тяхната автономна технология.

cruise-autonomous-car-simulation

От тогава насам, дружеството се води като самостоятелно звено на автомобилния концерн. По този начин, Cruise запазва бранда си, но се възползва от ресурсите на GM. Например, нейната автономна технология се интегрира изцяло на електромобила Chevy Volt на концерна. В рамките на една година, те получават 130 нови коли от модела.

Като отделно звено, тя привлича допълнително финансиране. През 2018 г. SoftBank инвестира 2.25 млрд. долара, а Honda ги последва със 750 млн. долара и потенциално още 2 млрд. долара, които ще се разпределят до 2030 г. Покрай целият този капитал и множество нови инвеститори, за главен изпълнителен директор е назначен Дан Аман, доскорошен президент на GM.

Свързани статии

Back to top button